Επεσαν τα πρώτα πρόστιμα για το κάπνισμα στο Βόλο

Σε δύο καταστηματάρχες εστίασης και ισάριθμους θαμώνες στο κέντρο της πόλης - Πικρός ο καφές για θαμώνα, που οδηγήθηκε στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων

 

Σε δύο καταστηματάρχες εστίασης και ισάριθμους θαμώνες στο κέντρο της πόλης - Πικρός ο καφές για θαμώνα, που οδηγήθηκε στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων

Πικρό… το καφεδάκι για θαμώνες κέντρων εστίασης στο κέντρο του Βόλου, στους οποίους επιβλήθηκαν τσουχτερά πρόστιμα προχθές το βράδυ, όταν πιάστηκαν με τα τσιγάρα αναμμένα μέσα σε καφετέριες - μπαρ.

Μάλιστα, η μία θαμώνας αναγκάστηκε να αφήσει την παρέα της και τον καφέ μισοτελειωμένο και να ακολουθήσει τους αστυνομικούς μέχρι το τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων, πριν επιβληθεί σε βάρος της πρόστιμο για παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου. Πρόστιμα, όμως, επιβλήθηκαν και σε βάρος των δύο ιδιοκτητών καταστημάτων, μέσα στα οποία εντοπίστηκαν να καπνίζουν οι θαμώνες τους.

Τα πρώτα πρόστιμα για παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου επιβλήθηκαν προχθές Τετάρτη το βράδυ. Μικτά κλιμάκια τριών υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας και ισάριθμων της Ελληνικής Αστυνομίας έκαναν εξόρμηση στα κέντρα εστίασης σε κεντρικό πεζόδρομο του Βόλου, από τις 8 έως τις 11 το βράδυ και επέβαλαν συνολικά τέσσερα πρόστιμα.

Δύο πρόστιμα ύψους 500 ευρώ σε δύο ιδιοκτήτες καφέ - μπαρ και δύο ύψους 100 ευρώ σε αντίστοιχους θαμώνες, έναν σε κάθε κατάστημα, που εντοπίστηκαν να καπνίζουν την ώρα του ελέγχου.

Συνολικά ελέγχθηκαν 16 επιχειρήσεις εστίασης και μόνο στις δύο εντοπίστηκαν θαμώνες με τα τσιγάρα αναμμένα. Μάλιστα, στη μία περίπτωση η πελάτισσα, που απολάμβανε τον καφέ της μαζί με την παρέα της καπνίζοντας μέσα στο κατάστημα, δεν έφερε μαζί της αστυνομική ταυτότητα και οδηγήθηκε στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων, προκειμένου να της επιβληθεί το πρόστιμο.

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας δημοτικό σύμβουλο Τριαντάφυλλο Γκογκινούδη, η υπηρεσία έχει ήδη προμηθευτεί τα μπλοκάκια βεβαίωσης παραβάσεων από το Υπουργείο Υγείας και έχει καταρτιστεί πλήρες πρόγραμμα ελέγχου για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Τα κλιμάκια ελέγχου είναι αυστηρά ως προς το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους και προς το παρόν απευθύνουν συστάσεις για τις προδιαγραφές που πρέπει να ισχύουν για το κάπνισμα στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων.

Σε κάθε περίπτωση οι καταστηματάρχες θα πρέπει να μη διαθέτουν τασάκια, να υπάρχει απαγορευτική ένδειξη για το κάπνισμα ανά 15 τ.μ. και να διαθέτουν θεωρημένο από το Τμήμα Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας βιβλίο καπνίσματος.

Ελένη Χάνου
Ταχυδρόμος Μαγνησίας