Θα ξαναγεμίσουν τα Κέντρα Φιλοξενίας της Ηπείρου

Ιδιαίτερα πιθανό είναι το ενδεχόμενο νέων αφίξεων στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων του Κατσικά και της Φιλιππιάδας, καθώς ο σχεδιασμός για μετακινήσεις αιτούντων ασύλου από τα νησιά στην ενδοχώρα επισπεύδεται, μετά τα γεγονότα στη Μόρια, αλλά και εξαιτίας των υψηλών ροών από την Τουρκία.

 

Ιδιαίτερα πιθανό είναι το ενδεχόμενο νέων αφίξεων στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων του Κατσικά και της Φιλιππιάδας, καθώς ο σχεδιασμός για μετακινήσεις αιτούντων ασύλου από τα νησιά στην ενδοχώρα επισπεύδεται, μετά τα γεγονότα στη Μόρια, αλλά και εξαιτίας των υψηλών ροών από την Τουρκία.

Η συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα ήταν, άλλωστε, ένα από τα έξι μέτρα, που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Πριν ακόμη την απόφαση, το πρωί έγινε η τρίτη επιχείρηση μέσα σε μια εβδομάδα στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης της Μόριας. Διακόσιοι αιτούντες άσυλο, που ανήκουν σε ειδικές ευάλωτες κατηγορίες, μετακινήθηκαν από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Ήδη 350 αναχώρησαν την περασμένη Παρασκευή και άλλοι 110 την περασμένη Τετάρτη, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, ετοιμάζεται η αναχώρηση άλλων 400 την ερχόμενη Κυριακή, που με τη φροντίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα τοποθετηθούν σε δομές φιλοξενίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Κέντρο Υποδοχής του Κατσικά αναμένεται να μεταφερθούν άλλα 200 άτομα τουλάχιστον, ενώ ο αριθμός μπορεί και να αυξηθεί αν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο από τον συνολικό σχεδιασμό. Το γεγονός αυτό, όμως, δημιουργεί προβληματισμό στις τοπικές αρχές, καθώς, στην περίπτωση που υπάρχει «υπερφόρτωση» του Κέντρου Φιλοξενίας του Κατσικά, ενδέχεται να επαναληφθούν καταστάσεις, οι οποίες είχαν σημειωθεί και κατά το παρελθόν, με καθημερινά επεισόδια και συγκρούσεις μεταναστών.

Ένα ερώτημα που τίθεται, επίσης, είναι αν θα τεθεί επί τάπητος και η ενεργοποίηση Κέντρων Φιλοξενίας, που σήμερα είναι κλειστά, όπως αυτά της Κόνιτσας, των Δολιανών και του Τσεπελόβου, αν και τουλάχιστον στην Κόνιτσα υπάρχει σχεδιασμός για τη μετατροπή του σε Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

Δέσμη έξι μέτρων

Οι τελευταίες εξελίξεις στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και το σχέδιο νόμου για την αυστηροποίηση του πλαισίου αίτησης και χορήγησης ασύλου, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Εκτός από τη συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα, επισημάνθηκε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί τον συνδυασμό των παρακάτω μέτρων:

– Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

– Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.

– Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

– Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.

– Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Δηλώσεις Τσουβάλα- Αμυρά

Από τα Γιάννενα, όπου βρέθηκαν για τον εορτασμό της «Ημέρας Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών», τόσο ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας όσο και ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αμυράς επισήμαναν πως το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η διαχείριση των μεταναστευτικών- προσφυγικών ροών είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα μείζονος σημασίας, με διάσταση παγκόσμια, πανευρωπαϊκή και εθνική. Η αρχή της αλληλεγγύης επιτάσσει την αμοιβαία συμμετοχή, ισοκατανομή όσον αφορά το βάρος στη διαχείριση του ζητήματος. Το θέμα απαιτεί προσεκτικές κινήσεις και αποτελεσματική διαχείριση», ανέφερε ο κ. Τσουβάλας.

«Η κυβέρνηση βρήκε στα χέρια της ένα ανοιχτό θέμα με μεγάλες δυσκολίες. Κινείται με γνώμονα και πυξίδα τον ανθρωπισμό, τις διεθνείς συνθήκες και τη δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών να ενσωματώσει προσφυγικές ροές. Η κυβέρνηση ξέρει τι κάνει και επιταχύνει τα βήματά της, δεδομένου ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η Τουρκία και ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτοι, ανοίγουν και κλείνουν τη στρόφιγγα κατά το δοκούν, αυτά ήρθε η ώρα τώρα να τελειώνουν. Σαφέστατα χρειαζόμαστε, το επιδιώκουμε και θα το πετύχουμε, μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συμμετοχή. Δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν είναι ένα ζήτημα διμερές», σημείωσε από την πλευρά του ο Γ. Αμυράς.

Αποστόλης Τζελέτας
Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών