Ήπειρος: Ναι στη μεταφορά προσφύγων, αλλά με μέτρο

Στην επίλυση των προβλημάτων, που ενδεχόμενα θα δημιουργήσει η αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή, στρέφεται η προσπάθεια της αυτοδιοίκησης, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως οι δυνατότητες παρέμβασης δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλες.

 

Στην επίλυση των προβλημάτων, που ενδεχόμενα θα δημιουργήσει η αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή, στρέφεται η προσπάθεια της αυτοδιοίκησης, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως οι δυνατότητες παρέμβασης δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλες.

Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που προχωρούν τις τελευταίες ημέρες σε μια προώθηση αιτούντων ασύλου στην ενδοχώρα, σε μια προσπάθεια να αποσυμφορήσουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Άλλωστε, με δεδομένη την αύξηση των προσφυγικών ροών τα τελευταία 24ωρα, κάτι τέτοιο είναι επιβεβλημένο, προκειμένου να αποφευχθούν νέα επεισόδια, όπως αυτά στη Μόρια.

Δεδομένο είναι, επίσης, ότι και η φέρουσα ικανότητα των δομών της Ηπείρου δεν είναι τέτοια, που να επιτρέπει την έλευση μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων, παρά την τεχνητή αύξηση της χωρητικότητας που επιχειρείται, με τον επανυπολογισμό των διαθέσιμων τετραγωνικών από έξι σε τέσσερα για κάθε φιλοξενούμενο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, μετά από ερώτηση της επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνας Καλογιάννη, στις 24 Σεπτεμβρίου βρισκόταν στην Ήπειρο 3.283 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων το 30% είναι Σύριοι, το 25,3% Ιρακινοί, το 24,1% Αφγανοί και το υπόλοιπο 20,6% προέρχεται από άλλες 37 εθνότητες. Από αυτούς οι 966 διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας Κατσικά, οι 540 στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Φιλιππιάδα, οι 346 στην πρώην Παιδόπολη, οι 123 στη δομή των Δολιανών και οι υπόλοιποι σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, που είτε μισθώνουν οι ΜΚΟ είτε έχουν νοικιάσει οι ίδιοι. Το 79% εξ αυτών έχουν προχωρήσει στη διαδικασία αίτησης ασύλου.

Με βάση, πάντως, το ότι το τελευταίο διάστημα μετακινήθηκαν στην περιοχή ακόμη 250 περίπου άτομα, ο αριθμός τους πλέον ξεπερνάει τις 3.500 και ενδέχεται να προσεγγίσει τις 4.000, από τη στιγμή που υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες θέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας. Από την άλλη, δεν έχει υπάρξει, τουλάχιστον προς την πλευρά του δήμου Ιωαννιτών, κρούση για νέο χώρο φιλοξενίας προσφύγων.

Για ένα εθνικό πρόβλημα έκανε λόγο ο Μωυσής Ελισάφ, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις είναι της κυβέρνησης και της Ύπατης Αρμοστείας, ωστόσο ο δήμος Ιωαννιτών είναι καθημερινή επαγρύπνηση και επαφή με όλες συναρμόδιες υπηρεσίες. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τις ΜΚΟ, στην καθημερινή επαφή με τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας στην περιοχή, με την προσπάθεια να στρέφεται και στην εξεύρεση περισσότερων διαμερισμάτων, ώστε να μισθωθούν άμεσα και να μεταφερθούν πρόσφυγες από τα Κέντρα Φιλοξενίας.

Πρωτοβουλία έχει αναλάβει η δημοτική αρχή και για να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα για εκμάθηση ελληνικής γλώσσας από την πλευρά του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τον κ. Ελισάφ να τονίζει ότι είναι απορίας άξιον πως τρία χρόνια δεν υπήρξε, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.
Πέρα, βέβαια, από τη διαμόρφωση συνθηκών ενσωμάτωσης και τη συμβολή στην επίλυση προβλημάτων, από την πλευρά του δημάρχου υπήρξε, όπως έκανε γνωστό, επικοινωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και επισημάνθηκε ότι η αλόγιστη αύξηση προσφύγων και μεταναστών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, όσον αφορά τη δυνατότητα να απορροφήσουν αυτόν τον αριθμό χωρίς κραδασμούς.
Τέλος, έκανε γνωστό ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Αστυνομία και θα ζητηθεί να υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση, ώστε να μη δημιουργηθούν ζητήματα ασφαλείας.

Αποστόλης Τζελέτας
Ηπειρωτικός Αγών