Ο κορωνοϊός ρίχνει την τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης

Στα 1, 54 ευρώ το λίτρο από 1,65 η βενζίνη στην Ξάνθη – Στα 95 λεπτά από 1,10 το πετρέλαιο θέρμανσης - Πρόεδρος των Πρατηριούχων καυσίμων Ξάνθης, Κ. Χαραλαμπίδης: «Την επόμενη εβδομάδα θα είναι 5 – 6% περισσότερο μειωμένη. αναμένουμε αύξηση της ζήτησης»

 

Στα 1, 54 ευρώ το λίτρο από 1,65 η βενζίνη στην Ξάνθη – Στα 95 λεπτά από 1,10 το πετρέλαιο θέρμανσης - Πρόεδρος των Πρατηριούχων καυσίμων Ξάνθης, Κ. Χαραλαμπίδης: «Την επόμενη εβδομάδα θα είναι 5 – 6% περισσότερο μειωμένη. αναμένουμε αύξηση της ζήτησης»

Αδιαμφισβήτητα η επιδημία του κορωνοϊού αποτελεί μια μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία αφού ήδη έχει κοστίσει σε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στην Κίνα απ’ όπου ξεκίνησε και ανά τον κόσμο, όπως επίσης και ολέθρια αποτελέσματα σε πολλούς τομείς της οικονομίας αφού με τα μέτρα που λαμβάνονται επηρεάζεται όλο σχεδόν το φάσμα της παγκοσμιοποιημένης οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο υπάρχει και ένας κλάδος που ωφελείται έμμεσα και άμεσα και δεν είναι άλλος από τον κλάδο του πετρελαίου και των προϊόντων του.

Ο κορωνοϊός ρίχνει την διεθνή τιμή του πετρελαίου

Πτώση κατά 11,38 δολάρια ή 25% στα 33,89 δολάρια το βαρέλι σημειώνει το μπρεντ. Χάνοντας πάνω από ένα τέταρτο της αξίας τους, οι τιμές πετρελαίου ανέρχονταν το πρωί της Δευτέρας προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, αφού η Σαουδική Αραβία μείωσε τις επίσημες τιμές της σε μια αγορά που έχει ήδη κλονιστεί από τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην παγκόσμια ζήτηση.

Αυτό είναι κάτι που θα το δει άμεσα στην τσέπη του ο καταναλωτής καθώς ήδη στα Πρατήρια της Ξάνθης οι τιμές στην βενζίνη από 1,65 ευρώ το λίτρο κατρακύλησαν στο 1,54 ενώ όπως εκτιμά ο πρόεδρος των Πρατηριούχων Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης την επομένη εβδομάδα θα είναι κάτω από 1,50 ευρώ το λίτρο: «Πρόκειται για μια μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου και των προϊόντων που θα την καταλάβει άμεσα ο καταναλωτής. Με βάση αυτά τα δεδομένα εκτιμώ ότι την επόμενη εβδομάδα θα είναι 5 – 6% περισσότερο μειωμένη. Αυτό είναι θετικό για τον καταναλωτή για ευνόητους λόγους αλλά και για εμάς τους πρατηριούχους αφού αναμένουμε αύξηση της ζήτησης και κατά συνέπεια αύξηση του κύκλου εργασιών μας, τώρα μάλιστα που καλυτερεύει ο καιρός».

Κάτω από 1 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης

Η μείωση της τιμής του πετρελαίου συμπαρασύρει προς τα κάτω και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που όλο αυτό το διάστημα κυμάνθηκε στα 1,10 ευρώ το λίτρο. Θα είναι μια σημαντική μείωση και στο πετρέλαιο θέρμανσης που θα μειωθεί κάτω από τα 90 λεπτά. Μπορεί να είναι τέλος της σαιζόν ωστόσο το διάστημα που απομένει ο καταναλωτής θα ωφεληθεί από την σημαντική μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Εμπρός Ξάνθης