Ζωή (με ηλεκτρικό) πατίνι στη Λάρισα

Οι νέοι αλλάζουν συνήθειες στις μετακινήσεις τους - Το καλοβλέπει ο Δήμος Λάρισας - Περιορισμοί αλλά και δυστυχήματα

 

Οι νέοι αλλάζουν συνήθειες στις μετακινήσεις τους - Το καλοβλέπει ο Δήμος Λάρισας - Περιορισμοί αλλά και δυστυχήματα

Ο Βαγγέλης Φλώρος φεύγει από το σπίτι του, που είναι στη Νεάπολη, δέκα λεπτά πριν πιάσει δουλειά στην Κεντρική πλατεία. Κάνει ακριβώς εφτά λεπτά και είναι πάντα στην ώρα του.

Η Αντωνία Σ. ζει στη Γιάννουλη. Παίρνει το αυτοκίνητό της κάθε πρωί και αφού αφήσει τα παιδιά της στο σχολείο, πηγαίνει και παρκάρει με άνεση κάθε πρωί στο Κηποθέατρο. Από το πορτ παγκάζ βγάζει το ηλεκτρικό πατίνι της και σε 4 λεπτά βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο όπου και εργάζεται.

Είναι δύο από τις περιπτώσεις ανθρώπων που επέλεξαν να αλλάξουν τον τρόπο μετακίνησής τους στην πόλη, κερδίζοντας χρόνο και χρήμα, ενώ παράλληλα δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και τον συμπολίτη τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Δήμος Λαρισαίων άλλωστε το… καλοβλέπει ως περίπτωση αποσυμφόρησης του κέντρου. Δεν είναι όμως όλα ρόδινα στους δύο μικρούς αυτούς τροχούς, καθώς υπάρχουν και προβλήματα.

Για να τα δούμε:

«Η φόρτιση κρατάει περίπου 5 ώρες και αυτό το κάνεις το βράδυ για να το έχεις έτοιμο το πρωί» μας εξηγούν οι δύο πολίτες που χρησιμοποιούν την ίδια μάρκα πατινιού. Το συγκεκριμένο πηγαίνει με ανώτερη ταχύτητα 25 χλμ την ώρα. Παρέχει αυτονομία για 30 χλμ συνολικά.

«Είναι εύκολο στη χρήση, βολικό και ευέλικτο. Σου δίνει την αίσθηση της ελευθερίας» υποστηρίζουν «έχει φρένο, γκάζι, φώτα, κουδούνι και αν φοράς κράνος και οδηγείς με μυαλό, σίγουρα δεν είναι επικίνδυνο». Όμως πριν λίγες ημέρες στη Χίο ένας 24χρονος παρασύρθηκε από διερχόμενο ΙΧ αυτοκίνητο και τελικά κατέληξε. Ατυχήματα καταγράφονται στην Ελλάδα και τον κόσμο συνεχώς.

Και από κανόνες; Θα ρωτήσετε εύλογα τι ισχύει;

Στη Γαλλία για παράδειγμα θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ σε όσους ξεπερνάνε τα 25 χλμ/ώρα με τα ηλεκτρικά πατίνια. Στην Ελλάδα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προτείνει σειρά ρυθμίσεων για τη χρήση τους προκειμένου να υπάρξουν βασικοί κανόνες που θα σχετίζονται με τα μέτρα ασφαλείας σε ό,τι αφορά στη λειτουργία τους.

Τα ΕΠΗΟ (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα) κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την ταχύτητα κατασκευής τους σ’ εκείνα με μέγιστη ταχύτητα τα 6 χλμ/ώρα (μπορούν να κινηθούν ελεύθερα στους χώρους όπου κυκλοφορούν οι πεζοί), εκείνα με μέγιστη ταχύτητα μεταξύ 6 χλμ/ώρα και 25 χλμ/ώρα (επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε οδούς και χώρους που κυκλοφορούν τα ποδήλατα) και σ’ εκείνα που υπερβαίνουν τα 25 χλμ/ώρα, οι οδηγοί των οποίων θα επιβαρύνονται με πρόστιμο 400 ευρώ σε περίπτωση που κυκλοφορούν εκτός χώρων που επιτρέπεται η κυκλοφορία τους. Μην ξεχνάμε πως στη Λάρισα πριν λίγο διάστημα καταγράφηκε κλήση σε ποδηλάτη που πήγαινε ανάποδα.

Πάντως παρά το γεγονός πως υπάρχουν κίνδυνοι αλλά και περιορισμοί, μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον των αυτοκινητοβιομηχανιών. Θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως κάποιες εταιρείες ετοιμάζουν να ενσωματώσουν στα αυτοκίνητά τους, ειδικά πατίνια που θα βρίσκονται τοποθετημένα σε συγκεκριμένες κρύπτες - θέσεις φόρτισης, στο πορτ μπαγκάζ. Ετσι φιλοδοξούν να λύσουν το θέμα του παρκαρίσματος στα αστικά κέντρα, καθώς πεζοδρομούνται συνεχώς και περιορίζονται οι διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης.

«Είναι πολύ λογικό το σενάριο, να παρκάρει κάποιος λίγο μακρύτερα και να βγάζει το ηλεκτρικό πατίνι του και να πηγαίνει μ’ αυτό στον τελικό προορισμό του» εξηγεί στην «ΕτΔ» ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας κ. Γιάννης Αλεξούλης. Ο ίδιος είναι ένθερμος υποστηρικτής μιας τέτοιας λύσης, καθώς θεωρεί πως η Λάρισα είναι ιδανική για τέτοιο τρόπο μετακινήσεων. «Ήδη έχω κάνει μια πρόταση στον κ. Σούλτη, η οποία σχετίζεται με ηλεκτρικά πατίνια και θα συζητηθεί με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα».

Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται εταιρεία ενοικίασης ηλεκτρικών πατινιών σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κρήτη προκαλώντας αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης πολιτών/ τουριστών αλλά και ενστάσεις…

ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ

Πάμε όμως και στο πιο σημαντικό. Τα χρήματα.

«Βρίσκεις με όσα χρήματα έχεις και θέλεις να διαθέσεις» εξηγούν στην «ΕτΔ» ο Βαγγέλης Φ. και η Αντωνία Σ. Το δικό τους, για παράδειγμα, στοιχίζει περίπου 400 ευρώ και ο ένας εκ των δύο βρίσκεται σε καλό δρόμο απόσβεσης. Σε 5 μήνες έχει κάνει 1.000 χιλιόμετρα. Αν έκανε αυτά με το ΙΧ του θα ήθελε περίπου 100 ευρώ.

Βέβαια με το αυτοκίνητό του δεν βρέχεται, ούτε κρυώνει και μπορεί να πάρει και την οικογένειά του. Όλα λοιπόν έχουν το τίμημά τους. Η επιλογή λοιπόν δική σας...

Κώστας Γκιάστας
Φωτ.: Αλέξανδρος Παπαγεωργίου
Ελευθερία Λάρισας