Η πανδημία βυθίζει κι άλλο τους αγρότες

Μια πρωτόγνωρη κατάσταση βιώνουν οι αγρότες σε όλη την Κρήτη, καθώς υπάρχουν πολλά και ανοικτά μέτωπα τα οποία καλούνται να διαχειριστούν

 

Μια πρωτόγνωρη κατάσταση βιώνουν οι αγρότες σε όλη την Κρήτη, καθώς υπάρχουν πολλά και ανοικτά μέτωπα τα οποία καλούνται να διαχειριστούν

Η μέχρι στιγμής απραξία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε φλέγοντα θέματα των αγροτών, αλλά και οι ανακοινώσεις για μέτρα 150 εκατομμυρίων ευρώ σε όλη τη χώρα που ακόμα δεν έχουν εξειδικευθεί, αποδεικνύονται «κενά περιεχομένου», με δεδομένο πως μόνο η ζημιά στην ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη υπολογίζεται ότι μπορεί να πλησιάσει το συγκεκριμένο ποσό.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως τα πάντα έχουν «βαλτώσει» λόγω κοροναϊού, ενώ η περίφημη κατάθεση του φακέλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενισχύσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, μοιάζει σαν ένα όνειρο θερινής νύκτας. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει δεσμευθεί πως θα εξετάσει όλα τα αιτήματα των αγροτών και θα προχωρήσει σε μέτρα, τα οποία δεν θα είναι οριζόντια, καθώς όπως τόνισε υπάρχουν αγροτικοί τομείς, οι οποίοι ζουν περιόδους αφθονίας και υψηλού κέρδους ακόμα και μέσα στον κοροναϊό.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, στην Κρήτη για να προχωρήσουν οι παραγωγοί σε αναγκαίες εργασίες που απαιτούν αγορά αγροτικών εφοδίων, θα πρέπει να πληρώσουν τοις μετρητοίς, τη στιγμή που η ρευστότητα αποτελεί ζητούμενο. Όσοι πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν την κάρτα αγρότη ενδεχομένως να βρίσκονται σε μία καλύτερη μοίρα, αν και θα κληθούν να καταβάλουν υψηλό τίμημα, ακόμα και για τη συγκεκριμένη παροχή.

Τα προβλήματα παραμένουν πολλά και σημαντικά, ενώ εδράζονται σε μια σειρά από ανοικτά μέτωπα, με τους αγρότες να ζητούν από την κυβέρνηση συγκεκριμένες αντιδράσεις, γρηγορότερα αντανακλαστικά και άμεσες λύσεις.

Όπως υποστηρίζουν μάλιστα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κινείται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς από αυτούς που κινείται το υπόλοιπο κυβερνητικό σχήμα, ενώ δεν αντιλαμβάνεται πως την επόμενη ημέρα, η Ελλάδα θα χρειάζεται τη συμβολή της υπαίθρου, αλλά και του αγροτικού τομέα για να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της και να διασφαλίζει μια επάρκεια αγαθών, χωρίς την κοστοβόρα επιλογή των εισαγωγών.

Στο μεταξύ, τα θέμα που υπάρχουν είναι πάρα πολλά, οι παραγωγοί των κηπευτικών βλέπουν τις περιουσίες τους να καταλήγουν στις χωματερές λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στη διακίνηση των προϊόντων, ενώ την ίδια στιγμή η αγορά βρίσκεται σε τέτοιο βαθμό απορρύθμισης, που οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν ακριβά τα κηπευτικά, λόγω των συνολικότερων συνθηκών.

Οι αιτήσεις για την ενιαία ενίσχυση παράλληλα, παρουσιάζουν πολλά προβλήματα, καθώς ενώ το Υπουργείο ζητά να μην υπάρχει φυσική παρουσία παραγωγών στα κατά τόπους υποκαταστήματα, δεν έχει ρυθμιστεί ακόμα επαρκώς το πώς θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκαιρα.

Την ίδια στιγμή, οι ρυθμίσεις που έχει ανακοινώσει το αρμόδιο Υπουργείο περί συμψηφισμού οφειλών ή αναστολής πληρωμών ΕΛΓΑ, αποτελούν κενό γράμμα, αφού στην ουσία δεν βοηθούν κανέναν παραγωγό, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα, τα οποία όμως προς το παρόν αναμένονται ή αξιολογούνται.

Πατρίς Ηρακλείου