«Αμπαλάρουν», αλλά δεν φεύγουν οι Αμερικανοί

Μεταφέρουν τα MQ-9 Reaper, ενώ το στρατιωτικό προσωπιοκό παραμένει - Προετοιμάζεται η εφρμογή της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στην 110 ΠΜ

 

Μεταφέρουν τα MQ-9 Reaper, ενώ το στρατιωτικό προσωπιοκό παραμένει - Προετοιμάζεται η εφρμογή της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στην 110 ΠΜ

Σε περιοχή που αυτήν την περίοδο είναι «πιο χρήσιμη» για τα εθνικά τους συμφέροντα μεταφέρουν οι ΗΠΑ τα MQ-9 Reaper της Λάρισας. Τα σύγχρονα κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος των στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ, εδώ και δύο εβδομάδες έπαψαν να επιχειρούν από τη Λάρισα, αφού «αμπαλάρονται», προκειμένου να μεταφερθούν αλλού.

Η εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», δεν επηρεάζει επί της ουσίας τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που υπέγραψαν πρόσφατα Ελλάδα και ΗΠΑ, αφού το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό παραμένει στη Λάρισα, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι επενδύσεις σε υποδομές για τη «μόνιμη» αξιοποίηση της 110 ΠΜ από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Οι προετοιμασίες για την υλοποίηση της ελληνικοαμερικανικής συμφωνίας σε ό,τι αφορά το σκέλος της αεροπορικής βάσης της Λάρισας βρίσκονται σε εξέλιξη, πράγμα που σημαίνει ότι ο Αμερικανοί θα επιστρέψουν, είτε με τα MQ-9 Reaper είτε με αεροσκάφη για παράδειγμα.

Η αμερικανική πλευρά έχει ενημερώσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόφασή της να μετακινήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων επενδύσεών τους στη Λάρισα, εξέλιξη που ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά με αφορμή και τις γενικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ

Τα MQ-9 Reaper – από τα πλέον εξελιγμένα μη επανδρωμένα σε αποστολές αναγνώρισης και όχι μόνο - είναι γνωστό πως αποτελούν την αιχμή του δόρατος των στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ με αφορμή και τις επιχειρησιακές δυνατότητες που διαθέτουν.

Δύο από αυτά εγκαταστάθηκαν στη Λάρισα στις αρχές Μαρτίου του 2018, εδραιώνοντας την 110 Πτέρυγας Μάχης στον «χάρτη» της ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας. Κάθε άλλο παρά τυχαίες ήταν άλλωστε οι επισκέψεις που ακολούθησαν τους επόμενους μήνες στη Λάρισα, τόσο του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ όσο και του Αμερικανού πτεράρχου και διοικητή της US European Command (USEUCOM), Τοντ Γουόλτερς, ο οποίος σήμερα είναι παράλληλα και διοικητής του Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR).

Επισκέψεις που συνέτειναν στην περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ για να υπογραφεί η νέα συμφωνία (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA), όπου πέραν της Σούδας είναι γνωστό πως προβλέπει την αξιοποίηση εγκαταστάσεων της Λάρισας, του Στεφανοβικείου και της Αλεξανδρούπολης. Στο πλαίσιο της MDCA μένει να αποδειχθεί αν η Πολεμική Αεροπορική των ΗΠΑ αξιοποιήσει τη Λάρισα για φιλοξενία μη επανδρωμένων (UAV), ιπτάμενων τάνκερ (KC-135) κ.λπ.

ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

Άσχετα από τις εξελίξεις που θα δρομολογήσει η υλοποίηση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, ο ρόλος της αεροπορικής βάσης της Λάρισας αναμένεται να αναβαθμιστεί περαιτέρω, αφού ο σημερινός σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ θέλει τα ισραηλινά μη επανδρωμένα «Heron» να επιχειρούν από το αεροδρόμιο της 110 ΠΜ.

Μόλις προχθές η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, συμφωνία που προβλέπει την ενοικίαση μη επανδρωμένων «Heron» στην Ελλάδα, που θα χρησιμοποιηθούν «κυρίως για την άμυνα των συνόρων».

Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα αναβαθμίσουν επιχειρησιακά το σκέλος της επιτήρησης των συνόρων, μέσω Διακλαδικής Δύναμης που θα εδρεύει στη Λάρισα.

Β. Κακάρας
Ελευθερία Λάρισας