Υπέρ-κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης δείχνουν οι πρώτες έρευνες

ΕΛΠΕ: “Αισιόδοξο και ακραίο” - Τσίπρας: “Απιστία κατά του Δημοσίου”

 

ΕΛΠΕ: “Αισιόδοξο και ακραίο” - Τσίπρας: “Απιστία κατά του Δημοσίου”

Μπορεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης να είναι από τα μεγαλύτερα στη γη και να λύσουν το εθνικό πρόβλημα μια για πάντα. Μπορεί όμως και όχι.

Κάπως έτσι θα πρέπει πιθανότατα να περιγραφεί η κατάσταση αναφορικά με τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, που άφησαν σαφείς ενδείξεις για μια τεράστια ποσότητα κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων, φαίνεται πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της χώρας για τα επόμενα 70 χρόνια.

Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν μετά από σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε την περίοδο 2012 – 2013 η νορβηγική εταιρεία PGS, που είχε σκανάρει τις περιοχές με τη δομή «Τάλως», φαίνεται πως υπάρχουν κοιτάσματα τα οποία μπορούν να ξεπεράσουν τα 280 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Με δεδομένο πως σε ολόκληρη τη χώρα καταναλώνονται περίπου 4 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου, γίνεται κατανοητό το πόσο μεγάλη είναι η εκτιμώμενη ποσότητα.

Την αισιοδοξία βέβαια, ήρθαν να μειώσουν με διπλή παρέμβασή τους τα ίδια τα Ελληνικά Πετρέλαια, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ανδρέα Σιάμισιη, αλλά και την ίδια την εταιρεία, να χαμηλώνουν τον πήχη.

«Πολύ αισιόδοξο και ακραίο» χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης το σενάριο του τεράστιου κοιτάσματος.

Διευκρινίστηκε παράλληλα ότι το σενάριο βασίστηκε σε εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια επιστημονικής συνάντησης, ωστόσο τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων παράλληλα διατύπωσε την εκτίμηση ότι «το πρόγραμμα ερευνών των ΕΛΠΕ θα πάρει τρία με πέντε χρόνια για να ωριμάσει».

Την ίδια στιγμή, τα Ελληνικά Πετρέλαια σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «παρά το γεγονός ότι ενδείξεις ή εκτιμήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο πιθανόν να υπάρχουν σε πολλές περιοχές του κόσμου, το συμπέρασμα για την ύπαρξη ή όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων προϋποθέτει μια σειρά από σοβαρές εργασίες και αναλύσεις που απαιτούν σημαντικό χρόνο».

Τα Ελληνικά Πετρέλαια υποστηρίζουν επίσης ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, το μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Ας σημειωθεί, δε, ότι σε αρκετές από τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν δημοσιεύματα δεν έχουν καν ξεκινήσει οι έρευνες.

«Είναι σύνηθες, σε διάφορα συνέδρια ή ημερίδες, να γίνονται αναφορές σε ενδείξεις και εκτιμήσεις για παρουσία υδρογονανθράκων, να ανταλλάσσονται απόψεις και εξετάζονται σενάρια, τα οποία όμως πρέπει να εκλαμβάνονται στη σωστή τους διάσταση και δεν μπορούν να αποτελούν βάση για ανακοινώσεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων» τονίζεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

«Σαν Ελληνικά Πετρέλαια, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να επικοινωνούμε προς τους αρμόδιους φορείς της χώρας, τους επενδυτές και τους πολίτες βασισμένοι μόνο σε πραγματικά δεδομένα, προκειμένου να αποφεύγονται πρόωρες εκτιμήσεις και βεβιασμένα συμπεράσματα».

Και παρέμβαση Τσίπρα

Το όλο θέμα προκάλεσε την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού κι επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με ανάρτηση του στο Twitter, oΑλέξης Τσίπρας τονίζει:

«Σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα (Νέα-Καθημερινή) φέρουν τον επικεφαλής της Γενικής Δ/νσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ να εκτιμά ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης, στα οικόπεδα όπου το περασμένο Ιούνιο υπογράψαμε να διερευνήσουν από κοινού ΕΛΠΕ-ExxonMobil-Total.

Αν αυτό ισχύει, η επιλογή της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και ιδιαίτερα της θυγατρικής της για τις εξορύξεις, δε θα αποτελεί απλά ιδεοληψία αλλά απιστία κατά του Δημοσίου».

Πατρίς Ηρακλείου