Ανώγεια: Από τα Εγκληματολογικά οι απαντήσεις για τις ακριβείς συνθήκες του μακελειού

Δύο τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στο Περαχώρι

 

Δύο τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στο Περαχώρι

Οι απαντήσεις των Εγκληματολογικών εργαστηρίων της Αθήνας σε συνδυασμό με τα ευρήματα της αυτοψίας και τα ιατροδικαστικά πορίσματα θα προσδιορίσουν τις ακριβείς συνθήκες του διπλού μακελειού των Ανωγείων και θα δώσουν ένα τέλος στα διακινούμενα σενάρια που επιτείνουν το ήδη δυναμιτισμένο κλίμα.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει προκαλέσει εκνευρισμό ακόμα και στις αρμόδιες Αρχές καθώς ενώ ακόμα είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση κρίσιμων πτυχών της υπόθεσης, αναπαράγονται πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντυπώσεις αλλά και σκιές και να οξύνεται η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο πλευρών που προβάλλουν εκ διαμέτρου αντίθετους ισχυρισμούς.

Το βέβαιο είναι, με βάση την αυτοψία, ότι στον τόπο της αιματοχυσίας βρέθηκαν κάλυκες από δύο διαφορετικά πιστόλια, από 9άρι μικρό (σαν αυτό που παρέδωσε στην Ασφάλεια Ρεθύμνου το μεσημέρι της Κυριακής ο 29χρονος Μανόλης Καλομοίρης) και από 9αρι κανονικό.

Είναι αξιοσημείωτο – αλλά όχι ασυνήθιστο για την Κρήτη – ότι και τα δύο πιστόλια εξαφανίστηκαν από τον τόπο της τραγωδίας, ενώ οι παρεμβάσεις που έγιναν (ηθελημένα ή μη) αλλοίωσαν ως ένα βαθμό τον τόπο του εγκλήματος και αυτό δυσκόλεψε το έργο των Αρχών κατά τη διαδικασία της αυτοψίας. Το πιστόλι της πλευράς Ξυλούρη, ένα 9αρι, παραδόθηκε μόλις χθες το απόγευμα από μέλη της οικογένειας στο Αστυνομικό Τμήμα Ανωγείων.

Ο Λευτέρης Καλομοίρης φέρεται να δέχθηκε μία βολή με φορά από πάνω προς τα κάτω, με πύλη εισόδου από την κοιλιακή χώρα και πύλη εξόδου από την σπονδυλική στήλη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έπληξε την κεντρική αρτηρία και έτσι η μια και μοναδική βολή απέβη μοιραία. Κατά τους δικηγόρους της οικογένειας Καλομοίρη υπήρχε διαφορά ύψους στη βολή, φέρεται δηλαδή ο μαντιναδολόγος να πυροβολήθηκε ενώ βρισκόταν πιο χαμηλά.

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αθήνας έχει σταλεί η μπλούζα που φορούσε προκειμένου να προσδιοριστεί, όσο είναι δυνατόν, η απόσταση της βολής που έκοψε το νήμα της ζωής του.

Η απάντηση αυτή είναι κρίσιμη προκειμένου να αποκλειστεί ακόμα και το ενδεχόμενο εκπυρσοκρότησης του όπλου που κρατούσε ο 32χρονος Γιώργης Ξυλούρης στη διάρκεια της πάλης του με τον Λευτέρη Καλομοίρη. Ένα σενάριο που διακινείται από κάποιους και το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά η πλευρά Καλομοίρη που μιλά για εν ψυχρώ εκτέλεση του ανθρώπου της. Από την άλλη, όπως αναφέρουμε σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ, η οικογένεια Ξυλούρη υποστηρίζει ότι ο Γιώργης δεν έκανε καν χρήση του όπλου.

Ακόμα από τη νεκροψία-νεκροτομή διαπιστώθηκε ότι ο Λευτέρης Καλομοίρης έφερε κακώσεις στο πρόσωπο. Είχε υποστεί κάκωση στη γνάθο, είχε σπάσει τμήμα της γέφυρας των δοντιών του, εκδορές στα χείλη. Του πυροβολισμού προηγήθηκε σκληρή πάλη με τον Ξυλούρη, τον οποίο προσπάθησε να αποτρέψει και να αφοπλίσει.

Ως προς τον Γιώργη Ξυλούρη φέρεται να δέχθηκε επτά βολές και τρεις βολίδες να παρέμειναν καρφωμένες στο σώμα του. Αστυνομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι βολίδες αυτές θα σταλούν για βαλλιστική. Φέρονται ωστόσο να είναι όμοιου τύπου.

Πατρίς Ηρακλείου