Μ. Καραμεσίνη στο «Ράδιο Ένα Βόλου»: Σε συνθήκες κρίσης οι ανισότητες έχουν οξυνθεί

Παρατήρησε επιβράδυνση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και επενδύσεων

 

Παρατήρησε επιβράδυνση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και επενδύσεων

Κάτω από συνθήκες οικονομικής κρίσης και μέσα σε ένα νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, οι ανισότητες έχουν οξυνθεί και συνεχίζουν να παραμένουν και να μας ταλαιπωρούν, επισήμανε η Μαρία Καραμεσίνη, καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, πρώην διοικήτρια ΟΑΕΔ και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου «Ν. Πουλαντζάς», που θα μιλήσει το απόγευμα σε εκδήλωση στο Βόλο με θέμα «Ανισότητες: Κίνδυνος για την Δημοκρατία και την Κοινωνία».

Μιλώντας για την πολιτική της νέας κυβέρνησης, η κα Καραμεσίνη παρατήρησε επιβράδυνση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, επενδύσεων και ιδιωτικής κατανάλωσης και εκτίμησε, ότι έχουμε μια συνολική τάση για αύξηση των ανισοτήτων ακόμη κι αν αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια.

«Ανισότητες εκπαιδευτικές, πλούτου, εισοδήματος»

Η πρώην διοικήτρια του ΟΑΕΔ, μίλησε στο «Ράδιο Ένα» και είπε ότι οι ανισότητες είναι πολλαπλές. Υπάρχουν ανισότητες πλούτου, εισοδήματος, εκπαιδευτικές, ανισότητες όσον αφορά στην πρόσβαση ανδρών και γυναικών στην απασχόληση, των νέων, έναντι των πιο μεγάλων ηλικιακά σε σταθερή απασχόληση.

Επίσης, υπάρχουν πολλές ανισότητες που προκύπτουν από το γεγονός ότι μέσα στις κοινωνίες μας, οι οποίες είναι ταξικές κοινωνίες και κοινωνίες που στηρίζονται σε δομικές διαφορές – όπως οι διαφορές φύλου, που είναι εγγενείς διαφορές οι οποίες παράγουν ανισότητα από τη γέννηση, τόνισε.

«Μέσα σ’ αυτές τις κοινωνίες, σε ορισμένες εποχές, ακριβώς όταν έχουμε μια οικονομική συγκυρία, η οποία δεν βοηθάει, αυτές οι ανισότητες οξύνονται», ανέφερε η κα Καραμεσίνη, που τόνισε ότι στην εκδήλωση οι ομιλητές θα αναπτύξουν πως ο νεοφιλελευθερισμός και η οικονομική κρίση, την οποία βιώσαμε με ιδιαίτερα δραματικό τρόπο στη χώρα μας και ακόμα δεν την έχουμε ξεπεράσει.

Η πρώην διοικήτρια του ΟΑΕΔ εξήγησε ότι με 17% ανεργία, με την προοπτική πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία και με δεδομένο τα πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η οικονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί και σημείωσε ότι «κάτω από συνθήκες οικονομικής κρίσης και μέσα σε ένα νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, οι ανισότητες αυτές έχουν οξυνθεί και συνεχίζουν να παραμένουν και να μας ταλαιπωρούν».

Η Μαρία Καραμεσίνη, θα αναφερθεί πολύ στο θέμα της ανεργίας και πως ήταν ο κύριος παράγων που τροφοδότησε τις ανισότητες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

«Υπήρχαν πολύ παράγοντες που τροφοδότησαν τις ανισότητες, αλλά ο κύριος παράγοντας είναι η ανεργία, η οποία έθιξε περισσότερο τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, όπως τους νέους, τις μεγάλες ηλικίες, περισσότερο τις γυναίκες απ’ ότι τους άνδρες, ιδίως την περίοδο της λιτότητας, από τα μνημόνια», επισήμανε.

Η ίδια είπε ότι θα σταθεί στο θέμα της ανεργίας και πως αυτή δίχασε τα νοικοκυριά των λαϊκών και μεσαίων τάξεων που είχαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις και τι σήμαινε για ένα νοικοκυριό να χάσει τα εισοδήματα και τον δύο να έχει παιδιά και να μην μπορέσει να τα φέρει βόλτα.

Επιβραδύνσεις σε θέσεις εργασίας- κατανάλωση

Η καθηγήτρια του Παντείου ανέφερε ότι την περίοδο που διανύουμε έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, έχουμε αποκλιμάκωση της ανεργίας, γιατί η οικονομία μας έχει ακόμη θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, έχει επιβραδυνθεί.

«Δεν γνωρίζω, ούτε μπορούμε να προεξοφλήσουμε, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της διεθνούς και ευρωπαϊκής στασιμότητας, διότι ο τουρισμός μας εξαρτάται πάρα πολύ από τα εισοδήματα που υπάρχουν στην Ευρώπη, δεν γνωρίζω ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της συνολικότερης οικονομικής επιβράδυνσης στο εξωτερικό, για τη μεγάλη βιομηχανία της χώρας μας και ποιες θα είναι οι συνέπειες του γεγονότος ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα μένει καθηλωμένη», επισήμανε.

Η κα Καραμεσίνη είπε ότι το πρώτο εννιάμηνο του 2019 είχαμε αύξηση της τάξης του 0,7%, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018 είχαμε γύρω στο 1,2%, δηλαδή βλέπουμε ότι υπάρχει μια επιβράδυνση και στον τομέα της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ οι επενδύσεις έτρεξαν το 2019 με ρυθμό περίπου 1% και το 2018 περίπου 7-8%, άρα έχουμε επιβράδυνση στην κατανάλωση και στις επενδύσεις και μια αβεβαιότητα ως προς το πώς θα πάει ο τουρισμός την προσεχή σεζόν.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου, ενώ υπήρχαν προσδοκίες και υποσχέσεις ότι θα έχουμε επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, νέες θέσεις εργασίας και πολλές επενδύσεις, που τα έλεγε η σημερινή κυβέρνηση όταν ήταν αντιπολίτευση, αυτά προς το παρόν διαψεύδονται. Για να επιστρέψουμε στο θέμα των ανισοτήτων, επειδή η ανεργία είναι η βασική διαχωριστική γραμμή μεταξύ των νοικοκυριών, τα οποία μπορούν να ανακουφιστούν και να έχουν μια προοπτική, έναντι των υπολοίπων που παραμένουν καθηλωμένα, αν ο ρυθμός επιβράδυνσης της δημιουργίας θέσεων εργασίας συνεχιστεί, τότε δεν θα υπάρχει προοπτική για να μειωθούν και οι ανισότητες που υπάρχουν στην Ελληνική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αύξηση ανισοτήτων

Για το κομμάτι των ανισοτήτων, η ακαδημαϊκός ανέφερε ότι οι κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση βγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όπως είπε, όταν υπήρχε προγραμματισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση μείωση του ΕΝΦΙΑ και όλη η τροποποίηση που έγινε, ήταν για να μπορέσουν να ευνοηθούν τα άτιμα με μεγαλύτερο ύψος περιουσίας, όταν οι κανονισμοί προσωπικού σε ΔΕΚΟ, δημιουργούν λιγότερα δικαιώματα σε νέους εργαζόμενους που μπαίνουν, τα στελέχη των επιχειρήσεων πολλαπλασιάζουν τους μισθούς τους, ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, όταν βλέπεις ότι το πρώτο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που υπήρχε ένα μεγάλο μέρος που υπήρχαν τα εργασιακά, υπάρχουν διατάξεις που δυναμώνουν τη δυνατότητα των συνδικάτων να διαπραγματευτούν καλύτερους μισθούς και ουσιαστικά προβλέπεται μια καθήλωση ή πολύ αργή αύξηση των μισθών, όταν μπαίνει ένα φορολογικό νομοσχέδιο που ουσιαστικά δίνει περισσότερα στις μεγάλες επιχειρήσεις και εντείνει τις ανισότητες μεταξύ μεγάλων και μεσαίων, όταν έρχεται ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται και επιβαρύνει περισσότερο με ασφαλιστικές εισφορές τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που εισπράττουν χαμηλά έσοδα, ενώ αυτοί που εισπράττουν περισσότερα, μπορούν να πάνε σε χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση και να μειωθούν οι εισφορές τους, τότε έχουμε μια συνολική τάση για αύξηση των ανισοτήτων ακόμη κι αν αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια.

Μαγνησία