Δ. Παπαδημούλης στο Ράδιο ΕΝΑ: Έρχεται μεγάλη ύφεση, ανεργία και φτώχεια (ηχητικό)

Να πέσουν άμεσα χρήματα από το «μαξιλάρι» για τη στήριξη των αδύναμων ζήτησε ο Ευρωβουλευτής

 

Να πέσουν άμεσα χρήματα από το «μαξιλάρι» για τη στήριξη των αδύναμων ζήτησε ο Ευρωβουλευτής

Μεγάλη ύφεση, ανεργία και φτώχεια βλέπει ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα, μετά τον κορωνοϊό, για το λόγο αυτό, τόνισε μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και τον Ηλία Κουτσερή, πως είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση άμεσα κάποιων χρημάτων από τα 37 δις του «μαξιλαριού» που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για την στήριξη των αδυνάτων, ενώ υπογράμμισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πράττει σωστά που ζητά κορωνο-ομόλογο, όμως… δεν φτάνει μόνο να το ζητά, αλλά θα πρέπει να υψώσει το ανάστημά του στη Μέρκελ. Ο κ. Παπαδημούλης, μίλησε για το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ε.Ε. και για τους λόγους που Γερμανία και Ολλανδία έχουν «στυλώσει τα πόδια τους» και αντιδρούν σε μέτρα ανακούφισης των υπόλοιπων χωρών.

Ως μια κρίση υγειονομική, οικονομική αλλά και κοινωνική χαρακτήρισε ο κ. Παπαδημούλης την κρίση του κορωνοϊού στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη γι’αυτό και χρειάζεται ένα «μπαζούκας», όπως είπε χαρακτηριστικά, μέτρων.

« Αυτή τη στιγμή, ευρωπαϊκή συνεργασία και αλληλεγγύη στα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας της Ευρώπης, σημαίνει αύξηση του Κοινοτικού προϋπολογισμού, κορωνο-ομόλογο, δηλαδή μία ενιαία προσπάθεια να δανειστούν με χαμηλό επιτόκιο όλες οι χώρες της ΕΕ και μεγάλη επένδυση στην οικονομία, τη στήριξη των αδυνάτων και τη δημόσια υγεία. Αυτά απαιτούν χρήματα και να πέσουν μαζεμένα τώρα. Σ’ αυτό μπλοκάρουν Μέρκελ και Ρούτε και οι Υπουργοί τους διότι θέλουν εγωιστικά να υιοθετηθεί πάλι το δόγμα «όποιος έχει ανάγκη δανείζεται»», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης σχολιάζοντας πως η πιστωτική γραμμή που προτείνουν Γερμανία-Ολλανδία σημαίνει νέο μαγγανοπήγαδο λιτότητας και μνημονίων σαν κι αυτό που ζήσαμε στην Ελλάδα δέκα χρόνια.

Για το λόγο αυτό, τόνισε πόσο σημαντικό είναι οι χώρες να επιμείνουν στο ομόλογο και να μην μείνουν μόνο στα λόγια.

Απαιτώ να ορθώσει ανάστημα ο Μητσοτάκης

Συνδέοντας την ευρωπαϊκή στάση με την εθνική πρόταση, ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε πως είναι θετικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ευρω-ομόλογο, όμως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, σε μια συνέντευξή του τον κάρφωσε και τον άδειασε» ότι αυτό το είπαμε, αλλά δεν γίνεται…»

«Αν έτσι διεκδικείς ζήτω που καήκαμε. Το ζητούμενο είναι σ’ αυτή την προσπάθεια να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον , όπως και οι χώρες του νότου. Πριν από λίγα χρόνια το ζητούσε – ευρω-ομόλογο- ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα απαιτώ ο Μητσοτάκης να ορθώσει ανάστημα στη Μέρκελ, να διεκδικεί να φωνάζει γι’ αυτό το θέμα στους τόνους που φωνάζει ο Ισπανός, ο Ιταλός πρωθυπουργός. Εδώ έχουν προστεθεί χώρες , όπως το Βέλγιο, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και μέσα στη Γερμανία έχουν αυξηθεί αυτοί που… τα χώνουν στη Μέρκελ, όπως οι Πράσινοι, οι Σοσιαλοδημοκράτες ακόμη και ενώσεις επιχειρηματιών, που λένε ότι αν καταρρεύσει ο νότος δεν θα έχουν που να εξάγουν», είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τη συνεργασία και την αλληλεγγύη

Ο κ. Παπαδημούλης όμως μίλησε και για την κρίση που απειλεί την Ευρώπη. Ανέφερε πως η αρνητική στάση των Ευρωπαιων τσιγκούνηδων της Δεξιάς του Βορρά, πέρα του ότι απειλεί τη συνοχή της ΕΕ με διάλυση, βλάπτει μακροπρόθεσμα και τα συμφέροντα της Γερμανίας , διότι η Γερμανία έχει κερδίσει πάρα πολλά από το ευρώ , την ΕΕ, την κοινή αγορά κι οι Γερμανοί έχουν κερδίσει κι από τα μνημονιακά δάνεια που έδωσαν στην Ελλάδα.

«Τώρα που καίγεται το σπίτι του διπλανού, τώρα η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, αλλιώς αν η ΕΕ είναι ένα κλαμπ, που συζητούν οι 27 και στο τέλος αποφασίζουν οι Γερμανοί δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά», σχολίασε.

Η κρίση θα αλλάξει τα πάντα

Ο γνωστός πολιτικός όμως μίλησε για τις πολλές και αρνητικές επιπτώσεις που θα φέρει η κρίση αυτή του κορωνοϊού. Θα αλλάξει τα πάντα, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως τίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά. Ανέφερε πως όταν βγει η χώρα από το τούνελ αυτό, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ θα έχει μεγαλύτερη ύφεση από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ και της Ευρωζώνης και πρέπει τώρα να περιοριστεί η ζημιά.

«Η κυβέρνηση έχει πάρει αυτή τη στιγμή τα λιγότερα σε μέγεθος και έκταση μέτρα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μέχρι τώρα αρνείται να αξιοποιήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, που είναι το μαξιλάρι των 37 δις που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκ των οποίων τα 20 δις είναι καθαρά διαθέσιμα. Αν δεν χρησιμοποιήσεις ένα μέρος τους τώρα, όχι όλα, δεν λέω απερίσκεπτα να τα ξοδέψουμε, αλλά ένα μέρος πρέπει να ξοδευτεί τώρα για τη στήριξη των εργαζομένων, του ΕΣΥ, γιατί αν δεν πέσει τώρα όπως κάνουν Ισπανοί, Ιταλοί, Αμερικάνοι, Γερμανοί, τότε η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη, η ανεργία θα είναι μεγαλύτερη, η φτώχεια θα είναι μεγαλύτερη», είπε.

Αίσθηση αυτάρκειας και αλαζονικής προσέγγισης από τη ΝΔ

Ο Ευρωβουλευτής ήταν ιδιαιτέρως καυστικός με τη στάση της Ν. Δ. , λέγοντας πως υπάρχει μια αίσθηση αυτάρκειας και αλαζονικής προσέγγισης από τη ΝΔ .
«Μπορεί στα κανάλια να είναι γίγαντας ο Μητσοτάκης και να σαρώνει, μπορεί σε τέτοιες κρίσεις, πάντα και σ’ όλο τον πλανήτη, να συσπειρώνουν συγκυριακά τον κόσμο στο πλευρό της κυβέρνησης , αλλά αυτό δεν θα βαστήξει πολύ και θα πρέπει από τώρα να προετοιμαστούμε με σοβαρότητα γι’ αυτό που έρχεται. Μεγάλη ύφεση, μεγάλη φτώχεια μεγάλη ανεργία. Θυμίζει το μύθο του Σίσυφου αυτό που έρχεται και πρέπει να προετοιμαστούμε και να σκεφτούμε πως θα βοηθήσουμε και τη χώρα και τους πιο αδύνατους να τα βγάλουν πέρα», ανέφερε και συμπλήρωσε πως δεν είναι ..μουρλοί όλοι οι υπόλοιποι ηγέτες που ρίχνουν τώρα μαζικά χρήμα για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα συστήματα υγείας, γιατί όσο πιο δραστικά κι έγκαιρα κάνεις κάτι, τόσο περιορίζεις τη ζημιά.

Μεγάλη συμμαχία για να γίνουν πράξη οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Παπαδημούλης όμως δεν άφησε ασχολίαστες και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και πως αυτές οι ρεαλιστικές και ολοκληρωμένες προτάσεις, όπως τις χαρακτήρισε, μπορούν αν όχι όλες, ένα μέρος τους, να γίνουν πράξη.

«Για να γίνουν αυτές οι ωραίες προτάσεις εφικτές ή ένα μέρος από αυτές, χρειάζεται μια μεγάλη συμμαχία. Και του νότου και των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων και όσων έχουν μυαλό στο κεφάλι τους και βλέπουν ένα βήμα παραπάνω. Αν περάσει της Μέρκελ και του Ρούτε κι επικρατήσει το δόγμα ο καθένας μόνος του, η ΕΕ θα αντιμετωπίσει μία κρίση που μπορεί να αποδειχθεί διαλυτική , οι ανισότητες θα αυξηθούν ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς και σε κάθε χώρα χωριστά και μέσα στην Ε.Ε και ο μόνος που θα κερδίσει θα είναι η ακροδεξιοί που καραδοκούν και έχουν γραμμή , τη διάλυση της ΕΕ.

Εδώ χρειάζεται μία διεκδικητική παρέμβαση. Γι’ αυτό ο Μητσοτάκης δεν αρκεί να υπογράφει, πρέπει να ορθώσει ανάστημα και να τραβήξει και το αφτί του Γεωργιάδη που τον υπονομεύει», υπογράμμισε.

Τέλος, ανέφερε πως δεν θα πρέπει να γίνει ο κορωνοϊός πρόσχημα για την υπονόμευση της δημοκρατίας, σημείωσε πως πάντα στις πανδημίες υπάρχει ο κίνδυνος να τη βλέπουν ορισμένοι για κακό σκοπό ως ευκαιρία, όμως μπορεί να είναι μια ευκαιρία για ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, για ένα καλύτερο και σύγχρονο κράτος.

Ακούστε τη συνέντευξη του Δ. Παπαδημούλη στην εφημερίδα Μαγνησία