Στα Χανιά θα μεταφέρονται οι πρόσφυγες από τη Λιβύη; – Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλουν ότι μετατρέπουν την Κρήτη σε δεύτερη Μόρια

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Αθήνα από τη σύσταση της επιχείρησης «Ειρήνη» («Irini») για την επιτήρηση, από θαλάσσης και αέρος, του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη

 

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Αθήνα από τη σύσταση της επιχείρησης «Ειρήνη» («Irini») για την επιτήρηση, από θαλάσσης και αέρος, του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη

Για να επιτευχθεί η σύσταση της επιχείρησης όμως χρειάστηκε η Αθήνα να αποδεχθεί ότι η αποβίβαση (disembarkation) όσων μεταναστών εντοπίζονται και διασώζονται θα γίνεται σε κάποιο ελληνικό λιμάνι, καθώς καμία άλλη χώρα και πιο συγκεκριμένα η Ιταλία ή η Μάλτα δεν δέχθηκαν να το πράξουν με αποτέλεσμα η σύσταση της επιχείρησης να τεθεί, κάποια στιγμή, εν αμφιβόλω.

Είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία του κορωνοϊού λειτουργεί αρνητικά στην τρέχουσα συγκυρία.

Το πιθανότερο σημείο είναι, βάσει γεωγραφίας, η Κρήτη και ήδη έχουν υπάρξει, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», ορισμένες ιδέες, όπως πχ η αποβίβασή τους στη Σούδα.

Παράλληλα, η συνεννόηση που έχει γίνει είναι ότι όσοι διασώζονται θα μεταφέρονται σε σημείο – transit, ώστε να μην πατούν σε ελληνικό έδαφος και από εκεί να μεταφέρονται σε άλλα κράτη – μέλη, που θα συνεισφέρουν με ναυτικά ή εναέρια μέσα στην επιχείρηση και έχουν προσφερθεί να παίρνουν τους μετανάστες. Το σχετικό κόστος θα καλύπτεται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι η αποτροπή προσέλκυσης μεταναστευτικών ροών (pull effect) ήταν ένας από τους όρους που είχαν θέσει κράτη όπως η Ουγγαρία και η Αυστρία για να επιτρέψουν τη σύσταση της επιχείρησης, η οποία θα δρα στην ανοιχτή θάλασσα και όχι κοντά τις ακτές της Λιβύης όπως συνέβαινε με την επιχείρηση «Σοφία».

Ωστόσο, η Αθήνα έλαβε την απόφαση να αναλάβει εκείνη το έργο αυτό, το οποίο όπως διαβεβαίωναν διπλωματικές πηγές συνοδεύεται από πολύ ισχυρές δικλείδες, ώστε η επιχείρηση να προχωρήσει.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει στην εν λόγω επιχείρηση, καθώς θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να ελέγξει την τουρκική παραβατική δραστηριότητα στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο έτσι όπως αυτή αναπτύσσεται μετά από την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Αθήνα σχεδιάζει να συμμετάσχει με ναυτικά και εναέρια μέσα στην ευρωπαϊκή επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι η σύσταση της επιχείρησης δεν είναι ταυτόσημη με την ενεργοποίησή της. Αυτό είχε επισημάνει και στην τοποθέτησή του στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, έχοντας θέσει ως στόχο τη σύσταση μέχρι την 31η Μαρτίου.

Σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτείτο τεχνική παράταση της επιχείρησης «Σοφία» («Sophia») που είχε λήξει από τον περασμένο Μάρτιο. Από εδώ και πέρα, τον λόγο θα έχουν οι εμπειρογνώμονες της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΕΕ για να καταρτίσουν το επιχειρησιακό πλάνο της «Ειρήνης».

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι υφίσταται δυνατότητα αναθεώρησης της επιχείρησης κάθε τέσσερις μήνες, αλλά και το ενδεχόμενο τερματισμού της, εφόσον ξεφύγει από το πεδίο εφαρμογής της εντολής που της έχει ανατεθεί.

Τι λένε Κοτζιάς - Βαρδάκης

Να σημειώσουμε ότι για το θέμα έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Όπως τονίζει ο ίδιος, το 2015 είχε ζητηθεί κάτι ανάλογο, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απορρίψει το αίτημα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μην τυχόν και η αποστολή ξεφύγει από το πεδίο εφαρμογής της και καταλήξει η Κρήτη να γίνει μια αποθήκη ψυχών.

Η Κρήτη φαίνεται να επιλέγεται ως «λιμάνι πρώτης αποβίβασης» τυχόν προσφύγων και μεταναστών που θα διασωθούν στο πλαίσιο των περιπολιών, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας ενώ η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα (μέχρι στιγμής) που διέθεσε λιμάνι της για αυτόν τον σκοπό.

Σημειώνεται ότι ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς την προηγούμενη Παρασκευή, σε μήνυμα του στο twitter αναφέρθηκε στην συμφωνία, λέγοντας πως «η Κρήτη είναι το κοντινότερο λιμάνι για τη μεταφορά μεταναστών από τη Λιβύη».

Αναλυτικά η δήλωση Βαρδάκη:

«Από την μια οι τυμπανοκρουσίες της Κυβέρνησης για κλειστά σύνορα της Ελλάδας σε πρόσφυγες και μετανάστες (βλέπε Έβρο) και από την άλλη με την σύμφωνη γνώμη της, ανοίγει το νότο!

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχτηκε να γίνει η Κρήτη τόπος προορισμού μεταναστών, που θα περισυλλέγονται, στο πλαίσιο επιχείρησης, που σκοπό έχει την επιτήρηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου για να αποτραπεί, δήθεν, το εμπόριο όπλων στη Λιβύη, αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης.

Ο εμπαιγμός της ΝΔ ότι δήθεν καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να “σφραγιστούν” τα ελληνικά και κατ επέκταση τα ευρωπαϊκά σύνορα καλά κρατεί!

Το 2015, ως Κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αρνηθεί κατηγορηματικά, σε αντίστοιχη αποστολή, να μετατρέψει την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της, σε αποδέκτη μεταναστών, που θα περισυλλέγονταν από τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία.

Σήμερα, όμως η Κυβέρνηση φέρεται να υποχώρησε, αποδεχόμενη να προσφέρει τα λιμάνια της για να μεταφέρονται μετανάστες ,που θα σώζονται από τα πολεμικά πλοία στις ακτές της Λιβύης.

Οι πληροφορίες που θέλουν τα υπόλοιπα κράτη –μέλη να έχουν συμφωνήσει, ότι οι μετανάστες θα διανέμονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, μόνο υποσχέσεις και εικασίες μπορούν για την ώρα να θεωρηθούν, αν λάβουμε υπόψη την μέχρι σήμερα στάση της πλειονότητας των κρατών αυτών να ανταπεξέλθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν στο προσφυγικο-μεταναστευτικό ζήτημα.

Οι προβληματισμοί πολλοί, δεδομένης της εξαιρετικά δύσκολης περιόδου που βιώνουμε όλοι μας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ταυτόχρονα και οι φόβοι πολλοί, μην τυχόν και η αποστολή ξεφύγει από το πεδίο εφαρμογής της και καταλήξει η Κρήτη να γίνει μια αποθήκη ψυχών».

Δήλωση και από Βίτσα - Μουζάλα

Δήλωση για το θέμα έκαναν από κοινού και οι Δημήτρης Βίτσας και Γιάννης Μουζάλας, οι οποίοι είχαν ασχοληθεί με το θέμα. Στη δήλωση τους αναφέρουν:

“Με ιδιαίτερη ανησυχία αντιμετωπίζουμε την αποδοχή από την Κυβέρνηση -μόνη αυτή- της διάθεσης λιμένων για αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών από την Λιβύη που θα διασώζονται στο πλαίσιο της επιχείρησης I.R.I.N.I (ευρωπαϊκή επιχείρηση ελέγχου του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη). Φημολογείται δε, ότι ενδέχεται να αξιοποιηθούν για τον σκοπό αυτό λιμάνια της Κρήτης.

Με αυτό τον τρόπο η Κυβέρνηση ανατρέπει την στάση που τήρησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ΟΧΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ στην Κρήτη ή οπουδήποτε αλλού εκτός από τα υπάρχοντα. Αντίστοιχες προτάσεις από Ε.Ε είχαν υποβληθεί και επί ΣΥΡΙΖΑ και αποσύρθηκαν με την «απειλή» βέτο.

Η κυβέρνηση δημιουργεί έτσι τον κίνδυνο να γίνει η χώρα μας πύλη εισόδου και για το προσφυγικό –μεταναστευτικό ρεύμα από την Λιβύη, την στιγμή που η πίεση από την Τουρκία παραμένει απειλητική.

Η συμφωνία έγινε εν κρυπτώ χωρίς καμία ενημέρωση ή δε γνωστοποίηση της έγινε όχι επίσημα αλλά από «διαρροές».

Εφ όσον ισχύει εμπλέκει την χώρα μας σε νέες, άσχημες, περιπέτειες.

Απαιτούμε άμεση ενημέρωση και καλούμε σε εγρήγορση για την υλοποίηση τέτοιων μεθοδεύσεων.

Δημήτρης Βίτσας πρ. Υπουργός Μετανάστευσης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Μουζάλας πρ. Υπουργός Μετανάστευσης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ”

Αγώνας της Κρήτης