Κρήτη: Στη φυλακή ο «αρματωμένος» κουμπάρος για τις μπαλοθιές

Απόφαση που πυροδότησε έντονες συζητήσεις

 

Απόφαση που πυροδότησε έντονες συζητήσεις

Έντονες συζητήσεις στους νομικούς και αστυνομικούς κύκλους έχει πυροδοτήσει η προφυλάκιση του 32χρονου κουμπάρου, ο οποίος πήγε στον γάμο «αρματωμένος» με ένα υποπολυβόλο και ένα καλάσνικοφ.

Η απόφαση εισαγγελέως και ανακρίτριας για την προσωρινή κράτηση του νεαρού Ηρακλειώτη εξέπληξε δικηγόρους αλλά και αστυνομικούς που ανέμεναν να αφεθεί ελεύθερος έστω και με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συμφωνούν με την ποινική αντιμετώπιση του 32χρονου καθώς εκτιμούν ότι με την απόφαση αυτή οι δικαστικές Αρχές επιδιώκουν να στείλουν σαφές μήνυμα παραδειγματισμού προς όλους εκείνους που συμπεριφέρονται σαν κουμποροφόροι.

«Πρέπει επιτέλους να δοθεί ένα τέλος σε αυτές τις καπετανίστικες συμπεριφορές. Μέχρι πότε θα πηγαίνει ο άλλος με το καλάσνικοφ στον γάμο ή με το πιστόλι στο μπαρ; Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και τους εαυτούς μας. Αν κάποιοι προφυλακιστούν, αυτό θα ακουστεί και ίσως αποτρέψει τους επόμενους» σχολίαζαν χθες δικηγόροι του Ηρακλείου.

Ο αντίλογος χαρακτηρίζει την απόφαση της προφυλάκισης ως εξαιρετικά σκληρή και επικαλείται αποφάσεις κατηγορουμένων με δεκάδες όπλα (και πολεμικά) ή κατηγορούμενου που είχε τραυματίσει καλεσμένο σε πρόγαμο, χωρίς κανείς από αυτούς να προφυλακιστεί.

Στενοί συγγενείς του 32χρονου κατέρρευσαν συναισθηματικά μόλις άκουσαν την απόφαση της προφυλάκισης. Δεν περίμεναν ότι ο άνθρωπός τους θα βρεθεί πίσω από τα σίδερα επειδή έριχνε μπαλοθιές στον γάμο.

Οι πυροβολισμοί που έπεσαν στην εκκλησία, ξεσήκωσαν ολόκληρο το χωριό.

Υπήρξαν τηλεφωνήματα καταγγελίας στην Αστυνομία που ανέλαβε δράση. Αστυνομικοί του Τμήματος Χερσονήσου ταυτοποίησαν το αυτοκίνητο του 32χρονου, το οποίο ήταν σταθμευμένο στο πάρκινγκ του κέντρου που φιλοξενούσε το γαμήλιο γλέντι. Περίμεναν διακριτικά μέχρι που ο νεαρός χρειάστηκε να πάρει κάτι από το αυτοκίνητό του. Τότε τον συνέλαβαν.

Σε ποινική διαπραγμάτευση με τον εισαγγελέα Εφετών

Πλέον η πλευρά της υπεράσπισης του 32χρονου ποντάρει στη διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης για μία επιεική ποινική αντιμετώπιση του κατηγορουμένου.

Μία διαδικασία που θυμίζει 100% αμερικανική ταινία, όμως είναι ένας θεσμός που εξελίσσεται δειλά-δειλά και στην Ελλάδα ενώ σε επίπεδο Κρήτης ίσως είναι και η πρώτη υπόθεση που προχωράει σε αυτό το βαθμό. Η ποινική διαπραγμάτευση αφορά τον εισαγγελέα και τον κατηγορούμενο.

Υποβλήθηκε σχετικό αίτημα στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης (επειδή εν προκειμένω το αδίκημα είναι κακουργηματικού χαραχτήρα), το οποίο έγινε δεκτό και θα συζητηθεί στις 9 Μαρτίου.

Ο εισαγγελέας, ο οποίος θα έχει λάβει γνώση του περιεχόμενου της δικογραφίας, θα προτείνει μία επιβλητέα ποινή και αν συμφωνήσει σε αυτήν ο κατηγορούμενος, τότε θα συνταχθεί ένα πρακτικό διαπραγμάτευσης. Το πρακτικό διαπραγμάτευσης περιέχει την ομολογία του κατηγορουμένου, την συμφωνηθείσα ποινή και τον τρόπο έκτισής της.

Εντός πέντε ημερών θα πρέπει να συνεδριάσει το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για την επικύρωση της συμφωνηθείσας διαπραγμάτευσης.

Μέχρι σήμερα σε επίπεδο Ηρακλείου και Εφετείου έχουν υποβληθεί κάποιες αιτήσεις για ποινική διαπραγμάτευση, όμως απορρίφθηκαν και η διαδικασία ούτε καν ξεκίνησε. Μία τέτοια προσπάθεια επιχειρήθηκε για παράδειγμα στην περίπτωση Αλβανών που συνελήφθησαν για διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών.

Ο 32χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει λευκό ποινικό μητρώο, είναι αρραβωνιασμένος και ετοιμάζεται να αποκτήσει τη δική του οικογένεια. Εμφανίστηκε συντετριμμένος ενώπιον εισαγγελέως και ανακρίτριας, ζητώντας ταπεινά συγνώμη.

Υποστήριξε ότι με τον γαμπρό είναι φίλοι από μικρά παιδιά και ήθελε να τον τιμήσει, εντούτοις έκανε άνω-κάτω το νιόπαντρο ζευγάρι και τους καλεσμένους, οι οποίοι τον έψαχναν για να μάθουν τελικά ότι είχε συλληφθεί.

Ο 32χρονος λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα βγήκε από το κέντρο και πήγε στο αυτοκίνητο για να αλλάξει φακούς και παπούτσια. Φορούσε παραδοσιακά στιβάνια και τον είχαν «χτυπήσει» στο πόδι. Εκεί τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δρομολογείται η μεταγωγή του στις φυλακές Χανίων.

Ευαγγελία Καρεκλάκη
Πατρίς Ηρακλείου