Π. Δούκας: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την ανηφόρα»

Αποκλειστική συνέντευξη του δημάρχου Σπάρτης για την κρίση του κορονοϊού

 

Αποκλειστική συνέντευξη του δημάρχου Σπάρτης για την κρίση του κορονοϊού

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι τοπικοί φορείς καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη δύσκολη μάχη με τον ιό, λειτουργώντας ως συντονιστικό όργανο σε περιφερειακό επίπεδο και ως συνδετικός κρίκος με την κεντρική εξουσία. Ακολουθώντας τις οδηγίες και συστάσεις αρμοδίων φορέων, με στόχο τον περιορισμό της διάδοσης του ιού και τη «θωράκιση» του τοπικού πληθυσμού, ο Δήμος Σπάρτης έχει εκπονήσει σχεδιασμό που περιλαμβάνει άμεσες αποφάσεις και ενέργειες, αλλά και πρωτοβουλίες για την κάλυψη όποιων αναγκών ανακύπτουν.

Ο έχων το γενικό πρόσταγμα στον Δήμο Σπάρτης είναι ο δήμαρχος κ. Πέτρος Δούκας ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να κερδίσει το «στοίχημα» της προστασίας της δημόσιας υγείας στην περιοχή μέσω συνεχών παρεμβάσεων που κρίνονται απαραίτητες. Ο ίδιος μιλάει αποκλειστικά στον «Λακωνικό Τύπο» για την τακτική που ακολουθεί ο Δ. Σπάρτης ως «ασπίδα» έναντι του Covid-19, όπως και για τις προεκτάσεις-συνέπειες που θα έχει η τρέχουσα κρίση στον τόπο, αλλά και την υπόλοιπη χώρα.

- Κύριε δήμαρχε, στη Λακωνία, βάσει των μέχρι στιγμής επίσημων δεδομένων, η κατάσταση φαίνεται ότι είναι ελεγχόμενη, καθώς υπάρχει μόλις ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα το οποίο ανιχνεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Νοσοκομείο Σπάρτης.
Π.Δ: Όχι δεν ήταν εγχώριο κρούσμα! Είχε έρθει για εξετάσεις από Πειραιά μέσω Μάνης. Στη Λακωνία και στη Σπάρτη τα κρούσματα είναι -κτύπα ξύλο- μηδέν. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον.

- Πράγματι, με τα ως τώρα δεδομένα, η Λακωνία και ο Δήμος Σπάρτης φαίνεται να μην έχουν πληγεί από τη διασπορά του νέου κορονοϊού, γεγονός που ανακουφίζει τους πολίτες αλλά και τις τοπικές αρχές. Πιστεύετε ότι οι πολίτες της Σπάρτης ανταποκρίθηκαν στις κυβερνητικές εντολές για αυτοαπομόνωση;
Π.Δ.: Μέχρι στιγμής η Σπάρτη βαστάει καλά! Εν μέσω τέτοιας πανδημίας και συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας -και μάλιστα κοντινές- είναι θετικό ότι η Σπάρτη βρίσκεται μέχρι στιγμής σε άριστη κατάσταση. Κι αυτό, γιατί ευτυχώς ο κόσμος ανταποκρίθηκε έγκαιρα και με συνέπεια στο επίσημο κάλεσμα για αυτοπεριορισμό! Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι οι επίσημες προβλέψεις μιλούν για συνεχή αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά, δεν εφησυχάζουμε και παραμένουμε σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο.

- Ως δήμος έχετε λάβει προληπτικά μέτρα και έχετε προχωρήσει σε ενίσχυση των διάφορων υπηρεσιών και δομών, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι». Πιστεύετε πως ο Δήμος Σπάρτης αλλά και το νοσοκομείο Σπάρτης είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τυχόν έξαρση του ιού στην περιοχή;
Π.Δ.: Γενικά, ναι. Εξαρτάται πάντα και από τον αριθμό των περιστατικών! Αλλά σε γενικές γραμμές το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (και το διοικητικό), έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να είναι σε ετοιμότητα. Τους αξίζουν συγχαρητήρια γιατί βρίσκονται συνεχώς στις επάλξεις, εκθέτοντας τον εαυτό τους σε τόσους κινδύνους!

Στο πλευρό τους, φυσικά, στέκεται και ο Δήμος Σπάρτης. Κρατάμε σταθερά ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Νοσοκομείο Σπάρτης και διαβεβαιώνουμε πως κάθε υποδομή μας, αλλά και όποια άλλη βοήθεια μάς ζητηθεί, θα είναι στη διάθεσή τους. Τον πρώτο λόγο σε αυτή την περίπτωση έχουν οι ιατρικές και νοσοκομειακές αρχές. Αυτοί καθορίζουν τι πρέπει να γίνει, και εμείς προσπαθούμε -με όσα μέσα διαθέτουμε- να ικανοποιήσουμε αυτές τις ανάγκες!

- Οι υπηρεσίες του δήμου λειτουργούν με τις νέες διατάξεις κι έχει ήδη μειωθεί η προσέλευση του κοινού. Πόσο πιστεύετε πως αυτό το μοντέλο λειτουργίας, θα μπορούσε να ευδοκιμήσει και στο μέλλον, ώστε να αποφευχθούν συνωστισμοί και καθυστερήσεις στην απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών;
Π.Δ.: Σύμφωνα με τις έκτακτες ρυθμιστικές διατάξεις οι δημοτικές υπηρεσίες λειτουργούν με το απαιτούμενο προσωπικό ασφαλείας. Να είστε βέβαιοι ότι καταβάλλουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Έχετε, άλλωστε, διαπιστώσει ότι όλοι μαζί δίνουμε καθημερινό αγώνα, ώστε πολύ γρήγορα να λάβουμε τα μέτρα προφύλαξης που απαιτούν οι συνθήκες, όχι μόνο στην πόλη της Σπάρτης αλλά και σε όλες τις δημοτικές ενότητες, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Σίγουρα όλο αυτό θα λειτουργήσει υπέρ μας και στο μέλλον.

- Πριν αρκετές μέρες, είχατε αναφερθεί στην πιθανή αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων. Πώς αισθάνεστε που ακυρώθηκαν;
Π.Δ.: Πράγματι. Και είναι κρίμα γιατί η πατρίδα μας πάντα ωφελείται με πολλούς τρόπους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα, όμως, προέχει η ασφάλεια των πολιτών, η οποία είναι πάνω από όλα!

- Σαφέστατα οι οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, θα αποτελέσουν μιας μακράς διάρκειας ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα. Σε ποιον βαθμό πιστεύεται ότι θα επηρεαστεί η οικονομία της περιοχής, μιας και οι δυο κύριες πηγές εισοδημάτων είναι ο αγροτικός τομέας, αλλά και ο τουρισμός, που απ’ ό,τι διαφαίνεται πρέπει οι Λάκωνες να ξεχάσουν για τους προσεχείς μήνες.
Π.Δ: Πολύ φοβάμαι πως οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις μέχρι τώρα προβλέψεις. Εξαρτάται από το πόσο θα κρατήσει αυτή η καταστροφική πορεία του κορονοϊού. Στην περίπτωση που τραβήξει περισσότερο, εκτιμώ πως η πτώση του ΑΕΠ θα είναι πάνω από 10%! Δεν θέλω να ακούγομαι δυσοίωνος, αλλά η εμπειρία μου το λέει αυτό.

Οι τράπεζες των οποίων τα οικονομικά είναι ήδη σε πολύ κακά χάλια, θα δούνε τεράστια πτώση στις εξυπηρετήσεις των δανείων τους και θα χρειαστούνε νέα μαζική ενίσχυση! Βασικοί κλάδοι όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, η βιομηχανική παραγωγή, το εμπόριο, ιχθυοκαλλιέργειες, αεροπορικές μεταφορές, κ.α. βρίσκονται σε δεινή θέση! Στην τρέχουσα τουριστική σεζόν ο τουριστικός κλάδος -κι εννοώ το ευρύ φάσμα των τουριστικών επιχειρήσεων- δεν προλαβαίνει να αποσβέσει τις ζημιές του και να ανακάμψει. Ίσως το πιο ενδεδειγμένο θα ήταν να σχεδιαστούν στρατηγικές για την επόμενη μέρα. Πιστεύω σθεναρά, πως μόνο με μαζικό τύπωμα νέου χρήματος -και μιλάμε για 1-2 τρισεκατομμύρια ευρώ- από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μπορεί να αντιμετωπιστεί κάπως η κατάσταση. Αλλά και εκεί θα αρχίσουν οι τσακωμοί για το ποιές χώρες δικαιούνται πόση ενίσχυση και το «γιατί εσύ τόσα, και όχι εγώ παραπάνω»! Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την ανηφόρα που έχουμε μπροστά μας! Χωρίς να προεξοφλώ το αποτέλεσμα αυτής της κρίσης και των άμεσων ή παράπλευρων συνεπειών της στην οικονομία μας και στην κοινωνία, είμαι απαισιόδοξος.

- Έχετε στον σχεδιασμό σας κάποια μέτρα δράσης, ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική δυσπραγία που θα πλήξει τις επιχειρήσεις του δήμου μας το επόμενο χρονικό διάστημα; Υπάρχει «μαξιλάρι» στα ταμεία του δήμου που θα μπορούσε να διατεθεί για την ανακούφιση επιχειρήσεων και πολιτών;
Π.Δ: Επειδή είμαστε κατά βάση αγροτική περιοχή, κάπως τα καταφέρνουμε καλύτερα! Γι' αυτό και τη περασμένη εβδομάδα επισκεφθήκαμε κάποιες από τις μεγαλύτερες αγροτικές επιχειρήσεις του δήμου μας στις εγκαταστάσεις τους (Αλέα, Λακωνική Διατροφή, Σκαφιδά, Τσικάκη-Γιαννόπουλο, Ένωση Συνεταιρισμών, ΑΣΕΕ Λακωνία, κ.α.), για να δείξουμε και την εκτίμησή μας στις προσπάθειες και τη συνεισφορά τους, αλλά και να δείξουμε ότι είμαστε δίπλα τους!

Είναι γεγονός, όμως, ότι όταν μια παγκόσμια κρίση χειροτερεύει, τότε ‘φτωχαίνουν’ και οι περισσότεροι πελάτες σου και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για τα προϊόντα σου! Πιστεύω στο λακωνικό επιχειρηματικό σθένος και ελπίζω ότι ενωμένοι θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες.

- Πώς κρίνετε τις κυβερνητικές αποφάσεις των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα αυτή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας;
Π.Δ: Πιστεύω πως ήταν έγκαιρα και πολύ σωστά! Και δεν ήταν μόνο οι εξαγγελίες σωστές, αλλά και η εφαρμογή τους ήταν αποτελεσματική! Μην ξεχνάτε πως καθημερινά ανακοινώνονται νέες ρυθμίσεις, προκειμένου να υπάρξει «δίκτυ προστασίας» σε όλους τους πληττόμενους τομείς και τις επιχειρήσεις, κάτι που είμαι βέβαιος θα συνεχιστεί. Είμαι ικανοποιημένος! Να, μια φορά που η χώρα μας φάνηκε πολύ πιο αποτελεσματική από τους "μεγάλους"!

- Η «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργεί αποτελεσματικά;
Π.Δ.: Ναι και σε στενή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και τους προέδρους των κοινοτήτων μας έχουμε σαν οδηγό το «ούτε ένας συμπολίτης μας χωρίς φαγητό, χωρίς μέρος να κοιμηθεί, χωρίς φάρμακα»! Αν κάποιος γνωρίζει άτομα τα οποία έχουν ανάγκες πέρα από αυτά που ήδη βοηθάμε ενεργά, ας μας το πει σήμερα κιόλας!

- Η συνεργασία με τους κκ. Βαλιώτη και Αργειτάκο πώς πάει;
Π.Δ.: Είναι καλοί πατριώτες, αγαπάνε τη Σπάρτη και η συνεργασία μας είναι άριστη!

Χρήστος Πετρούλιας
Λακωνικός Τύπος