Υπηρεσία «έξυπνου» πάρκινγκ στο Βόλο

Με εφαρμογή και φορητές συσκευές θα γίνονται έλεγχος και βεβαίωση παραβάσεων από τη Δημοτική Αστυνομία

 

Με εφαρμογή και φορητές συσκευές θα γίνονται έλεγχος και βεβαίωση παραβάσεων από τη Δημοτική Αστυνομία

Επαναστατική υπηρεσία «έξυπνου» πάρκινγκ στο κέντρο του Βόλου ετοιμάζεται να εφαρμόσει ο Δήμος για τη διευκόλυνση τόσο των οδηγών που αναζητούν θέσεις στάθμευσης, όσο και του έργου της Δημοτικής Αστυνομίας.

Σήμερα, το μεσημέρι, στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής εγκρίθηκε η μελέτη και η διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού για την προμήθεια αδειών χρήσης και παροχή υπηρεσιών για το σύνολο των εργασιών που αφορούν σε «Διαδικτυακό (cloud) πληροφοριακό σύστημα για την ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων παρόδιας ελεγχόμενης στάθμευσης μέσω εφαρμογής έξυπνων κινητών τηλεφώνων (mobile app) και την διενέργεια ελέγχων και βεβαίωσης παραβάσεων με χρήση φορητών συσκευών», συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού 49.600,00€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Η υπηρεσία αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επιχειρησιακή ικανότητα του Δήμου Βόλου να διαχειρίζεται συνολικά το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης, μέσω της χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών (κατοίκων και επισκεπτών) και τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του.

Σήμερα, ο οδηγός που θέλει να σταθμεύσει σε θέση ελεγχόμενης στάθμευσης στην πόλη του Βόλου, αναζητεί για ώρα μία από τις κενές θέσεις (οδηγώντας επί ώρα, επιβαρύνοντας τη κυκλοφορία και το περιβάλλον και καταναλώνοντας επιπλέον καύσιμα), σταθμεύει τελικά το όχημα του, κατευθύνεται στον πλησιέστερο προμηθευτή ξυστών καρτών στάθμευσης, επιστρέφει στο αυτοκίνητό του, ξύνει την επιφάνεια της κάρτας στα κατάλληλα στοιχεία που θα δείχνουν τη χρονική στιγμή έναρξης της στάθμευσης (ημερομηνία, ώρα, έτος) και την τοποθετεί σε εμφανή θέση στο μπροστινό εσωτερικό μέρος του.

Προβληματικό το σημερινό σύστημα

Τα περισσότερα προβλήματα προκύπτουν από τον τρόπο και το μέσο πληρωμής καθώς και από την ανάγκη επίδειξης της απόδειξης στο παρμπρίζ.

Στα παραπάνω προστίθεται η προσπάθεια και ο χρόνος (ανθρωποώρες) που απαιτούνται για την συλλογή, καταμέτρηση και απόδοση των εσόδων από διαδικασίες που είναι εγγενώς δυσλειτουργικές και απασχολούν προσωπικό του Δήμου που είναι επιφορτισμένο με άλλες σημαντικές εργασίες καθώς και την δυσκολία πληρωμής του τέλους στάθμευσης από τους δημότες και επισκέπτες.

Σε συνδυασμό με την απανταχού παρουσία του internet (δημοτικό Wi-Fi, mobile broadband), την διάδοση των ηλεκτρονικών πληρωμών, την λειτουργικότητα των συσκευών κινητής τηλεφωνίας και τις έξυπνες εφαρμογές τους, η εφαρμογή συστήματος «Πληρωμή στάθμευσης με αναφορά στην πινακίδα κυκλοφορίας» θα αντιμετωπίσει όλες τις δυσλειτουργίες της ελεγχόμενης στάθμευσης. Στο νέο σύστημα πληρωμών οι καταβολές θα γίνονται μέσω της εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας. Κάθε πληρωμή συνδέεται με τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και αντιστοιχεί στο χρόνο στάθμευσης που έχει ήδη καταβληθεί.

Θα διευκολύνει τη Δημοτική Αστυνομία

Ο δημοτικός αστυνομικός του Δήμου Βόλου κατά μέσο όρο βεβαιώνει περισσότερες από 600 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. και Σ.Ε.Σ. μηνιαίως. Η διαδικασία ελέγχου, βεβαίωσης κυρώσεων και εσωτερικής καταγραφής των δεδομένων αυτών γίνεται σήμερα με χειρωνακτικό τρόπο. Η αυτοματοποίηση της διαδικασίας αναγνώρισης και καταγραφής των σταθμευμένων οχημάτων για τον έλεγχο της νομιμότητας της παραμονής τους στην εκάστοτε θέση, θα μειώσει κατά πολύ το χρόνο και το κόστος της διαδικασίας αυτής ενώ θα μεγιστοποιήσει την απόδοση της αστυνόμευσης και θα συμβάλει στην βελτίωση στάθμευσης στους δρόμους της πόλης με τη συνεπαγόμενη αύξηση των εσόδων.

Παράλληλα, η αυτόματη παραγωγή και επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων και μετρικών που θα παράγονται καθημερινά θα διευκολύνει την λήψη αποφάσεων σε εκτελεστικό επίπεδο για παρεμβάσεις ή τροποποιήσεις του υφιστάμενου καθεστώτος παρόδιας στάθμευσης προς όφελος της βελτίωσης της κινητικότητας στην πόλη.

Η υπηρεσία θα προσφέρει τα εξής: Web Εφαρμογή Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Πληρωμών, Mobile Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Αγοράς Τελών Στάθμευσης από Δημότες και Επισκέπτες, Web Εφαρμογή Δημοτικής Αστυνομίας για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παρόδιας Στάθμευσης, Mobile Εφαρμογή Δημοτικής Αστυνομίας για τον έλεγχο στάθμευσης και την επιβολή κυρώσεων/κλήσεων με χρήση έξυπνων φορητών συσκευών (smartphone/tablet).

Πώς θα λειτουργεί

Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή διαχείρισης πληρωμών θα επιτρέπει στους Δημότες και επισκέπτες του Δήμου Βόλου να αγοράσουν εισιτήρια στάθμευσης και να πληρώσουν τυχόν πρόστιμα που τους έχουν κυρωθεί.

Στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθεί εφαρμογή (mobile App) για χρήση σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) ή άλλες κινητές συσκευές (Tablets) για την εξυπηρέτηση των Δημοτών και επισκεπτών στην στάθμευση και την διεκπεραίωση της πληρωμής των σχετικών τελών που έχει ορίσει ο Δήμος Βόλου.

Η mobile εφαρμογή θα επιτρέπει στους δημότες και επισκέπτες του Δήμου Βόλου να αγοράζουν εισιτήρια παρόδιας στάθμευσης με εύκολο και γρήγορο τρόπο από το κινητό τους τηλέφωνο. Στο πλαίσιο αυτό και μέσω συστήματος γεωεντοπισμού ο χρήστης θα γνωρίζει ο χρήστης το σημείο στο οποίο θα σταθμεύσει είτε σε επίπεδο θέσης με ακρίβεια δύο μέτρων απόκλισης είτε σε επίπεδο τομέα δηλαδή μιας προσδιορισμένης περιοχής που αφορά ένα περιορισμένο αριθμό θέσεων στάθμευσης και έχει σημανθεί.

Η web εφαρμογή θα αποτελεί το κεντρικό διαχειριστικό σύστημα της Δημοτικής Αστυνομίας. Θα επιτρέπει την συνολική εποπτεία και διαχείριση των εν δυνάμει 2.000 θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης και άλλων ειδικών κατηγοριών, των δημοτικών αστυνομικών, των βεβαιωμένων κλήσεων/παραβάσεων, την καταγραφή και διαχείριση καταγγελιών/κλήσεων για επιτόπιο έλεγχο καθώς και την προβολή επεξεργασμένων στατιστικών στοιχείων και αναφορών.

Τέλος η mobile εφαρμογή θα επιτρέπει στους Δημοτικούς Αστυνομικούς με τη χρήση έξυπνων φορητών συσκευών που θα τους παρέχει ο Δήμος Βόλου να προβαίνουν σε διενέργεια ελέγχων και εφόσον προκύπτει παράβαση να επιβάλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις στο πεδίο, με ταυτόχρονη ηλεκτρονική αποστολή των παραβάσεων σε πραγματικό χρόνο στο διαχειριστικό σύστημα και εκτύπωση των κυρωτικών παραβάσεων μέσω φορητού εκτυπωτή που θα τους παρέχει ο Δήμος Βόλου.

Σημειώνεται ότι ο ανάδοχος υποχρεούται να παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης προς το προσωπικό που θα υποδείξει ο Δήμος σχετικά με τη χρήση και σωστή λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος.

Ελένη Χάνου
Ταχυδρόμος Μαγνησίας