«Στοπ» στο κυνήγι για τρία χρόνια στην Ελαφόνησο

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς του καλοκαιριού

 Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς του καλοκαιριού

Με απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου απαγορεύεται η άσκηση θήρας όλων την θηρεύσιµων ειδών για τρία έτη, µέχρι την 1η Οκτωβρίου 2022, στο σύνολο της εδαφικής περιφέρειας της Ελαφονήσου, η οποία καταλαµβάνει επιφάνεια 18.017 στρεμµάτων και οριοθετείται περιµετρικά από θάλασσα.

Οι παραβάτες της απόφασης και εκείνοι κατ’ εντολή των οποίων ενεργούν, διώκονται και τιµωρούνται σύµφωνα µε τις ισχύουσες περί θήρας διατάξεις, ενώ τα µέσα µε τα οποία ασκείται η παράνοµη θήρα κατάσχονται και δηµεύονται.

Η φωτιά οδήγησε σε μέτρα

Στη σχετική Δασική Απαγορευτική Διάταξη Θήρας αναφέρονται τα εξής: «Στις 10 και 11 Αυγούστου 2019 αποτεφρώθηκαν από πυρκαγιά αγροτοδασικές εκτάσεις (επί το πλείστον δασικές), συνολικού εμβαδού 5.800 στρ. που αναλογεί στο 1/3 περίπου του συνόλου του νησιού. Η εναπομένουσα μη καμένη περιοχή, κατά μεγάλο μέρος της καλύπτεται από τους τρεις οικισμούς του νησιού, από διάσπαρτες μεμονωμένες οικίες, καθώς και πλήθος τουριστικών εγκαταστάσεων (κτίρια, αύλιοι χώροι, κάμπινγκ κλπ) με περεταίρω αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά ο διαθέσιμος χώρος για την ανάπτυξη και αναπαραγωγή της άγριας πανίδας της περιοχής και να καθίσταται επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας και αποκατάστασης».

Υπέρ της απαγόρευσης θήρας τάχθηκαν τόσο ο Δήμος Ελαφονήσου, όσο και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Μολάων, με σκοπό να δοθεί στη συγκεκριμένη περιοχή ο απαιτούμενος χρόνος για την ανασύστασή της, καθώς επίσης να προστατευθούν τα θηράματα που διαβιούν στην περιοχή.

Χρήστος Πετρούλιας
Λακωνικός Τύπος