Άσκηση για πιθανό κρούσμα κορωνοϊού έγινε στο νοσοκομείο της Ρόδου (βίντεο)

Πραγματοποιήθηκε χθες με ιδιαίτερη επιτυχία

 

Άσκηση για τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού που πιθανόν να παραπέμπει σε κορωνοϊό πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο νοσοκομείο της Ρόδου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης από το ΕΚΑΒ σε συνεργασία με τα νοσηλευτικά ιδρύματα αναφοράς για κρούσματα του θανατηφόρου ιού που πιθανόν να σημειωθούν και στη χώρα μας.

Το σενάριο της άσκησης που καταρτίστηκε από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του νοσοκομείου μας περιλάμβανε την ύπαρξη ύποπτου περιστατικού σε κρουαζιερόπλοιο που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Ρόδου.

Αρχικά το ΕΚΑΒ έχει κληθεί να παραλάβει το ύποπτο περιστατικό από το κρουαζιερόπλοιο.

Στη συνέχεια ενημερώνεται ο διοικητής του νοσοκομείου Γρηγόρης Ρουμάνης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, ο διευθυντής της εφημερεύουσας παθολογικής κλινικής και η διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ φέρνει το περιστατικό ύποπτου κρούσματος στον ειδικό χώρο εξέτασης που έχει διαμορφωθεί στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Ο ασθενής φορά απλή χειρουργική μάσκα και ενημερώνεται ο γιατρός των τμημάτων επειγόντων περιστατικών κ. Γερασκλής και ο τομεάρχης Νοσηλευτικής. Υπηρεσίας κ. Ζιώγας και παραλαμβάνουν τον ασθενή παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.

Ο ασθενής εξετάζεται και κρίνεται αναγκαία η διενέργεια ακτινογραφίας με το φορητό ακτινολογικό μηχάνημα που βρίσκεται στο χώρο των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ενώ ο χειριστής του παίρνει τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.

Κρίνεται αναγκαίο το περιστατικό να τύχει νοσηλείας. Ο γιατρός των ΤΕΠ ενημερώνει τηλεφωνικά το γιατρό που βρίσκεται στο θάλαμο αρνητικής πίεσης για την κατάσταση του ασθενούς.

Ενημερώνεται ο διασώστης κ. Παπακωνσταντίνου και αφού πάρει τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας μεταφέρει με καρέκλα τον ασθενή στο θάλαμο αρνητικής πίεσης από τον εξωτερικό διάδρομο του μικροβιολογικού εργαστηρίου προς τη νευρολογική κλινική.

Προηγουμένως το προσωπικό ασφαλείας έχει φροντίσει ώστε στο διάδρομο των ΤΕΠ να μην υπάρχουν άλλοι ασθενείς ούτε συνοδοί καθώς και σε όλη τη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο ασθενής.

Παραλαμβάνουν τον ασθενή αφού έχουν πάρει μέτρα ατομικής προστασίας ο διευθυντής της Α’ παθολογικής κλινικής κ. Καραταπάνης, ο ειδικευόμενος γιατρός κ. Παπακωνσταντίνου και η Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων κ. Βλαχίδη. Προσφέρουν την απαραίτητη νοσηλευτική φροντίδα και στη συνέχεια γίνεται λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος.

Το φιαλίδιο με το επίχρισμα συσκευάζεται σε ειδική τριπλή συσκευασία από τη Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων. Ειδοποιείται στη συνέχεια η ταχυμεταφορά για να παραλάβει το ύποπτο δείγμα και να σταλεί προς επιβεβαίωση στο ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο της Ρόδου δεν εντάσσεται στα νοσοκομεία αναφοράς, κάτι που σημαίνει ότι σε ενδεχόμενο εντοπισμό κρούσματος θα γίνει μεταφορά του ασθενούς σε άλλο νοσοκομείο της χώρας.

Στο πλαίσιο δηλώσεών του ο διοικητής του νοσοκομείου μας Γρηγόρης Ρουμάνης ο οποίος παρακολούθησε την άσκηση, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σήμερα έχουμε σχεδιάσει μία άσκηση για την αντιμετώπιση ενός κρούσματος κορωνοϊού. Το σενάριο περιλάμβανε την ειδοποίηση από το λιμενικό για κρούσμα σε κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Ρόδου. Το νοσοκομείο μας δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς, που σημαίνει ότι μετά τις αρχικές εξετάσεις και τα πρώτα αποτελέσματα εφόσον υπάρχει θετικό δείγμα, ενημερώνονται οι προϊστάμενοί μας και στη συνέχεια γίνεται η διακομιδή σε νοσοκομείο αναφοράς. Σε ό,τι αφορά τα υλικά, τον εξοπλισμό και τα μέσα υπάρχουν όλα σε επαρκή ποσότητα για την αντιμετώπιση κάποιου περιστατικού».

Βαρβάρα Μπογδάνου
Δείτε εικόνες βίντεο στη Ροδιακή εφημερίδα