Η ενδοοικογενειακή βία ευδοκιμεί στο Ηράκλειο Κρήτης

Ποιο είναι το προφίλ των θυτών και των θυμάτων

 

Ποιο είναι το προφίλ των θυτών και των θυμάτων

Προβληματίζει ο αριθμός των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη που καταγγέλλεται στην Αστυνομία, αλλά παράλληλα τρομάζει η διαπίστωση ότι οι περισσότερες επιθέσεις παραμένουν κρυμμένες μέσα στους τοίχους των σπιτιών όπου διαβιούν τα θύματα.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Π» αποτελούν γροθιά στο στομάχι, αφού το 2018 μόνο στην πόλη του Ηρακλείου και σε λιγοστά χωριά που αστυνομεύει το Α’ Αστυνομικό Τμήμα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ανήλθαν σε 90!

Από αυτά τα 84 αφορούσαν σε γυναίκες οι οποίες κακοποιήθηκαν και τα έξι σε άνδρες. Από την αρχή του έτους μέχρι και χθες τα καταγγελλόμενα περιστατικά είναι 67, εκ των οποίων τα εφτά αφορούν σε άνδρες.

Η ανθυπαστυνόμος του Α’ Αστυνομικού Τμήματος Δήμητρα Λιάτη, η οποία χειρίζεται τις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας που καταγγέλλονται τονίζει ότι κάθε χρόνο παρατηρείται αυξητική τάση σε αυτού του είδους τα περιστατικά.

Όπως μάλιστα εξηγεί, αυτό που παρατηρούν οι αστυνομικοί που χειρίζονται τις υποθέσεις αυτές είναι ότι «στην ενδοοικογενειακή κακοποίηση δεν θα δούμε συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις ή εθνικότητες. Οι θύτες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι άτομα υπεράνω υποψίας, τα οποία δεν παρουσιάζουν βίαιη συμπεριφορά προς τα έξω».

Η ίδια προσθέτει: «Από τις δικογραφίες που έχουμε χειριστεί, έχουμε καταλήξει ότι το οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο δεν έχουν σχέση. Παρατηρούμε καταξιωμένα άτομα επαγγελματικά και οικονομικά που μας έχουν απασχολήσει για τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Αύξηση την περίοδο της οικονομικής κρίσης

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της κας Λιάτη, η μεγάλη αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, όταν η οικονομική κρίση ήταν πιο αισθητή από ό,τι σήμερα. « Αυτό δεν σημαίνει ότι η αύξηση αυτή οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην οικονομική κρίση. Έχει συμβάλει, αλλά δεν ευθύνεται αποκλειστικά στην «έκρηξη» της ενδοοικογενειακής βίας».

Η κα Λιάτη αναφέρει επίσης ότι το άτομο που κακοποιεί μέσα στην οικογένεια είναι εκείνο που δεν έχει αυτοεκτίμηση.

«Είναι εκείνος που έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση και χρησιμοποιεί τη βία για να ικανοποιήσει την ανεπάρκειά του, που νομίζει ότι έτσι θα αποδείξει ότι έχει το πάνω χέρι, μιας και είναι ο άντρας ο παραδοσιακός. Πολλοί από τους θύτες επικαλούνται την οικονομική δυσχέρεια για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους ή ακόμα και την προκλητική συμπεριφορά του θύματος».

Αργεί να το καταγγείλει

Από τις εκατοντάδες υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας που έχουν χειριστεί οι αστυνομικοί του Α. Α.Τ προκύπτει ότι η γυναίκα που θα καταφύγει στην αστυνομία έχει κακοποιηθεί πολλές φορές πριν αποφασίσει να ζητήσει βοήθεια.

Για να έρθει μια γυναίκα σε εμάς έχουν προηγηθεί πολλά περιστατικά. Το πιο δυσάρεστο και για εμάς τους ίδιους είναι όταν ενημερωνόμαστε από τα νοσοκομεία για γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί. Ευτυχώς, δεν υπάρχουν πολλά τέτοια περιστατικά» σχολιάζει.

Γιατί όμως μια γυναίκα αργεί να καταγγείλει τη σε βάρος της βία μέσα στην οικογένειά της; «Διότι, δίνει ευκαιρίες για να μη διαλύσει το γάμο της, γιατί πιστεύει ότι δεν θα τα καταφέρει χωρίς τον άντρα της, γιατί δεν μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία, καθώς φοβάται.

Οι γυναίκες θύματα θα πρέπει πλέον να ξέρουν ότι δεν είναι μόνες, δεν είναι αβοήθητες. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν τρόποι να βοηθηθούν, υπάρχουν συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες φιλοξενίας, ειδικοί επιστήμονες».

Όταν τα θύματα είναι …άντρες

Όλα αυτά τα χρόνια που αστυνομικοί χειρίζονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν διαπιστώσει ότι είναι ελάχιστα τα περιστατικά με τους άνδρες θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Την εξήγηση τη δίνη η ανθυπαστυνόμος κα Λιάτη αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Φυσικά και έχουμε περιστατικά με άνδρες που έχουν καταγγείλει ότι υπήρξαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Αυτά είναι πολύ λίγα, διότι ένας άνδρας ντρέπεται να καταγγείλει ότι τον κακοποίησε η γυναίκα του. Τα περιστατικά που έχουμε εμείς στο Ηράκλειο την τελευταία διετία τουλάχιστον αφορά σε λεκτική βία της γυναίκας προς τον άνδρα, ο οποίος δεν θέλησε να ανταποδώσει, αλλά να ενημερώσει τις διωκτικές Αρχές».

Ειδικό γραφείο συστήνει η ΕΛ.ΑΣ.

Το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, «ένα έγκλημα που αγγίζει την καθημερινότητα των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων ανθρώπων», είναι στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής πρόληψης της βίας που υλοποιούν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα επιχειρησιακή δομή της ΕΛΑΣ έχει χαρακτήρα συντονιστικό και υποστηρικτικό των Αστυνομικών Υπηρεσιών που δέχονται και διαχειρίζονται τις καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Περιλαμβάνει 73 Υπηρεσίες και έχει την εξής μορφή:

Το επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στις έδρες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων στις 14 Περιφέρειες της χώρας και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας κάθε Νομού.

«Με τις νέες αυτές Υπηρεσίες δίνουμε φωνή στα θύματα και σπάμε τον κύκλο της σιωπής και των στερεοτύπων, η βία κάθε μορφής είναι έγκλημα και η Ελληνική Αστυνομία υποστηρίζει τα θύματα και επιβάλλει τον νόμο» αναφέρει το Υπουργείο.

Με τη νέα ρύθμιση οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας τυγχάνουν εξειδικευμένης υποστήριξης, από προσωπικό το οποίο είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για τη διαχείριση αυτών των περιστατικών σε επίπεδο Νομού και Περιφέρειας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η λειτουργία των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας έχει ως στόχο:

Την προστασία και την υποστήριξη των θυμάτων, με έμφαση και στην πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης.

Την ενθάρρυνση και την καλύτερη διαχείριση των καταγγελιών.

Την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και τη συστηματική παρακολούθηση των υποθέσεων.

Την εκπαίδευση και τη διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Θάνος Περβολαράκης
Πατρίς Ηρακλείου