Αγιά Λάρισας: Καμία εμπλοκή στο προσφυγικό

Είναι θέμα που το διαχειρίζεται αποκλειστικά η κυβέρνηση, αναφέρει ο Δήμος Αγιάς *Συγκαλεί ανοιχτή συνεδρίαση του Δ.Σ. και καλεί βουλευτές και εκπροσώπους του Υπ. Προστασίας του Πολίτη

 

Είναι θέμα που το διαχειρίζεται αποκλειστικά η κυβέρνηση, αναφέρει ο Δήμος Αγιάς *Συγκαλεί ανοιχτή συνεδρίαση του Δ.Σ. και καλεί βουλευτές και εκπροσώπους του Υπ. Προστασίας του Πολίτη

Η δημοτική αρχή Αγιάς με επιστολή της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και με αφορμή φυσικά τόσο τον ερχομό προσφύγων σε ιδιωτική ξενοδοχειακή μονάδα που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μόλις προ επτά ημερών, όσο και τη φημολογούμενη έλευση στο άμεσο μέλλον κι άλλων προσφύγων στην περιοχή, διασαφηνίζει προς πάσα κατεύθυνση πως ουδεμία και κατά οιοδήποτε τρόπο ευθύνη ή εμπλοκή έχει στο εν λόγω ζήτημα.

Ζήτημα που, όπως λέει, δημιουργεί ένταση στους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας και το οποίο διαχειρίζεται αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση.

Για να προλάβει, λοιπόν, καταστάσεις κοινωνικής αναταραχής και για να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις, συγκαλεί την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, στις 5 το απόγευμα, ανοικτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συνεδρίαση στην οποία καλεί να παρευρεθούν και να τοποθετηθούν για το θέμα εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής του Δήμου Αγιάς, οι βουλευτές του νομού, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για να εξηγήσουν την πολιτική της κυβέρνησης γύρω από το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Να θυμίσουμε, βέβαια, πως η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, η παράταξη «Αγιά 2019 – Νέα Εποχή» του κ. Ιωάννη Αγγελάκα, από την προηγούμενη Τρίτη 5 Νοεμβρίου κάλεσε δημοσίως τη δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση, ώστε να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο είναι αλήθεια πως αποτελεί όλες αυτές τις ημέρες βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των κατοίκων της Αγιάς και ιδιαίτερα σε οικισμούς όπως της Καρίτσας, όπου ήδη διαμένουν πρόσφυγες, ή της Άνω Σωτηρίτσας, όπου αναμένονται.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η σχετική, χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Αγιάς, έχει ως εξής:

«Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται ένταση στην τοπική κοινωνία λόγω της μεταφοράς σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας προσφύγων στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η εφαρμογή του προγράμματος ανήκουν ολοκληρωτικά στην κυβέρνηση. Ο Δήμος Αγιάς δεν είχε καμία συμμετοχή, ουσιαστικά δεν είχε ούτε τη στοιχειώδη ενημέρωση.

Ωστόσο, αντιμετωπίζουμε μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να διαχειριστούμε με σύνεση και ωριμότητα. Για να συμβεί αυτό οφείλουμε να γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα:

- Οι πρόσφυγες έρχονται στην περιοχή μας μετά από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών.

- Οι περιοχές στις οποίες θα εγκατασταθούν επιλέγονται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά από αίτηση ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών καταλυμάτων (ξενοδοχείων).

- Οι τοπικές αρχές (Περιφέρεια, Δήμοι) δεν συμμετέχουν ούτε στον σχεδιασμό, ούτε στην υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτων.

- Το κόστος της εγκατάστασης καλύπτεται πλήρως από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και δεν επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των Δήμων, της Περιφέρειας, ούτε καν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Προκειμένου να αποφύγουμε την ένταση στην κοινωνία μας, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε και να λειτουργούμε με τη στοιχειώδη οργάνωση, στη βάση της χρηστής διαχείρισης, αλλά και με όρους ανθρωπισμού, όπως έκαναν πάντα οι άνθρωποι στην πατρίδα μας.

Για τον λόγο αυτό, η δημοτική μας αρχή θα διοργανώσει την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, στις 17.00, ανοικτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία θα κληθούν να παρευρεθούν και να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής μας, ώστε ο Δήμος Αγιάς να καταγράψει τις πραγματικές θέσεις της κοινωνίας μας, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο σε ακρότητες, λαϊκισμούς και αυτοδικίες. Στη συνεδρίαση θα κληθούν επίσης, οι βουλευτές του νομού, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για να εξηγήσουν την πολιτική της κυβέρνησης γύρω από το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Η διαχείριση του προσφυγικού είναι ένα εθνικό ζήτημα, που μας αφορά όλους. Οι κανόνες του ανθρωπισμού και η εφαρμογή της Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η αλληλεγγύη στους Έλληνες νησιώτες, όσο και τους κυνηγημένους από τον πόλεμο και τη φτώχεια πρόσφυγες, αλλά και η εφαρμογή της νομιμότητας και της προστασίας των κατοίκων του δήμου μας, είναι οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να δομήσουμε τη στάση μας».

Νίκος Γουργιώτης
Ελευθερία Λάρισας