Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την υπόθεση ασέλγειας στη Μάνη

Οργή από Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Μάνης- Τι ισχυρίζονται η μητέρα του κοριτσιού και ο δικηγόρος του ιερέα

 

Οργή από Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Μάνης- Τι ισχυρίζονται η μητέρα του κοριτσιού και ο δικηγόρος του ιερέα

Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι αποκαλύψεις για τις πτυχές της υπόθεσης ασέλγειας σε βάρος 12χρονου κοριτσιού από 57χρονο ιερέα σε περιοχή του Δήμου Αν. Μάνης, που έφερε στο φως της δημοσιότητας πρώτος κι αποκλειστικά ο «Λακωνικός Τύπος». Ο κληρικός και πατέρας έξι παιδιών, φέρεται να κακοποιούσε σεξουαλικά τη 12χρονη -σήμερα- κόρη της Βουλγάρας συμβίας του, από την ηλικία των εννέα ετών.

Η ανήλικη ήταν εκείνη που, πριν από 1,5 περίπου χρόνο (σσ τον Απρίλιο του 2018), απευθύνθηκε στο «Χαμόγελο του Παιδιού», το οποίο προέβη σε όλες τις ενέργειες, για την προστασία του κοριτσιού και την απομάκρυνσή του από την εστία του. Το κορίτσι εξετάστηκε από παιδοψυχολόγους, ενώ έδωσε κατάθεση στους αστυνομικούς, όπου φέρεται να κατονομάζει για ασέλγεια, τόσο τον ιερέα, όσο κι έναν ακόμη άνδρα του οικογενειακού της περιβάλλοντος. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η δασκάλα της ανήλικης ήταν εκείνη που είχε διαπιστώσει πως κάτι συμβαίνει στο κορίτσι και απευθύνθηκε αρμοδίως.

Όπως ισχυρίζεται ο Οργανισμός, το διάστημα που μεσολάβησε, με εισαγγελική απόφαση, η 12χρονη δεν είχε επαφή με τον ιερέα, παρά μόνο με τη μητέρα της. Ωστόσο, δεν υπήρχε κάποια απόφαση για τον φερόμενο ως δράστη ιερέα. Η έρευνα που ακολούθησε και οι καταθέσεις οδήγησαν τελικά στην έκδοση εντάλματος σε βάρος του ιερέα, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Τρίτη 22 Οκτωβρίου. Με ταχύτατες διαδικασίες προχώρησαν η προανάκριση και η απολογία του και ακολούθως ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στις φυλακές Τρίπολης, όπου θα παραμείνει προφυλακισμένος μέχρι τη δίκη του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φερόμενος ως δράστης επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα, ενώ αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Η τοπική κοινωνία γνώριζε

«Όλοι το γνώριζαν», παραδέχτηκε κάτοικος της ευρύτερης περιοχής στον «Λακωνικό Τύπο» και πρόσθεσε: «Κυκλοφορούσε μεθυσμένος όλη μέρα. Γνωρίζαμε ότι παρενοχλούσε παιδιά και φροντίζαμε να φυλάμε τα δικά μας παιδιά μακριά του», ανέφερε.

Επίσης, η ίδια πηγή θέτει ανοιχτά ερωτήματα για το αν η δράση του 57χρονου είχε επεκταθεί και ως ποιο βαθμό σε άλλα παιδιά, ωστόσο στο ερώτημα «γιατί η κοινωνία δεν μίλησε», η απάντηση ήταν μια ηχηρή σιωπή…

Η παρέμβαση του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Αίσθηση προκαλούν οι λεπτομέρειες για την «Οδύσσεια» που βίωσε το 12χρονο κορίτσι, όπως τις παρουσιάζει το «Χαμόγελο του Παιδιού. Συγκλονίζουν τα όσα αναφέρει ο Οργανισμός για τις απειλές που δέχτηκαν εργαζόμενοί του στην προσπάθεια τους να προστατέψουν το μικρό κορίτσι, αλλά και όσα βίωσε η 12χρονη, περνώντας από διαδικασίες επαναλαμβανόμενων καταθέσεων για τη φρίκη της κακοποίησης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση: «Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων για την σύλληψη του ιερέα στην ανατολική Μάνη Λακωνίας για σεξουαλική κακοποίηση 12χρονου κοριτσιού, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σας ενημερώνει για την «Οδύσσεια» που βίωσε το μικρό κορίτσι προσπαθώντας να μιλήσει για την φρίκη που πέρασε.

Τον Απρίλιο του 2018 η μικρή εμπιστεύτηκε το γεγονός σε άνθρωπο του Οργανισμού και μετά από προτροπή του τελευταίου άμεσα κινήθηκαν οι διαδικασίες. Το παιδί μαζί με ανθρώπους του Οργανισμού μετέβη στον Εισαγγελέα ανηλίκων όπου κατέθεσε με την πλαισίωση από πραγματογνώμονα.

Καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας και της κατάθεσης του Παιδιού, βασικό μέλημα του Οργανισμού ήταν η διασφάλιση της προστασίας της μικρής και η απομάκρυνση από τον ιερέα.

Σε αυτήν την προσπάθεια «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και οι άνθρωποι που βρίσκονταν συνεχώς δίπλα στην 12χρονη αντιμετώπιζαν τις απειλές του ιερέα έως του σημείου της επίσκεψης του μαζί με δικηγόρο σε χώρο μας για την αποτροπή των ενεργειών μας. Επιπροσθέτως και η μητέρα του Παιδιού προέβη σε προπηλακισμούς εις βάρος των ανθρώπων του Οργανισμού. Αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί εργαζόμενος του Οργανισμού μας.

Σε συνέχεια των παραπάνω κληθήκαμε από τον εισαγγελέα που τελικά αποφάσισε ότι η 12χρονη δεν θα έχει επαφή με τον ιερέα.

Όταν ολοκληρώθηκε η κατάθεση η 12χρονη ο εισαγγελέας αποφάσισε να έχει επαφή μόνο με τη μητέρα της παρουσία κοινωνικού λειτουργού από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ωστόσο δεν υπήρχε κάποια απόφαση για τον τότε φερόμενο ως δράστη ιερέα.

Πριν λίγες ημέρες και αφού η μητέρα της 12χρονης κατάλαβε πως της έλεγε την αλήθεια προχώρησε σε κατάθεση. Ο ιερέας συνελήφθη και κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση.

Η 12χρονη βρίσκεται πλέον στην φροντίδα του «Χαμόγελου»

Τα παραπάνω δεν θα χρειαζόντουσαν να ειπωθούν αν δεν ήταν μία ιστορία που μας φέρνει σε αμηχανία κι απόγνωση διότι ακόμα και σήμερα αναρωτιόμαστε:

Ως πότε ένα Παιδί θα βρίσκει το θάρρος να μιλήσει για την φρίκη που περνάει αλλά κανείς δεν θα το πιστεύει;

Ως πότε ένα Παιδί θα πρέπει να ταλαιπωρείται με αμέτρητες καταθέσεις σε αφιλόξενα για Παιδιά δικαστήρια βιώνοντας ξανά και ξανά την Κακοποίηση;

Ως πότε ένα Παιδί θα βιώνει κακοποίηση και μια ολόκληρη τοπική κοινωνία θα σωπαίνει;»

Τι υποστηρίζει η μητέρα

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1, η μητέρα του κοριτσιού υποστήριξε ότι αρχικά δεν είχε καταλάβει ότι κάτι περίεργο μπορεί να συμβαίνει με τον ιερέα, ωστόσο στην πορεία -και μετά τις εξελίξεις- φέρεται να διαπίστωσε ότι η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Συγκεκριμένα, είπε: «Πάνω είχε ρούχα, κάτω δεν είχε. Και μπαίνω στο δωμάτιο και ο παπάς αρχίζει να γελάει… Και ρώτησα την κόρη μου τι έγινε κορίτσι μου. Δε μου απαντάει. Και στην κουβέρτα έχω δει αίματα. Και δεν πέρασε από το μυαλό μου, επειδή ήταν παπάς. Μπροστά μου δεν γινόταν τίποτα. Όλο έπαιρνε την κόρη μου βγαίνανε βόλτα, έδειχνε μια χαρά η κόρη μου, δεν μου έδωσε δικαιώματα ποτέ, δεν πέρασε από το μυαλό μου ποτέ».

Η μητέρα πρόσθεσε, ότι η κόρη της, της αποκάλυψε πολύ αργότερα, όλα όσα συνέβαιναν: «Η κοινωνική λειτουργός λέει “πες την αλήθεια στη μαμά”. Εγώ δεν πίστευα μέχρι τελευταία στιγμή. Με κοίταξε και της είπα: Γιατί δε μου είπες κουβέντα; “Φοβόμουνα μαμά… Είναι αλήθεια… Ο παπάς μού έχει κάνει αυτό και αυτό”».

Σε ερώτηση αν υπάρχει και άλλο άτομο που εμπλέκεται στην υπόθεση, η μητέρα ήταν κατηγορηματική, δηλώνοντας: «Δεν υπάρχει δεύτερο άτομο. Μόνο ο παππάς».

Η πλευρά του δικηγόρου του ιερέα

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του ιερέα παρουσίασε μια διαφορετική εικόνα για την υπόθεση, ισχυριζόμενος ότι η αρχική καταγγελία αφορούσε τον βιολογικό παππού της 12χρονης και όχι τον ιερέα. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ο ιερέας ήταν εκείνος που ειδοποίησε το «Χαμόγελο του Παιδιού» για την 12χρονη, καθώς η μητέρα της αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. «Είμαι σοκαρισμένος από τις καταθέσεις επειδή η μητέρα είχε πει άλλα πράγματα στις καταθέσεις της. Συνιστώ ψυχραιμία. Τα πραγματικά στοιχεία είναι διαφορετικά από όσα ακούγονται. Το παιδί δεν έμεινε ποτέ μόνο του με τον ιερέα. Όταν η μητέρα αντιμετώπισε ψυχολογικά προβλήματα, ο ιερέας έστειλε το παιδί στο “Χαμόγελο του παιδιού”… Υπάρχει ιατροδικαστική έκθεση, ότι δεν υπάρχει τραυματισμός του παιδιού. Υπάρχει ένα σημείο που χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεως αλλά σίγουρα δεν υπάρχει τραυματισμός, γιατί κάτι ακούστηκε για αίμα…», δήλωσε ο συνήγορος του ιερέα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καταγγελία για κακοποίηση από τον ιερέα, ήρθε αργότερα: «Όταν ο ιερέας οδήγησε το παιδάκι στις εγκαταστάσεις του “Χαμόγελου του Παιδιού” μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, το παιδάκι κατήγγειλε τον βιολογικό του παππού… Είναι πιο πιασάρικο να ακούγεται ότι πρόκειται για παπά και κακοποίηση… Μετά από επίμονες ερωτήσεις, τότε με επιφύλαξη ακούστηκε και ο ιερέας», υπογράμμισε ο συνήγορος του ιερέα.

Ιερέας: «Έχουν μπλέξει το παιδί…»

Τη δική του εκδοχή έδωσε ο ίδιος ο ιερέας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο οποίος κάνει λόγο για σκευωρία εναντίον του, επιχειρώντας να καταρρίψει όσα υποστηρίζει η πλευρά της 12χρονης. «Αυτά που λένε και δημοσιεύονται είναι όλα αναληθή. Εγώ ουδέποτε πήγα να ασελγήσω σε ένα ανήλικο παιδί. Έχω μεγαλώσει έξι παιδιά και τα πέντε είναι κορίτσια. Είμαι ο μοναδικός άνδρας που πήρε την επιμέλεια μέχρι 18 ετών να πάει η μικρή μου κόρη που ήταν εννέα μηνών», σημείωσε ο ιερέας και πρόσθεσε: «Το παιδάκι το πήρα στις 16 Φεβρουαρίου 2018. Ενάμιση μήνα έμεινε το παιδί στο σπίτι. Έπαθε νευρική κρίση η μητέρα. Εμείς με την κόρη μου παραδώσαμε το παιδί στην Αστυνομία. Εγώ με την κόρη μου παραδώσαμε το παιδί στο “Χαμόγελο του Παιδιού”».

Στο ερώτημα γιατί η 12χρονη ισχυρίστηκε ότι την κακοποιούσε, ο ιερέας απάντησε: «Το έχουν μπλέξει το παιδί. Το έχουν βάλει. Πιθανόν, το 90% είναι η μητέρα. Το κορίτσι από την πρώτη στιγμή και σε εμένα και στην κόρη μου έχει εκφράσει ότι το έχει πειράξει σεξουαλικά ο παππούς». Ο ίδιος ζητά από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση, ώστε να λάμψει η αλήθεια.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Τερατώδες και φρικαλέο γεγονός»

Τον βαθύτατο πόνο του ως κληρικού και την οργή του ως ανθρώπου για τη συγκεκριμένη υπόθεση, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Αναλυτικά, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν υπάρχουν λέξεις που να μπορούν να αποτυπώσουν τον βαθύτατο πόνο μου ως κληρικού, αλλά και την οργή μου ως ανθρώπου για το τερατώδες και φρικαλέο γεγονός της σεξουαλικής κακοποίησης του 12χρονου αγγελουδιού στην Ανατολική Μάνη.

Δεν χωρά στο νου και στην ψυχή μου ότι ένας άνθρωπος ταγμένος στη διακονία του Θεού προσβάλλει και προδίδει τον Θεό, βιαιοπραγώντας σε βάρος των δημιουργημάτων Του. Θα ευχόμουν όλα αυτά να μην ισχύουν. Η Δικαιοσύνη όμως θα κρίνει. Το ταχύτερο που αυτή η φρικτή υπόθεση διαλευκανθεί, το καλύτερο. Όμως τώρα, προσωπικά, δεν μπορώ να σιωπήσω. Ουδείς μπορεί. Ζητώ ταπεινά συγγνώμη από τον Θεό και προσεύχομαι για το αθώο αγγελούδι».

Μητρόπολη Μάνης: «Σε αργία ο ιερέας»

Με μια λιτή ανακοίνωση απαντά η Ιερά Μητρόπολη Μάνης, σχετικά με τον ιερέα που κακοποιούσε σεξουαλικά 12χρονη στη Μάνη. Όπως εκδόθηκε από το οικείο γραφείο Τύπου ο εν λόγω κληρικός έχει τεθεί σε αργία.

Η ανακοίνωση έχει αναλυτικά ως εξής: «Η Ιερά Μητρόπολη Μάνης, σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν κληρικό της, ανακοινώνει ότι ο εν λόγω κληρικός έχει τεθεί ήδη σε αργία, σύμφωνα με τις κείμενες εκκλησιαστικές ποινικές διατάξεις».

Μητροπολίτης Μάνης: «Βαθύτατη θλίψη για το αποτρόπαιο γεγονός»

Θέση για το συμβάν πήρε και ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Μετά τήν δήλωση τοῦ Μακ. Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου, κατά τήν δέουσα ἐκκλησιαστική τάξη, ὡς εἴθισται, ἔρχεται ἡ ταπεινότητά μου καί ἐκφράζει τήν βαθυτάτη καί εἰλικρινή θλίψη μου γιά τό ἀποτρόπαιο αὐτό γεγονός. Ὁ Θεός ὅλους νά μᾶς ἐλεήσει.

Τά ἐγκλήματα τοῦ 19ου κεφαλαίου τοῦ Ποινικοῦ μας Κώδικα, ἐγκλήματα κατά τῆς γενετήσιας ἐλευθερίας εἶναι λίαν ἀποτρόπαια ἐγκλήματα καί φοβερά βδελυρά. Ἰδίᾳ ὅμως, ἡ ἀποπλάνηση παιδιῶν καί ἡ κατάχρηση ἀνηλίκων σέ ἀσέλγεια εἶναι ἀξιόποινες πράξεις τοῦ χειρίστου εἴδους. Ὃταν μάλιστα διαπράττονται ἀπό κληρικό εἶναι ἀκόμη φοβερότερο γιατί εἶναι προσβολή καί βλασφημία τοῦ Θεοῦ, ἀτίμωση τῆς ἱερωσύνης καί καταρράκωση τῆς ἠθικῆς. Ὁ Χριστός εὐλογεῖ τά παιδιά, ὁ κληρικός, ὃταν διαπράττει τέτοιες ἀπαράδεκτες πράξεις εἶναι ὡς νά δίδει κατάρα. Εἶναι οἱ πράξεις αὐτές μέγιστα ἁμαρτήματα καί κολάζονται.

Ὀφείλουμε στή συγκεκριμένη περίπτωση νά δηλώσουμε, ὅτι πάραυτα, μετά τήν ἐπίσημη γνώση τοῦ συμβάντος, λάβαμε τά ἀπαραίτητα καί ἐνδεδειγμένα κανονικά καί διοικητικά μέτρα, θέσαμε σέ ἀργία τόν ἐν λόγῳ κληρικό καί ἤδη ἔχουμε ἀσκήσει τήν δέουσα ἐκκλησιαστική ποινική δίωξη σύμφωνα μέ τίς σχετικές διατάξεις τῶν ἄρθρων τοῦ Ν.5383/32 «Περί τῶν ἐκκλησιαστικῶν δικαστηρίων καί τῆς πρό αὐτῶν διαδικασίας». Ἐν προκειμένῳ, εἴμεθα ἄγρυπνοι. Ἡ Ἐκκλησιαστική Δικαιοσύνη λειτουργεῖ καί τό Κανονικόν Δίκαιον ἐφαρμόζεται. Βεβαίως καί ἡ Ἑλληνική Ποινική Δικαιοσύνη ἐπιτελεῖ στό ἀκέραιο τό καθῆκον της καί ἐκείνη θ' ἐκδώσει τίς ἀποφάσεις της, μέ τήν ἀδέκαστη κρίση της, οἱ ὁποῖες καί θά εἶναι σεβαστές ἀπ’ ὃλους.

Εὔχομαι καί προσεύχομαι ὁ Θεός νά χαρίζει ὑγεία καί ἠρεμία ψυχῆς στό ἀθῶο αὐτό παιδάκι καί βεβαίως συμπάσχουμε γιά τόν ψυχικό του πόνο».

Χρήστος Πετρούλιας
Λακωνικός Τύπος