«Δεν χρειάζεται πανικός, ο κορωνοϊός θα ελεγχθεί, όπως έγινε και στην Κίνα»

Μιλά στη «ΓΝΩΜΗ» ο Ιωάννης Πνευματικός, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας στο ΔΠΘ και Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο ΠΓΝΑ

 

Μιλά στη «ΓΝΩΜΗ» ο Ιωάννης Πνευματικός, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας στο ΔΠΘ και Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο ΠΓΝΑ

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανοίξουν και οι 7 κλειστές, μέχρι σήμερα, κλίνες της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο

*η συνέντευξη παραχωρήθηκε λίγες ώρες πριν την κήρυξη του κορωνοϊού ως “πανδημία”, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον θάνατο του 66χρονου

«Ο κορωνοϊός τείνει να πάρει τον χαρακτήρα πανδημίας, ωστόσο και πάλι, δεν δικαιολογείται πανικός», υπογραμμίζει μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο Ιωάννης Πνευματικός, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

«Πλέον, μιλούμε για κρούσματα και στις 5 ηπείρους, δηλαδή για παγκόσμια διάδοση. Ωστόσο, ας μην μας τρομάζουν οι λέξεις. Πρόκειται για έναν ιό που είναι γνωστός από την πρώτη στιγμή, αφού ταυτοποιήθηκε μόλις 10 μέρες μετά τα πρώτα κρούσματα… Παλαιότερα, οι κοινωνίες δεν ήξεραν τίποτα για τις ασθένειες από τις οποίες υπέφεραν και αποδεκατίζονταν», επισημαίνει ο κ. Πνευματικός.

Ικανοποιητική η ανταπόκριση της πολιτείας

Αναφορικά με το εμβόλιο, απαιτούνται λίγοι μήνες ακόμη για την προετοιμασία του, προκειμένου, κοντά στο καλοκαίρι, ίσως, να έχουμε την κυκλοφορία του. Μέχρι τότε, θα πρέπει οι πολίτες να ενημερώνονται για τον κορωνοϊό, από έγκυρες πηγές ενημέρωσης, όπως είναι, για παράδειγμα, τα sites του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, του Υπουργείου Υγείας.

«Η πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας εκτιμώ ότι ανταποκρίνονται σε ικανοποιητικό βαθμό. Θα πρέπει να τηρήσουμε τις οδηγίες και σε ατομικό επίπεδο. Αν έχουμε κάποιο κρυολόγημα, να μείνουμε σπίτι, διότι είναι πιθανό, κάποιοι να νοσούν από κορωνοϊό, να μη το γνωρίζουν και να το μεταδώσουν και σε άλλους. Βεβαίως, αν δεν αισθανόμαστε καλά, θα πρέπει να ενημερώσουμε και τον γιατρό μας», σημειώνει ο καθηγητής.

Περίπου στο 1% η θνησιμότητα

Σε ό,τι αφορά την πορεία εξέλιξης της νόσου, ο κ. Πνευματικός εκτιμά πως κάποια στιγμή, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ή 2-3 μήνες, ο κορωνοϊός θα ελεγχθεί, όπως έγινε και στην Κίνα, όπου είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρουσιάζει, πλέον, κατακόρυφη πτώση.

Επιπλέον, όπως τονίζει, από όλες τις επιδημιολογικές μελέτες που είναι διαθέσιμες, προκύπτει ότι νοσούν κυρίως οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 70 ετών, όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με χρόνια νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κτλ.

«Το 80% των ανθρώπων που προσβάλλονται, δεν χρειάζονται καμία θεραπεία. Νοσηλεία χρειάζονται μόνο όσοι εμφανίζουν συμπτώματα πνευμονίας», σημειώνει ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, από τους 90 με 100 ασθενείς που έχουμε στην Ελλάδα, οι 36 νοσηλεύονται, μόνο 1 όμως βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική.

Ανοίγουν και οι 7 κλειστές κλίνες της ΜΕΘ του ΠΓΝΑ

Το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των νοσοκομείων, για την πιθανή αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών κορωνοϊού, αποφάσισε, όπου υπάρχει ο εξοπλισμός και η δυνατότητα στελέχωσης, να ανοίξουν οι κλειστές κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε όλη τη χώρα.

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, υπάρχουν συνολικά 16 κλίνες, από τις οποίες, μέχρι σήμερα, λειτουργούν οι 9. Για τις υπόλοιπες 7, βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική προετοιμασία, προκειμένου, μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες να είναι σε θέση να ανοίξουν και αυτές.

Τι γίνεται με τον εκκλησιασμό και τη θεία κοινωνία

Ο κ. Πνευματικός απαντά και για το άλλο θέμα των ημερών, αναφορικά με τον εκκλησιασμό και τη θεία κοινωνία.

«Σεβόμαστε την Εκκλησία για τον ρόλο της. Δεν αποκλείει κανείς να συνυπάρχει σε έναν άνθρωπο και η πίστη και η επιστήμη. Την πανδημία, ωστόσο, την αντιμετωπίζει κανείς με την επιστήμη, πριν απ’ όλα. Θα πρέπει, λοιπόν, να λαμβάνουμε τα μέτρα που προτείνει η επιστήμη, δίχως να αποκλείει κανείς τη δύναμη και τη σημασία που μπορεί να έχει η πίστη για έναν άνθρωπο.

Ας είμαστε ψύχραιμοι και λογικοί. Όταν η επιστήμη μας λέει κάτι πολύ συγκεκριμένο, μπορούμε να είμαστε πιστοί, και όχι θρησκόληπτοι και να αντιμετωπίζουμε ένα θέμα δημόσιας υγείας, όπως συνιστούν οι ειδικοί».

Όσον αφορά τη θεία κοινωνία, ο κ. Πνευματικός σημειώνει πως έγκυρη επιστημονική μελέτη, πρόσφατα δημοσιευμένη, αναφέρει πως σε 10 από τα 11 κρούσματα, ο ιός εντοπίστηκε και στο σάλιο.

«Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, να μεταδίδεται με τη θεία κοινωνία. Δεν το έχουμε αποδείξει πειραματικά, αλλά είναι αυτονόητο ότι είναι καλό ο κόσμος να προφυλάσσεται αυτή την περίοδο. Είτε πιστεύουν, είτε πιστεύουμε, μπορούμε να συνδυάσουμε και την πίστη και την επιστήμη», κατέληξε ο καθηγητής.

Κική Ηπειρώτου
Η Γνώμη της Θράκης