Εντυπωσιασμένοι οι Αμερικάνοι από το «filotimo» των Αλεξανδρουπολιτών

Στην πρωτεύουσα του Έβρου βρέθηκε σήμερα ο Κρίστοφερ Καβόλι, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη - Μηνύματα ενίσχυσης των δεσμών φιλίας και συνεργασίας – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο από την Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης.

 

Στην πρωτεύουσα του Έβρου βρέθηκε σήμερα ο Κρίστοφερ Καβόλι, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη - Μηνύματα ενίσχυσης των δεσμών φιλίας και συνεργασίας – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο από την Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης.

Με μηνύματα για την ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας, με επίκεντρο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στελέχη του αμερικανικού στρατού, με επικεφαλής τον Αντιστράτηγο Κρίστοφερ Καβόλι, βρέθηκαν σήμερα στην περιοχή μας και συναντήθηκαν με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους του ελληνικού στρατού.

Όλα αυτά, με φόντο το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «USNS Carson City», με 90 μέλη πληρώματος και σύνηθες φορτίο σε άρματα μάχης και ελικόπτερα, το οποίο κατέπλευσε την Τρίτη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα αναχωρήσει το Σάββατο. Ο ελλιμενισμός του εντυπωσιακού πλοίου ήταν εφικτός μετά την ολοκλήρωση της ανέλκυσης της βυθοκόρου «Όλγας», με χρήματα των ΗΠΑ, και στη βάση εφαρμογής της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Σήμερα,, στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε για λίγες ώρες ο Διοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη αντιστράτηγος Καβόλι, ο οποίος σήμερα θα επισκεφθεί την Σχολή Ευελπίδων για το συνέδριο των χερσαίων δυνάμεων.

Μιλώντας για αυτή τη νέα σελίδα στην πολυσυζητημένη αμυντική συμφωνία των δύο χωρών, ο αντιστράτηγος Καβόλι, που υπηρέτησε στον πόλεμο του Κόλπου και στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αναφέρθηκε με θερμά λόγια, τόσο για τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τον ελληνικό στρατό, όσο και για τη φιλοξενία και το φιλότιμο των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης.

«Πιστεύουμε πως (σ.σ. η συνεργασία αυτή) μπορεί να φέρει άνθηση στην τοπική οικονομία και στον πληθυσμό της περιοχής. Γι’ αυτό είμαστε χαρούμενοι, όταν βρίσκουμε πράγματα που μπορούν να ωφελήσουν και τις δύο πλευρές», υπογραμμίζοντας και τους «ΝΑΤΟϊκούς» δεσμούς συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας. Εξέφρασε ακόμη την ανυπομονησία του για την επόμενη μέρα σε αυτή τη συνεργασία, σε ακόμη συχνότερη βάση, ενώ αναφέρθηκε στην παρουσία του αμερικανικού στρατού πριν λίγους μήνες στην περιοχή και στην προετοιμασία του για την αποστολή στη Ρουμανία, σημειώνοντας πως «όλα κύλησαν χωρίς κανένα ψεγάδι».

Απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της περιοχής, τους φορείς, αλλά και τους κατοίκους, τους οποίους, όπως είπε, είχαν την ευκαιρία, να γνωρίσουν στελέχη του αμερικανικού στρατού και να μείνουν εντυπωσιασμένοι από τη θερμή φιλοξενία και το υπέροχο “filotimo”, όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτής της υπέροχης πόλης.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της 12ης ΜΚ Μεραρχίας Υποστράτηγος Χουδελούδης αναφέρθηκε στην ανέλκυση της βυθοκόρου Όλγας, ένα δύσκολο έργο που μέσα σε λίγου μήνες, μέσα από συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς, είχε αίσια έκβαση. «Η παρουσία του στρατηγού δίνει μία ιδιαίτερη αξία στο όλο εγχείρημα και τον ευχαριστούμε. Είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό τη συνεργασία μας με τις συμμαχικές δυνάμεις, ιδιαίτερα τις αμερικανικές, και θα δούμε σύντομα να αυξάνονται στην περιοχή μας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς επισήμανε ότι η ανέλκυση της βυθοκόρου και η έλευση του πολεμικού σκάφους στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σηματοδοτούν πολύ θετικές εξελίξεις εν γένει για την περιοχή μας.

Ο πρόεδρος του ΟΛΑ Κώστας Χατζημιχαήλ σημείωσε πως με την ανέλκυση του ναυαγίου, που πραγματοποιήθηκε με χρήματα του αμερικανικου ναυτικού, έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο, 30 και πλέον ετών, στασιμότητας και απαξίωσης του λιμένα. Όπως είπε, με την έλευση του πρώτου πολεμικού σκάφους και τη φυσική παρουσία του Κρίστοφερ Καβόλι, ανοίγεται ένα νέο, περισσότερο ελπιδοφόρο κεφάλαιο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη συνδρομή των ΗΠΑ θα έχουμε ταυτόχρονα στρατιωτικές αφίξεις αλλά και περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Εντωμεταξύ, αντιδρώντας στην «στρατικοποίηση» του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης καλούν, σήμερα το απόγευμα στις 6.30, στο δημαρχείο της πόλης, τους πολίτες να συμμετέχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Η άφιξη του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ «USS CarsonCity» στο λιμάνι της πόλης να σημάνει ξεσηκωμό. Η εγκατάσταση της Στρατιωτικής βάσης, όπως προβλέπει και το Σύμφωνο Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, μετατρέπει την Αλεξανδρούπολη σε ορμητήριο των φονιάδων και σε αυριανό στόχο.

Η κυβέρνηση ΝΔ όπως και η προηγούμενη ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου, εργάζεται συστηματικά ώστε να αμβλυνθούν τα αντιαμερικανικά αισθήματα του λαού και της νεολαίας. Γνωρίζουν ότι τα σύννεφα του πολέμου δεν φεύγουν με «φιλικούς» αθλητικούς αγώνες, η αγωνία κάθε προοδευτικού ανθρώπου δεν κατευνάζει με διαφημίσεις από τα θετικά όπως λένε ανταλλάγματα. Η «Καριέρα» και τα «Ματωμένα» βιογραφικά δεν ταιριάζουν σε κανέναν νέο επιστήμονα, που πρέπει να θέσει τις γνώσεις του στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας και τη φωνή του στην ανάπτυξη της αντιπολεμικής – αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Το σύνθημα «Εξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις – καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις» πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά, από περισσότερα συνδικάτα και μαζικούς φορείς.

Καλούμε όλα τα Σωματεία, τους Συλλόγους να οργανώσουμε την πάλη ενάντια στα σχέδια που μετατρέπουν την πόλη μας σε ορμητήριο θανάτου!

«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ»

Να καταγγελθεί η ελληνοαμερικανική “Συμφωνία Αμοιβαίας Συνεργασίας”.
Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην περιοχή μας και σε όλη τη χώρα.
Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό.
Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Αλληλεγγύη στο συριακό λαό».
Συλλογή υπογραφών ενάντια στην ΕλληνοΑμερικανική “Συμφωνία Αμοιβαία”»

Κική Ηπειρώτου
Η Γνώμη της Θράκης