Βόλος: Φούσκα η υπόθεση με τα «φρουτάκια» - Aθώοι για εγκληματική οργάνωση και απάτη

Οι 77 κατηγορούμενοι της πολύκροτης υπόθεσης παράνομου στοιχηματισμού – Καταδικαστικές αποφάσεις σε 10, μόνο για ένα μέρος νομιμοποίησης εσόδων και συνέργεια κατά περίπτωση

 

Οι 77 κατηγορούμενοι της πολύκροτης υπόθεσης παράνομου στοιχηματισμού – Καταδικαστικές αποφάσεις σε 10, μόνο για ένα μέρος νομιμοποίησης εσόδων και συνέργεια κατά περίπτωση

Στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας κατέπεσαν οι κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, απάτης από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με συνολικό περιουσιακό όφελος και ζημία άνω των 30.000 ευρώ, για συνολικά 77 άτομα που κατηγορούνταν για εμπλοκή στην πολύκροτη υπόθεση διεξαγωγής παράνομου στοιχηματισμού και για παράνομα τυχερά παίγνια. Στο ακροατήριο, η υπόθεση κατέρρευσε και αποδείχθηκε «φούσκα».

Οι συνολικά 77 κατηγορούμενοι, με τα λευκά ποινικά μητρώα, κρίθηκαν αθώοι για τις δύο κατηγορίες. Σε όλους τους κατηγορούμενους το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά, όπως του πρότερου έντιμου βίου. Από τους 77 κατηγορούμενους οι 67 απηλλάγησαν από το σύνολο των κατηγοριών που τους βάρυναν.

Από τους υπόλοιπους 10, ο πρώτος που κατηγορούνταν ως ο «αρχηγός» κρίθηκε ένοχος μόνο για τις κατηγορίες διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών - στοιχήματος χωρίς άδεια από κοινού και κατ’ εξακολούθηση (επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 6 ετών) και για ένα μέρος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ποινή κάθειρξης 2 ετών). Συνολικά επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών.

Η έφεση που άσκησε είχε αναστέλλουσα δύναμη και ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος. Ταυτόχρονα, με απόφαση του δικαστηρίου του επεστράφησαν κινητή και ακίνητη περιουσία, η οποία είχε κατασχεθεί.

Στους άλλους εννέα που κρίθηκαν ένοχοι για συνέργεια επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από 30 μήνες έως και 3,5 χρόνια και επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πρόκειται για υπόθεση που αποκαλύφθηκε στον Βόλο τον Δεκέμβριο του 2012 σε έλεγχο της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας και η οποία οδήγησε στη σύλληψη συνολικά 79 ατόμων, οι δύο δεν βρίσκονται εν ζωή. Η αποκάλυψη της υπόθεσης είχε προκαλέσει αίσθηση στην πόλη. Οπως είχε γίνει τότε γνωστό, οι δεκάδες είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της διεξαγωγής παράνομων παιχνιδιών σε καταστήματα στον Βόλο και τον Αλμυρό.

Από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου είχε εκδοθεί ογκωδέστατο βούλευμα με βαρύτατες κατηγορίες.

Η υπόθεση η οποία έπαιρνε συνεχείς αναβολές έφθασε τελικώς στις δικαστικές αίθουσες τον περασμένο Απρίλιο. Στη διάρκεια της πολύμηνης ακροαματικής διαδικασίας οι πιο σοβαρές κατηγορίες, αυτές της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και απάτης, κατέπεσαν και το σύνολο των κατηγορουμένων αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ελένη Χάνου
Ταχυδρόμος Μαγνησίας