Πώς ο κορωναϊός βελτιώνει τα νοσοκομεία της Κρήτης

Με λειτουργία κρεβατιών ΜΕΘ, επιπλέον προσωπικό και λιγότερο κόσμο στα ΤΕΠ

 

Με λειτουργία κρεβατιών ΜΕΘ, επιπλέον προσωπικό και λιγότερο κόσμο στα ΤΕΠ

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο έρχεται νοσηλευτικό προσωπικό για την ενίσχυση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών αλλά και το άνοιγμα κλειστών κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Κρήτης, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωναϊού που ευτυχώς δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους στο νησί.

“Ακολουθούμε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ και λαμβάνουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να αντεπεξέλθουμε ακόμη και σε πιθανή μεγάλη διασπορά του ιού” είπε στην “Π” η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ ΚρήτηςΛένα Μπορμπουδάκη, σχολιάζοντας ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται στις οδηγίες των ειδικών και της Υγειονομικής Περιφέρειας με αποτέλεσμα πλέον στις εφημερίες των νοσοκομείων να εμφανίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο το 1/3 των πολιτών που προσέρχονταν μέχρι πριν λίγες εβδομάδες. “Έρχονται δηλαδή οι άνθρωποι που πραγματικά χρειάζονται επείγουσα νοσοκομειακή περίθαλψη”, τόνισε.

Ερωτ: Τα κρούσματα του κοροναϊού, αυξάνονται στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς και είναι λογικό να εντείνεται η ανησυχία του κόσμου και εδώ στην Κρήτη. Όταν λέμε ότι η 7η ΥΠΕ Κρήτης βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, τι πρέπει να γνωρίζουμε για την προετοιμασία που υπάρχει σε αυτή τη φάση;

Απ: Από τον Ιανουάριο που είχαμε τις πρώτες οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, κινητοποιηθήκαμε άμεσα όλοι. Η Διοίκηση και τα στελέχη της ΥΠΕ, οι διοικητές των νοσοκομείων, οι επιτροπές λοιμώξεων και οι τομεάρχες πρωτοβάθμιας υγείας.

Οργανώσαμε την πρώτη συνάντηση στην 7η ΥΠΕ Κρήτης και πραγματοποιήθηκε εκτενής ενημέρωση από τον καθηγητή κ. Αχιλλέα Γκίκα. Εκπροσωπήθηκαν όλες οι δομές υγείας του νησιού. Από τότε μέχρι σήμερα η ενημέρωση συνεχίζεται σε καθημερινή βάση με τα νεότερα επικαιροποιημένα στοιχεία, ενώ πραγματοποιείται εκπαίδευση του προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία, και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Με λίγα λόγια η εκπαίδευση και η ενημέρωση του προσωπικού, είναι καθολική και συνεχής.

Η διαχείριση αν είστε ύποπτο κρούσμα

Ερωτ: Πώς γίνεται η διαχείριση των λεγόμενων, «ύποπτων κρουσμάτων», στανοσοκομεία;

Απ: Υπάρχει έλεγχος σε όλες τις πύλες εισόδου, όλων των νοσοκομείων της Κρήτης. Το προσωπικό στην πύλη ρωτάει τον πολίτη για ποιο λόγο προσήλθε στο νοσοκομείο. Αν πήγε γιατί έχει προγραμματισμένο ιατρικό ραντεβού, π.χ. με ορθοπεδικό, αν πήγε με δική του πρωτοβουλία, γιατί έχει κρυολόγημα, ή αν πήγε μετά από υπόδειξη του ΕΟΔΥ.

Η διαχείριση λοιπόν αρχίζει από την πύλη.Όταν υπάρχει ύποπτο κρούσμα για κοροναϊό και έχει προσέλθει με υπόδειξη του ΕΟΔΥ ή πληρεί τις προϋποθέσεις, ενημερώνεται η αρμόδια ομάδα του ΤΕΠ, παραλαμβάνει από την πύλη τον πολίτη και τον οδηγεί σε χώρο ανεξάρτητο από το ΤΕΠ όπου γίνεται η διαχείριση του περιστατικού και λαμβάνεται επίχρισμα για ταυτοποίηση του δείγματος.

Αν το κρίνει η ομάδα του ΤΕΠ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, παραμένει σε θάλαμο απομόνωσης. Αν αυτό δεν κριθεί σκόπιμο, τότε με ιδιωτικό όχημα και όχι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μεταβαίνει σπίτι του μέχρι να τον ενημερώσουν για το αποτέλεσμα. Μέχρι τώρα, ευτυχώς, όλα τα περιστατικά που έχουν εξεταστεί στην Κρήτη είναι αρνητικά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η διαχείριση του κάθε περιστατικού να γίνεται σωστά και να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα του ασθενούς.

Αποτελέσματα σε λίγες ώρες

Ερωτ: Πόσος χρόνος απαιτείται για να δώσει αποτελέσματα το εργαστήριο κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης όταν εξετάζει δείγματα;

Απ: Δεν είναι χρονοβόρο. Σε μερικές ώρες, το αποτέλεσμα είναι έτοιμο. Φυσικά αυτό εξαρτάται και από τον αριθμό των δειγμάτων προς εξέταση.

Ερωτ: Έχουμε εικόνα για το πόσους ασθενείς μπορούν να φιλοξενήσουν τα νοσοκομεία, αν υπάρξει μεγάλη αύξηση περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία;

Απ: Εδώ και εβδομάδες έχουμε κάνει ειδικό σχεδιασμό για την περίπτωση που έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού. Προβλέπεται να κενωθούν κλινικές – οι ασθενείς τους θα μεταφερθούν με ασφάλεια σε άλλα τμήματα- σε όλα τα νοσοκομεία ώστε να νοσηλευθούν οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό, ακολουθώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να μας τρομάζει. Ο σχεδιασμός γίνεται ώστε να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι οι ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία. Μεγάλο ποσοστό των ασθενών δεν χρειάζεται νοσοκομειακή νοσηλεία αλλά παραμονή στο σπίτι για 14ημέρες. Έρχεται νοσηλευτικό προσωπικό.

Στόχος η ενίσχυση των ΤΕΠ και το άνοιγμα κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ

Ερωτ: Προβλέπεται ενίσχυση των δομών υγείας με προσωπικό και πότε;

Απ: Ναι, και αυτό θα γίνει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Ο στόχος και οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας είναι η πλήρης ανάπτυξη των κλινών ΜΕΘ -να ανοίξουν τα κρεβάτια που είναι κλειστά- και η ενίσχυση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών. Αυτή θα είναι η πρώτη φάση της ενίσχυσης των νοσοκομείων της Κρήτης με νοσηλευτικό προσωπικό στο πλαίσιο της θωράκισής μας απέναντι στον κορωναϊό.

Στο 1/3 μειώθηκε η προσέλευση στα ΤΕΠ

Ερωτ: Ο κόσμος τηρεί τις απαγορεύσεις για τα επισκεπτήρια, έχει αντιληφθεί γιατί είναι τόσο σημαντικό και επιπλέον έχει αυξηθεί ή έχει μειωθεί η προσέλευση στα ΤΕΠ;

Απ: Φαίνεται ότι υπάρχει υψηλή συμμόρφωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου αναφορικά με το μέτρο της αναστολής του επισκεπτηρίου. Υπάρχει σεβασμός του μέτρου και μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Επιπλέον, διαπιστώνουμε ότι η ροή του κόσμου στα ΤΕΠ έχει μειωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στο 1/3 και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Δεν έρχονται πλέον οι άνθρωποι στα νοσοκομεία με το παραμικρό, αλλά όταν υπάρχει επείγουσα ανάγκη. Σε ημέρες εφημερίας, λοιπόν, τώρα τα νοσοκομεία έχουν την προσέλευση του κόσμου που όντως χρειάζεται αντιμετώπιση σε ΤΕΠ.

Βοηθήστε όλοι στην προσπάθεια

Ερωτ: κ. Μπορμπουδάκη, εν κατακλείδι, τι μπορούμε να πούμε στους συμπολίτες μας; Με ποιούς τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι στην προσπάθεια που γίνεται να περιοριστεί η διασπορά του ιού;

Απ: Σεβασμός στον εαυτό μας και στον συνάνθρωπό μας. Να διαβάζουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και να εφαρμόζουμε προσεκτικά τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής. Καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι.

Να φτερνιζόμαστε σε χαρτομάντηλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα, να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, ναεμπιστευόμαστε τους ειδικούς και αν έχουμε συμπτωματολογία που μας ανησυχεί, δεν πρέπει να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο αλλά πρώτα να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας ή τον ΕΟΔΥ. Αν είμαστε ενωμένοι σε όλο αυτό και συνεπείς στην εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται, όλα θα πάνε καλύτερα.

Ο νέος αριθμός του ΕΟΔΥ

Να σημειωθεί ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Άννα Κωνσταντουλάκη
Πατρίς Ηρακλείου