Χαρά Καφαντάρη στο Ράδιο ΕΝΑ Βόλου: Οικολογικό πραξικόπημα το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Το "μπαλάκι" στους τοπικούς Βουλευτές πέταξε η αν. τομεάρχης περιβάλλοντος για το rdf

 

Το "μπαλάκι" στους τοπικούς Βουλευτές πέταξε η αν. τομεάρχης περιβάλλοντος για το rdf

Ως οικολογικό πραξικόπημα χαρακτήρισε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χαρά Καφαντάρη μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που έρχεται σήμερα προς συζήτηση στη Βουλή, επισημαίνοντας πως δεν έγινε καμία ουσιαστικά διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και της οικολογικές οργανώσεις, ενώ έριξε τα βέλη της στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως η στάση της ΝΔ είναι να τα δίνει όλα στο βωμό της ανάπτυξης. Η κ. Καφαντάρη σχολίασε και το ζήτημα των εναλλακτικών καυσίμων επισημαίνοντας πως θα πρέπει να τηρείται η κοινοτική νομοθεσία, αλλά και να υπάρχουν αυξημένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, πετώντας στη συνέχεια το «μπαλάκι» στους τοπικούς βουλευτές για να απαντήσουν πιο εξειδικευμένα.

Οικολογικό πραξικόπημα το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Η κ. Καφαντάρη μιλώντας για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο τόνισε πως φέρνει έναν κατ΄επίφαση εκσυχρονισμό, καθώς ουσιαστικά προκαλεί την απορρύθμιση των κανόνων και όρων.

« Είναι σαν οικολογικό πραξικόπημα με την έννοια ότι αλλάζει πάρα πολλά πράγματα, παραβιάζει Σύνταγμα, Ευρωπαϊκούς Κανόνες, Ευρωπαϊκές οδηγίες που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον. Αλλά το πολύ σημαντικό είναι ότι την εποχή που διανύουμε, την εποχή της κλιματικής κρίσης, η παγκόσμια κοινότητα κινητοποιείται σε σχέση με την αποτροπή του φαινομένου και η κυβέρνηση έρχεται και μ’ αυτά τα οποία νομοθετεί και δίνει ένα ευθύ χτύπημα στο περιβάλλον», επεσήμανε η ίδια.

Καμία διαβούλευση με οικολογικούς φορείς

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ερωτήματα σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εισαγωγή αυτού του νομοσχεδίου, εν μέσω πανδημίας, με την κ. Καφαντάρη να επισημαίνει πως η διαβούλευση που έγινε ήταν ελλιπής, συζητήθηκαν μόνο τα 66 πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ τώρα το νομοσχέδιο έχει 130 και το πιο σημαντικό σύμφωνα με την ίδια είναι ότι αποκλείστηκαν από τη συζήτηση, οικολογικοί φορείς, τοπικές κοινωνίες, εργαζόμενοι σε φορείς διαχείρισης κ.α. Μάλιστα μεταξύ των διαμαρτυρομένων επί της διαδικασίας αλλά και επί του νομοσχεδίου ήταν και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο μόνος που αντιδρά. Είναι και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, είναι επιστημονικοί φορείς, διάβασα ότι και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πριν κάποιες ημέρες έβγαλε ανακοίνωση για απόσυρση του νόμου έχουμε κι άλλα πανεπιστημιακά τμήματα και βέβαια μια σειρά φορείς, που δεν κλήθηκαν όλοι στη συζήτηση του νομοσχεδίου, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, αρκεί να πω ότι οι εργαζόμενοι των φορέων διαχείρισης και της Μαγνησίας- Φορέας Διαχείρισης Κάρλας και Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου- δεν κλήθηκαν να πουν την άποψή τους», τόνισε η κ. Καφαντάρη.

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με την κ. Καφαντάρη, με το νέο νομοσχέδιο, καταργούνται οι Φορείς Διαχείρισης και υπάγονται σε μια κεντρική υπηρεσία. Αυτό σημαίνει πως δεν θα μπορούν να γνωμοδοτήσουν σε σχέση με μεγάλα έργα τα οποία γίνονται.

« Θα υπάρχει μία δομή υπουργοκεντρική, οι εργαζόμενοι με αμφίβολο εργασιακό καθεστώς θα μεταφερθούν, δημιουργούνται 24 μονάδες φορέων διαχείρισης, κεντρικά, οπότε η εμπλοκή με την τοπική κοινωνία δεν θα υπάρχει. Είναι επίσης οι δασικοί χάρτες, η ζωνοποίηση των προστατευόμενων περιοχών, τα θέματα της ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς υψηλής τάσης ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό γιατί είναι μια διαδικασία αντίθετη και με τα δεδομένα τα ευρωπαϊκά, όταν άλλες χώρες κάνουν ακριβώς το αντίθετο, τα δίκτυα τα επανακρατικοποιούν, ενώ εδώ γίνεται το αντίθετο», εξήγησε η κ. Καφαντάρη για τις αλλαγές που προωθούνται στο νομοσχέδιο.

Συμπλήρωσε πως θα υπάρχουν αλλαγές και στο θέμα των δασικών χαρτών, αλλά και στις χρήσεις γης, ενώ αλλάζουν οι ζώνες προστασίας της φύσης, καθώς εισάγονται όροι πολεοδόμησης που είναι χαρακτηριστικό των αστικών χώρων και δεν αφορά ζώνες προστασίας της φύσης. Επίσης, παρατείνονται διαδικασίες ανανέωσης περιβαλλοντικών όρων, με την κ. Καφαντάρη να δίνει το παράδειγμα της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», που η ΑΕΠΟ τελείωνε το 2021 και τώρα μετατίθενται μέχρι το 2026.

«Αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά σε ότι αφορά εξυπηρέτηση συμφερόντων», ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά.

Η ΝΔ βλέπει το περιβάλλον σαν εμπόδιο στην ανάπτυξη

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ όμως έριξε και τα βέλη της στην κυβέρνηση για τη λογική που ακολουθεί στην πολιτική της επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως « η κυβέρνηση πολλά πράγματα παραβιάζει και νόμους εισάγει που είναι αντισυνταγματικοί, σε πολλές διατάξεις τους, αλλά το κύριο είναι ότι βλέπει το περιβάλλον σαν εμπόδιο στην ανάπτυξη, ενώ ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει.Το περιβάλλον είναι ένας αναπτυξιακός πόρος και η ανάπτυξη δεν μπορεί να μην έχει χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, δηλαδή με βάση και τους 17 στόχους του ΟΗΕ που σε παγκόσμιο επίπεδο αυτοί προσπαθούν να υλοποιηθούν».

Μάλιστα, η κ. Καφαντάρη συνέχισε επισημαίνοντας πως «Το θέμα είναι η αντίληψη που έχει η ΝΔ, όλα στο βωμό της ανάπτυξης , στο όνομα της επιτάχυνσης των διαδικασιών, πίσω από αυτό η δήθεν την πάταξη της γραφειοκρατίας, διότι θεωρεί ότι η προστασία του δημόσιου συμφέροντος είναι γραφειοκρατία και πίσω απ’ αυτό, καταργεί κανόνες για να μπορεί να εξυπηρετήσει και οικονομικά συμφέροντα».

Η ΝΔ εχθρεύεται τις διαβουλεύσεις και τη συμμετοχική διαδικασία

Εκτός από τις αλλαγές στα περιβαλλοντικά ζητήματα, το νομοσχέδιο φέρνει αλλαγές και στο θέμα της διαβούλευσης, καθώς σύμφωνα με την κ. Καφαντάρη δεν θα έχουν λόγο πλέον οι τοπικές κοινωνίες.

«Αλλάζουν πάρα πολλά με το νομοσχέδιο. Εισάγεται το θέμα της έρευνας για τους υδρογονάνθρακες στη ζώνη οικοτόπων, που δεν θα χρειάζεται η άδεια του δημοτικού συμβουλίου, καταργεί δηλαδή και την αυτοδιοίκηση να μην πω για τα απόβλητα. Θα υπάρχει η δυνατότητα ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων με αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου να αναιρεί όρους. Ό, τι έχει συμμετοχική διαδικασία και τοπική διαβούλευση η κυβέρνηση το εχθρεύεται. Γι’ αυτό λέμε ότι είναι αντιδημοκρατική διαδικασία εισαγωγής του νομοσχεδίου, αλλά και απέχθεια σε ό, τι λογικό και ό, τι έχει να κάνει με τη διαβούλευση και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας», είπε η κ. Καφαντάρη.

Δημόσια υγεία είναι και ο αέρας και το νερό

Συνδυάζοντας το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού με το θέμα της δημόσιας υγείας, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως αυτή την περίοδο αναδείχθηκε κι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για το περιβάλλον. Η ατμόσφαιρα, όπως ανέφερε καθάρισε αυτή την περίοδο κι αυτό δείχνει μια ανάγκη αλλαγής μοντέλου, πρώτα απ’ όλα στις συγκοινωνίες.

«Είναι σοβαρά συμπεράσματα που θα πρέπει να μας απασχολήσουν ουσιαστικά, γιατί όταν λέμε περιβάλλον και δημόσια υγεία, δεν είναι μόνο το νοσοκομείο, είναι και ο αέρας που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε», ανέφερε.

Ελεγκτικοί μηχανισμοί στο θέμα των εναλλακτικών καυσίμων

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει και το θέμα των εναλλακτικών καυσίμων, μετά και την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, σε ότι αφορά την αντίδρασή του στην καύση εναλλακτικών καυσίμων από τσιμεντοβιομηχανία στη Θεσσαλονίκη.

«Αυτό που αναδεικνύεται είναι και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Πρέπει αυτά τα ζητήματα να τα δούμε και σε καινούργια βάση, αλλά η πανδημία δίνει ευκαιρία να ξαναδούμε το μοντέλο ανάπτυξης και αντιμετώπισης κλιματικής αλλαγής και ανάπτυξης με κριτήρια βιωσιμότητας», ενώ η ίδια τόνισε πως κομβικό σημείο για την καύση εναλλακτικών καυσίμων, όπως αυτό που συμβαίνει στο Βόλο, είναι το θέμα των ελεγκτικών μηχανισμών, ωστόσο δήλωσε αναρμόδια για ουσιαστική ανάλυση του ζητήματος.

Βέβαια, ανέφερε πως είναι σημαντικός ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών, που θα πρέπει να έχουν ανοιχτά τα μάτια τους, να παρεμβαίνουν και να αναδεικνύουν ζητήματα.

Μαγνησία