Χωρίς κρούσμα η Κρήτη 15 μέρες!

Η Κρήτη είναι “καθαρή” από κοροναϊό, εδώ και 15 ημέρες, ενώ εκτός από την 67χρονη Αργεντινή που πήρε εξιτήριο από τη ΜΕΘ του Βενιζελείου ως τώρα δεν νοσηλεύεται στην Πνευμονολογική κλινική κανείς ασθενής με Covid-19 σε νοσοκομείο

 

Η Κρήτη είναι “καθαρή” από κοροναϊό, εδώ και 15 ημέρες, ενώ εκτός από την 67χρονη Αργεντινή που πήρε εξιτήριο από τη ΜΕΘ του Βενιζελείου ως τώρα δεν νοσηλεύεται στην Πνευμονολογική κλινική κανείς ασθενής με Covid-19 σε νοσοκομείο.

Αυτό είπε στην “Π” ο καθηγητής κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος, μέλος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ο κ. Σουρβίνος σημείωσε: “μέχρι τώρα έχουμε εξετάσει στο εργαστήριο περισσότερα από 1.000 δείγματα και συνεχίζουμε.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο δεν βρήκαμε ούτε ένα θετικό δείγμα. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι στην Κρήτη ο ιος έχει χαμηλή μεταδοτικότητα, αλλά η ίδια εικόνα υπάρχει σε όλη την Ελλάδα”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υψηλό ιικό φορτίο έως τώρα είχε μόνο ο Γερμανός καθηγητής που έχασε τη ζωή του από τον κοροναϊό και η γυναίκα από την Αργεντινή, η οποία πλέον δεν φέρει τον ιό.

Οι υπόλοιποι ασθενείς είχαν χαμηλό ιικό φορτίο, με πολύ περιορισμένη μεταδοτικότητα.

Ωστόσο, ο κ. Σουρβίνος υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κι άλλα κρούσματα, όχι πολλά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το επόμενο διάστημα και για το λόγο αυτό τα μέτρα δεν πρέπει να χαλαρώσουν.

“Δεν είναι ακόμη σταθερή η κατάσταση, είπε και για το λόγο αυτό, η καραντίνα, πρέπει να συνεχιστεί”.

Πατρίς Ηρακλείου