Χρ. Κόλλιας: Ο κορωνοϊός θα επηρεάσει και την εθνική οικονομία

Ο Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μιλά στο Ράδιο Ένα Βόλου

 

Ο Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μιλά στο Ράδιο Ένα Βόλου

Ως έναν εξωγενή διαταρακτικό παράγοντα, ο οποίος επηρεάζει σε σημαντικότατο βαθμό την εθνική αλλά και τη διεθνή οικονομία, χαρακτήρισε τον κορωνοϊό και την παγκόσμια επιδημία, ο Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Κόλλιας μιλώντας στο “Ράδιο ΕΝΑ”. Ο ίδιος προέβλεψε πως οι οικονομικές επιπτώσεις του ιού θα επηρεάσουν και τον τουρισμό, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας, ενώ τόνισε πως σε τέτοιου είδους περιστάσεις, υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας, καθώς υπάρχει ο νόμος «προσφοράς- ζήτησης'» και είναι θέμα των αρμόδιων αρχών να τις ελέγξουν στο μέτρο του δυνατού.

Ο κ. Κόλλιας εξηγώντας το χαρακτηρισμό που απέδωσε στον κορωνοϊό ως εξωγενή διαταρακτικό παράγοντα της οικονομίας, έδωσε ένα παράδειγμα λέγοντας πως η Ιταλία, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και μόνο το ΑΕΠ της Λομβαρδίας είναι 350 περίπου δις ευρώ, σχεδόν 2 φορές μεγαλύτερο απ’ ότι το ελληνικό, βρίσκεται σε καραντίνα. Αυτό έχει άμεσες και σημαντικότατες επιπτώσεις. Άρα, σύμφωνα με τον Καθηγητή, είναι αδύνατον πρακτικά η ελληνική οικονομία να αποφύγει και αυτές τις οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό.

«Το πόσο μεγάλες θα είναι οι επιπτώσεις, θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της επιδημίας κι από το πόσο θα καταφέρει η διεθνής οικονομία και όλες οι χώρες του κόσμου να περιορίσουν την εξάπλωσή του, αλλά κρίσιμοι τομείς της ελληνικής οικονομίας και αναφέρομαι στον τουρισμό είναι δεδομένο ότι έχουν υποστεί πλήγμα», τόνισε ο ίδιος.

Επιπτώσεις και στον τουρισμό

Ο τουρισμός, ανέφερε πως, είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος και γύρω από αυτόν κινούνται πολλές άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, με τη συμβολή του στο ΑΕΠ της χώρας να είναι της τάξεως του 20-25%. Συνεπώς, εξήγησε ο Καθηγητής, οποιαδήποτε καθίζηση της τουριστικής κίνησης με τον ίδιο να προβλέπει μία μείωση, θα έχει αντίκτυπο στο σύνολο της οικονομίας. Σ ένα μήνα περίπου, συμπλήρωσε, προσεγγίζουν οι γιορτές του Πάσχα, τότε που ουσιαστικά ξεκινά και η τουριστική περίοδος για τη χώρα , καθώς έχουμε μία αύξηση στον εγχώριο τουρισμό, στα χωριά ή την ηπειρωτική Ελλάδα.


«Αρκετές οικογένειες και ταξιδιώτες σκέφτονται ήδη να ακυρώσουν τις διακοπές τους. Αυτό έχει ένα σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία. Αν αυτό το πολλαπλασιάσουμε στο σύνολο των προορισμών, που το Πάσχα αποτελούσε μια περίοδο κατά την οποία η τουριστική βιομηχανία και των υπολοίπων γύρω από αυτή και ήταν το πρελούδιο της θερινής τουριστικής περιόδου θα είναι μία πρώτη ένδειξη για το πως θα κινηθούμε συνολικότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόλλιας, συμπληρώνοντας όμως πως είναι νωρίς ακόμη να γνωρίζουμε πως θα κυλήσει και ο τουρισμός και η οικονομία κι αυτό θα εξαρτηθεί από τους περιορισμούς που θα επιβληθούν στη χώρα.

Αναθεώρηση των στόχων- Ενίσχυση των οικονομιών

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού ήδη έχουν αρχίσει και φαίνονται στην πραγματική οικονομία και στην Ελλάδα και διεθνώς. Ο κ. Κόλλιας επεσήμανε πως ήδη έχει χτυπήσει καμπανάκι συναγερμού και στην Ελλάδα και την Ε.Ε. σχολιάζοντας πως θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης των οικονομιών, αλλά και αναθεώρηση των στόχων ανάπτυξης της Ελλάδας.

«Ήδη οι ρυθμοί 2,8% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός για το 2020, αναθεωρούνται προς τα κάτω κι αυτό συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Αυτές οι τάσεις που καταγράφονται, έχουν χτυπήσει ένα καμπανάκι συναγερμού, τόσο στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο. Έχουν ήδη ανακοινωθεί μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, που θα πληγούν από τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας αλλά και σε επίπεδο ΕΕ, αναφέρομαι στις αποφάσεις για τη συγκρότηση ενός κεφαλαίου του κορωνοϊού της τάξης των 25 δις ευρώ και σε παρεμβάσεις, που εγώ αναμένω από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν με τονωτικά δημοσιονομικού και νομισματικού μέτρα τις οικονομίες. Αναφέρομαι στην πιθανή μείωση των επιτοκίων από ΕΚΤ έτσι ώστε να βοηθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού», είπε ο Καθηγητής.

«Δημοσιονομικός χώρος για να παρθούν μέτρα»

Συνέχισε μιλώντας για την ελληνική οικονομία λέγοντας πως η παγκόσμια αυτή επιδημία ήρθε ίσως τη χειρότερη χρονική στιγμή γιατί βρισκόταν σε μία προσπάθεια ανάκαμψης από μία μακροχρόνια, δεκαετή σχεδόν οικονομική κρίση.

«Είναι ένα πολλαπλά πιο δύσκολο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία αυτό που συμβαίνει. Το θέμα της μείωσης στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων υπήρχε στο τραπέζι. Υπήρχε ο ορίζοντας για αλλαγή αυτών των πολύ υψηλών, ασφυκτικών θα έλεγα πλεονασμάτων, που απαιτεί ενισχυμένη εποπτεία, που ασχέτως κορωνοϊού, ήταν ένας βρόγχος για την ελληνική οικονομία στην προσπάθεια ανάκαμψης.

Νομίζω ότι αυτό έχει τεθεί στις συζητήσεις κι εξάλλου το Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει σε έκτακτες περιόδους, χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων. Ο Πρωθυπουργός ήδη το έθεσε στην επίσκεψή του στη Γερμανία ότι δεν μπορούμε στις συνθήκες που φαίνεται να επικρατούν να συνεχίζουμε να έχουμε τους ούτως ή άλλως εξωπραγματικούς στόχους. Άρα φαντάζομαι ότι θα έχουμε μία αναθεώρηση, μία μεταβολή, μία χαλάρωση σε ότι αφορά αυτές τις δεσμεύσεις για να δοθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για να παρθούν μέτρα, που θα συμβάλουν στην μερική αντιστάθμιση των οικονομικών επιπτώσεων, που έχει ο κορωνοϊος», σχολίασε και προέβλεψε ο Καθηγητής.

Σε περιόδους κρίσης εμφανίζονταν κερδοσκοπικές τάσεις

Στο μεταξύ, τα φαινόμενα κερδοσκοπίας είναι πολλά με τον κ. Κόλλια να επισημαίνει πως πάντα σε τέτοιες περιόδους και σε όλες τις οικονομίες του κόσμου, εμφανίζονταν κερδοσκοπικές τάσεις.

«Είναι μία φυσική ροπή, αν διαβλέπω ότι μπορώ να διπλασιάσω τα κέρδη μου ως μεμονωμένο άτομο το πιο πιθανό, να προσπαθήσω να το πραγματοποιήσω. Σε μία περίοδο όπου πολλές παραγωγικές διαδικασίες έχουν ανασταλεί ή μειωθεί στο μεγάλο παγκόσμιο εργοστάσιο που λέγεται Κίνα και στο οποίο αναλογεί το 30% του εμπορίου επηρεάζει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μία μείωση στην προσφορά και ταυτόχρονα μία αύξηση στη ζήτηση των προϊόντων, πχ μάσκες χειρουργικές, τζελ αντισηπτικά κ.α.. Οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης είναι δυστυχώς αδήριτοι και οδηγούν σε αυξήσεις τιμών. Τώρα εάν αυτό δικαιολογεί εκρηκτικές ,σε ορισμένες χώρες του κόσμου, αυξήσεις σε τέτοιου είδους αγαθά, προφανώς όχι.

Άρα έχουμε δύο ταυτόχρονες δυνάμεις. Τις δυνάμεις της αγοράς που θα λειτουργούσαν προς αυτή την κατεύθυνση και ταυτόχρονα τις ευκαιρίες που βλέπουν διάφοροι για να κερδοσκοπήσουν. Εδώ είναι σημαντικός ο ρόλος των αρχών που εποπτεύουν τη λειτουργία της αγοράς να εξασφαλίσουν ότι τέτοιου είδους κερδοσκοπικά φαινόμενα θα ελεγχθούν στο βαθμό που μπορούν. Μην έχουμε αυταπάτες όμως, είναι πρακτικά δύσκολο τέτοιες κερδοσκοπικές τάσεις να εξαλειφθούν», εξήγησε αναλυτικά ο κ. Κόλλιας.

Μαγνησία