Έντονα τα παράπονα και οι διεκδικήσεις Βολιωτών για επίδομα σε μακροχρόνια ανέργους λόγω κορωνοϊού

Αίτημα και του ΕΚΒ και της ΓΣΕΕ, να δοθεί το ποσό των 800 ευρώ

 

Αίτημα και του ΕΚΒ και της ΓΣΕΕ, να δοθεί το ποσό των 800 ευρώ

Έντονα είναι τα παράπονα, αλλά και οι διεκδικήσεις Βολιωτών ανέργων και των οικογενειών τους, ώστε να δοθεί επίδομα σε μακροχρόνια ανέργους λόγω και της κρίσης του κορωνοϊού. Είναι ενδεικτικά μάλιστα, τα τηλεφωνήματα που δέχεται τις τελευταίες ημέρες το «Ράδιο- Ένα 102,5», από συμπολίτες που βρίσκονται στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων για ένα, δύο, ακόμη και περισσότερα από τρία χρόνια, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, έως τραγική, ειδικά σε περιπτώσεις, όπου κανείς στην οικογένεια δεν εργάζεται, είτε εργάζονταν ο ένας σύζυγος και βγήκε σε αναστολή κ.λ.π.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο magnesianews.gr ο γραμματέας του ΕΚΒ Δημήτρης Βασιλείου, το ΕΚΒ στηρίζει ανάλογο αίτημα της ΓΣΕΕ για την στήριξη των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι δεν λαμβάνουν δυστυχώς οτιδήποτε άλλο. Παράλληλα, υπήρξε απ΄τον γραμματέα του ΕΚΒ, ένα ακόμη βήμα, ο οποίος, συνομιλώντας με τους κυβερνητικούς βουλευτές, ζήτησε οικονομική στήριξη με ένταξη και κάποιων ακόμη εργαζομένων στις κατηγορίες ενίσχυσης των 800 ευρώ. Μερικοί εξ΄αυτών, είναι οι οικοδόμοι, ορισμένοι ξενοδοχοϋπάλληλοι κ.α. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ στις 31/12/2019 ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες του Οργανισμού 1.064.526 άνεργοι, εκ των οποίων μόνο οι 191.776 έπαιρναν επίδομα.

Υπενθυμίζεται πάντως γενικότερα, ότι με πρόσφατη ανακοίνωσή του, το ΕΚΒ, τόνιζε ότι ήδη, η εικόνα στην αγορά εργασίας τείνει να καταστεί ανεξέλεγκτη: εκ περιτροπής εργασία, αναστολή συμβάσεων εργασίας, απολύσεις, περικοπή μισθού κατά 50%, εξαναγκασμός σε οικειοθελείς απολύσεις, διαθεσιμότητα, είναι τα υποπροϊόντα των κυβερνητικών νομοθετικών παρεμβάσεων, που ασυνεπείς εργοδότες «αξιοποιούν», για να μειώσουν το «εργασιακό κόστος», με την κυβέρνηση να ποιεί τη νήσσα και να επιχειρεί να «ισοσκελίσει» το χάος, με επιδοματικά ψίχουλα στους εργαζόμενους-θύματα!

Η ΓΣΕΕ και τα κόμματα αντιπολίτευσης

Τη λήψη άμεσων μέτρων και για τους μακροχρόνια ανέργους στη χώρα μας, οι οποίοι αγγίζουν τις 470.000, ζητάει και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), ενώ την επέκταση του έκτακτου επιδόματος γι’ αυτή την κατηγορία αξιώνουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς οι μακροχρόνια άνεργοι είναι αβοήθητοι στην πανδημία.

«Παρά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι, δυστυχώς, δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα, παρά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό εξ αυτών, μένουν αβοήθητοι, όταν είναι εκείνοι που έχουν και τα σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα, λόγω του μεγάλου διαστήματος της ανεργίας τους. Προβλήματα, τα οποία εντείνονται εν μέσω πανδημίας», επισημαίνει η ΓΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία καλεί το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει εδώ και τώρα στην έκδοση συμπληρωματικής απόφασης, με την οποία θα ενισχύεται οικονομικά και αυτή η κατηγορία των ανέργων. Μέτρα στήριξης για τους μακροχρόνια ανέργους έχει ζητήσει και το ΚΙΝΑΛ. Προκύπτει τεράστιο θέμα επιβίωσης αυτών των ανθρώπων οι οποίοι όχι μόνο δεν μπορούν να βρουν εργασία (πανδημία, καθυστέρηση έναρξης τουριστικής περιόδου), αλλά τους ξέχασε επιδεικτικά και η πολιτεία. αναφέρει το ΚΙΝΑΛ. Στην ίδια κατεύθυνση 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την καταβολή έκτακτου επιδόματος 800 ευρώ και στους μακροχρόνια ανέργους. Να δοθεί έκτακτο επίδομα σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις έχουν ζητήσει και βουλευτές του ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσαν προ ημερών στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας, στηλιτεύοντας την εξαίρεση των μακροχρόνια ανέργων.

Μαγνησία