Αποδοκιμασία αντιεπιστημονικών δηλώσεων με δύο «γιαννιώτικες» υπογραφές

Δύο καθηγητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκονται μεταξύ των 54 πανεπιστημιακών και επιστημόνων, που υπογράφουν την επιστολή, με την οποία ζητείται η επίσημη αποδοκιμασία της δήλωσης του αντιπρύτανη Ανδρέα Γιαννακουδάκη για τον «κατασκευασμένο κορωνοϊό» από τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

Δύο καθηγητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκονται μεταξύ των 54 πανεπιστημιακών και επιστημόνων, που υπογράφουν την επιστολή, με την οποία ζητείται η επίσημη αποδοκιμασία της δήλωσης του αντιπρύτανη Ανδρέα Γιαννακουδάκη για τον «κατασκευασμένο κορωνοϊό» από τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, δεν περιορίζονται στην αποδοκιμασία, αλλά ζητούν την έκπτωση-παραίτησή του από τη θέση του στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ενώ προτείνεται επίσης ο αποκλεισμός του από τη διδασκαλία φοιτητών για εύλογο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Γιαννακουδάκης, μιλώντας σε εκπομπή της δημοτικής τηλεόρασης της Θεσσαλονίκης TV100, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να είναι ένας εργαστηριακά κατασκευασμένος ιός, για τον οποίο υπάρχει ήδη εμβόλιο, αλλά οι σκοπιμότητες θα κρίνουν το πότε θα ανακοινωθεί. Ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ και καθηγητής του τμήματος Χημείας ζήτησε συγγνώμη μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτησή του, λέγοντας ότι προσωπικά δε θα έπρεπε να παρασυρθεί και να διατυπώσει προσωπικές απόψεις, προκαλώντας έτσι ένα τόσο μεγάλο θόρυβο.

Ωστόσο, οι πανεπιστημιακοί, μεταξύ των οποίων οι καθηγητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Θυφρονίτης (Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών) και Μαρίκα Σύρρου (Τμήμα Ιατρικής), καλούν με την επιστολή τους την πρυτανεία του ΑΠΘ να πάρει επίσημα θέση, ενώ στην ίδια επιστολή αποδοκιμάζονται και οι γνωστές δηλώσεις της λοιμωξιολόγου Ελένης Γιαμαρέλλου ότι οι πιστοί δε διατρέχουν κίνδυνο να μολυνθούν με τη Θεία Κοινωνία.

Αναλυτικά η επιστολή, αναφέρει: «Ως επιστήμονες στα γνωστικά αντικείμενα της Βιολογίας, Μικροβιολογίας, Ιατρικής, Επιδημιολογίας, Ανοσολογίας αλλά και ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές που διδάσκουμε και εκπαιδεύουμε νέους ανθρώπους, θεωρούμε ηθικό και επιστημονικό καθήκον μας να αντιδράσουμε στην αντιεπιστημονικότητα και στον σκοταδισμό κάποιων πανεπιστημιακών “συναδέλφων”, όπως του αντιπρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Ανδρέα Γιαννακουδάκη, ο οποίος προέβη σε μια αδιανόητη δήλωση στα ΜΜΕ πως “ο κορωνοϊός είναι κατασκευασμένος και υπάρχει ήδη εμβόλιο που θα δοθεί με βάση λόγους σκοπιμότητας”.

Παρά τη δημόσια συγνώμη του κ. Γιαννακουδάκη στην εφημερίδα “Καθημερινή” (8/3/2020), δε θεωρούμε ότι αυτή αρκεί. Δεν μπορεί ένα πανεπιστημιακός δάσκαλος και με θέση διοικητική που αντιπροσωπεύει το ΑΠΘ, να εκφέρει “προσωπική εκτίμηση” χωρίς επιστημονικά δεδομένα που θυμίζει Μεσαίωνα. Χρησιμοποιεί άραγε αυτές τις πρακτικές και στις αίθουσες διδασκαλίας και στις αποφάσεις που καλείται να πάρει ως αντιπρύτανης;

Ζητάμε λοιπόν την επίσημη αποδοκιμασία της δήλωσης του κ. Γιαννακουδάκη από τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, την έκπτωση-παραίτησή του από την θέση του αντιπρύτανη του ΑΠΘ και προτείνουμε τον αποκλεισμό από την διδασκαλία φοιτητριών/των για εύλογο διάστημα. Αυτό πιστεύουμε θα αποτελέσει ένα πρώτο μάθημα για το μέλλον προς “συναδέλφους” που κατέχουν διοικητικά αξιώματα, ώστε να σκέφτονται πριν κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ, εκφέροντας αστήριχτες και άλογες προσωπικές εκτιμήσεις.

Τέλος, αποδοκιμάζουμε έντονα την ομότιμη καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ελένη Γιαμαρέλλου για τη δήλωσή της ότι οι “πραγματικά” πιστοί δε διατρέχουν κίνδυνο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό με τη Θεία Κοινωνία».

Αποστόλης Τζελέτας
Ηπειρωτικός Αγών