Κοινωνικό Στέκι Χανίων: «Μένουμε σπίτι»; Κάποιοι δεν έχουν σπίτι. Οι άστεγοι που ζούνε γύρω μας έχουν ανάγκες που η επίσημη πολιτεία δεν τις καλύπτει

Επίθεση με λοστάρια και μαχαίρι ενάντια άστεγων που είχαν βρει καταφύγιο σε εγκατελειμμένο σπίτι καταγγέλει το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων

 

Επίθεση με λοστάρια και μαχαίρι ενάντια άστεγων που είχαν βρει καταφύγιο σε εγκατελειμμένο σπίτι καταγγέλει το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων

Σε σχετικό κείμενο αναφέρει:

«Μένουμε σπίτι»: κάποιοι δεν έχουν σπίτι. Οι άστεγοι που ζούνε γύρω μας έχουν ανάγκες που η επίσημη πολιτεία δεν τις καλύπτει.

Σε αυτές τις στιγμές που η κοινωνική συνεργασία, δηλαδή η κοινωνική αλληλεγγύη, αναδεικνύεται ως η πρώτη αξία για την ίδια τη συντήρηση μίας κοινωνίας, θα πρέπει κάποιοι άνθρωποι να έχουν μέρος να κοιμηθούν, να φάνε, να πλυθούν και πρόσβαση σε απαραίτητα είδη υγιεινής κλπ.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, αποτελεί αναγκαιότητα για όλη την κοινωνία η προστασία αυτών των ανθρώπων – δεν πρέπει να επιτρέψουμε εικόνες σαν αυτές της Ισπανίας, με αβοήθητους ανθρώπους να πεθαίνουν και να βρίσκονται τα πτώματά τους μέρες μετά.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, δεν πρέπει να αφήσουμε τη ρατσιστική βία να θεριέψει. Πέραν του ότι είναι αδιέξοδη, επειδή το δίδαγμα που βγαίνει από την επιδημία είναι ότι για να είναι ο κάθε ένας μας καλά πρέπει και οι άλλοι να είναι καλά χωρίς αποκλεισμούς, είναι επικίνδυνη για την κοινωνία μας, όπως ο ιός.

Το περιστατικό της Κυριακής, 22/3/2020, όπου έγινε ομαδική επίθεση με μαχαίρια και λοστάρια σε άστεγους που είχαν βρει καταφύγιο σε εγκαταλειμμένο σπίτι για να διωχθούν από αυτό, δεν μπορεί να επαναληφθεί. Η αστυνομία δεν μπορεί να αφήνει τους επιτιθέμενους και να προσάγει μόνο τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Κυριακής, γύρω στις 17.30, ο ιδιοκτήτης ενός εγκαταλειμμένου σπιτιού στη Νέα Χώρα, όπου είχαν βρει καταφύγιο εδώ και τρεις μήνες, τρεις άστεγοι μετανάστες, αποφάσισε να «καθαρίσει» την ιδιοκτησία του από τα «παράσιτα» που καταχράζονταν τα ντουβάρια του και ταυτόχρονα υλοποιούσαν ό,τι θεωρείται πιο βασικό σήμερα: το «μένουμε σπίτι».

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ιδιοκτήτης μπήκε στο σπίτι με τη συνοδεία δύο φίλων του κρατώντας μαχαίρι, ακινητοποιώντας αυτούς που ήταν μέσα και προπηλακίζοντας τους. Στη συνέχεια, δύο ακόμη άντρες που περίμεναν στην είσοδο τους περιέλαβαν με λοστάρια, χτυπώντας τους. Όταν έφτασε στο σημείο η αστυνομία, υπέδειξε στους αστέγους να πάρουν κάποια από τα προσωπικά τους αντικείμενα και να εκκενώσουν τον χώρο. Ο ένας από αυτούς βγαίνοντας από το σπίτι κυνηγήθηκε από τους δύο προηγούμενους, μέχρι την Σκαλίδη, όπου και πάλι προπηλακίστηκε μέχρι που ήρθαν ξανά οι Αστυνομικές Αρχές να λήξουν τη διένεξη αυτή, οδηγώντας «φυσικά» μόνο τον άστεγο στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων.

Ο κάθε ένας έχει δικαίωμα στην κάλυψη των βασικών αναγκών, ακόμη περισσότερο σήμερα. Ακόμη περισσότερο σήμερα, πρέπει η Δημοτική Αρχή να δείξει ενδιαφέρον για τους άστεγους για τη σίτιση, τη στέγαση και την προφύλαξη τους από οποιαδήποτε πάθηση και επιδημία.

Για να μη νοσήσουμε λοιπόν από τον ιό του κορονοϊού και το μικρόβιο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, καλούμε στην καταδίκη αυτών των συμπεριφορών, στην οργανωμένη κάλυψη των αναγκών αυτών των ανθρώπων. Να σταθούμε όλοι αλληλέγγυοι στους ανθρώπους απ’ όπου και αν κρατάει η σκούφια τους προσφέροντας η κάθε μία/ένας αυτό που μπορεί και του αναλογεί.

Αγώνας της Κρήτης