Η πόλη των μικρών χωματερών

Ως η πόλη των πολλών μικρών χωματερών κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν τα Γιάννενα, μετά την αποτυχία της δημοτικής αρχής να πείσει για την αναγκαιότητα σύναψης σύμβασης με ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

 

Αν και ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, μία ημέρα μετά την καταψήφιση ουσιαστικά της πρότασης από το δημοτικό συμβούλιο, δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα κάνουν το καλύτερο που μπορούν, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να βελτιωθεί η κατάσταση στην πόλη. Κι αυτό γιατί οι ελλείψεις σε προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας είναι δεδομένες, ο μηχανολογικός εξοπλισμός ελλιπής, ενώ σύντομα ο φόρτος για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα θα αυξηθεί, καθώς εντός του Οκτωβρίου λήγει η σύμβαση με τον ιδιώτη για την αποκομιδή στη Δ.Ε. Παμβώτιδας και τον Νοέμβριο τελειώνει και αυτή για τη Δ.Ε. Μπιζανίου.

Η πολυαναμενόμενη ένταξη στον δήμο των νεοπροσλαμβανόμενων από την προκήρυξη 3Κ αποδείχθηκε μη ικανή να δώσει ανάσες, καθώς, όπως τονίστηκε και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Βαγγέλη Πήχα, από τους 47 εργαζομένους που θα ενίσχυαν την υπηρεσία, έχουν προσληφθεί οι 29. Απ’ αυτούς οι 13 εργαζόταν ήδη με συμβάσεις, ενώ από τους 16 ουσιαστικά νέους, οι πέντε είναι ΑμεΑ, ένας πήρε απόσπαση λόγω εκλογής του στο συμβούλιο Κοινότητας και ορισμένοι άλλοι μακροχρόνια άδεια ανατροφής τέκνων. Επί της ουσίας μόλις τρεις μπήκαν ως πληρώματα σε απορριμματοφόρα.

Στη δεδομένη χρονική στιγμή, το πρόβλημα μπορεί να είναι κυρίως αισθητικό και να μην τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας, με την ένταση που το έθεσε η δημοτική αρχή, ωστόσο η εικόνα μιας πόλης με ξεχειλισμένους κάδους και μικρούς λόφους απορριμμάτων γύρω τους, σίγουρα δεν είναι ό,τι το καλύτερο τόσο για τους δημότες όσο και για τους επισκέπτες της περιοχής.

Τι μπορεί να αλλάξει; Λίγα πράγματα. Ο δήμος μπορεί να προχωρήσει στην πρόσληψη των 25 8μηνιτών, για τους οποίους υπάρχουν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό κονδύλια, αλλά θα χρειαστεί χρόνος, υπάρχει πάντα η δυνατότητα πρόσληψης διμηνιτών, ενώ ενδεχομένως να επιχειρηθεί και απευθείας ανάθεση της αποκομιδής, σε περίπτωση, που το πρόβλημα ενταθεί.

Σε πρώτη φάση, πάντως, βούληση της δημοτικής αρχής είναι να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού αποκομιδής, με την πίεση όμως που θα ασκηθεί στους εργαζόμενους, να υπάρχει ο κίνδυνος να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί μπορεί, από την πλευρά τους, να επιδιωχθεί να πάρουν τα ρεπό και τις άδειες που τους οφείλονται, ακόμη και με προσφυγές στην Επιθεώρηση Εργασίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε πλήρη αποδιάρθρωση τον ήδη προβληματικό μηχανισμό.

Άλλωστε, η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να αυξήσει την αποδοτικότητα της υπηρεσίας, οδήγησε σε αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα. Το τελευταίο διάστημα δόθηκε εντολή στους εργαζόμενους να μην εκτελούν ένα δρομολόγιο στο εργοστάσιο απορριμμάτων υπερφορτώνοντας τα απορριμματοφόρα, όπως συνέβαινε μέχρι πριν λίγο καιρό, αλλά δύο δρομολόγια με μικρότερες ποσότητες. Θεωρητικά, αυτό θα αύξανε τον όγκο των μεταφερόμενων απορριμμάτων από 8-9 τόνους ανά απορριμματοφόρο σε 12-14 τόνους, ωστόσο αύξησε και τις ώρες εργασίας τους, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι η βάρδια τελείωνε πριν την καθορισμένη ώρα. Στην πράξη, τα δύο δρομολόγια γινόταν, αλλά η μεταφορά των απορριμμάτων έμεινε στα ίδια και χαμηλότερα επίπεδα, με τους εργαζόμενους να λένε ότι δε φτάνει ο χρόνος και στους διαδρόμους του δημαρχείου να ψιθυρίζεται πως υπάρχει σκοπιμότητα.

Μια λύση θα μπορούσε να είναι και η αλλαγή στάσης από την πλευρά των πολιτών και των καταστηματαρχών, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ να ζητά τη συνδρομή τους ώστε να βελτιωθεί, έστω και σε μικρό βαθμό, η εικόνα του δήμου. Βέβαια, χωρίς κάποια οργανωμένη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, είναι ξεκάθαρο πως μια έκκληση δεν αρκεί.

Καταγγελία για οργανωμένο σχέδιο υπονόμευσης

Ο κ. Ελισάφ δε θέλησε να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του για το ποιες θα είναι οι κινήσεις του, μετά την αντίσταση που συνάντησε η επιλογή να προχωρήσει σε σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων στις δημοτικές ενότητες, αλλά επέλεξε να επιρρίψει ευθύνες στην αντιπολίτευση, που έβαλε τα μικροπολιτικά συμφέροντα πάνω από το συμφέρον της πόλης, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

«Πρόκειται για μια δυσμενή εξέλιξη, που ναρκοθετεί την προσπάθεια της δημοτικής αρχής για τη βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη, θέμα ζωτικής σημασίας, καθώς αφορά στην αισθητική, τον πολιτισμό αλλά και τη δημόσια υγεία», ανέφερε, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της προχθεσινής ψηφοφορίας, στην αρχή της συνέντευξής του, στην οποία τον πλαισίωναν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών Φώτης Βάββας, Έργων Γιώργος Αρλέτος και Καθαριότητας Βαγγέλης Πήχας.

«Είναι μία απόφαση, που στηρίζεται στη σύμπραξη τριών ετερογενών παρατάξεων, οι οποίες ταυτίστηκαν για διαφορετικούς λόγους. Η παράταξη Μπέγκα με την αναποτελεσματική της διοίκηση υποβάθμισε τις υπηρεσίες του δήμου αλλά και τις υπηρεσίες προς τους δημότες. Η παράταξη Καλογιάννη διέψευσε τις προεκλογικές της εξαγγελίες περί συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, οραματιζόμενη το μαγικό 2023. Η παράταξη Νάτση είναι συνεπής στην αντιπολιτευτική της κριτική, την οποία είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν τις εκλογές. «Αυτή η ετερογενής σύμπραξη υπονομεύει το συμφέρον της πόλης και είναι ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας», σημείωσε ο κ. Ελισάφ.

Στη συνέχεια κορύφωσε την κριτική του κατά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως βρίσκονται στη λογική μιας ολιστικής αντιπαράθεσης. «Είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο υπονόμευσης της δημοτικής αρχής και του δημάρχου, ώστε να διαψευστούν οι ελπίδες και οι προσδοκίες των πολιτών. Όλοι κρινόμαστε», υπογράμμισε, ενώ τους απέδωσε «πολιτική μυωπία και σκοπιμότητα» να μη βλέπουν ότι η πόλη πάσχει στην καθαριότητα.

Τέλος, καυτηρίασε την στάση μικρής μερίδας εργαζομένων και εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι είναι οι ίδιοι που ναρκοθετούν τον δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας καθώς μία υπηρεσία κινδυνεύει όταν απαξιώνεται από τους πολίτες, κάτι το οποίο είχε επαναλάβει και ενώπιών τους στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Αποστόλης Τζελέτας

 

Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών