Απόστολος Μούσιος: Στόχος μας η αναβάθμιση του δημοσίου και η εξάλειψη της γραφειοκρατίας

Ο νέος πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, μίλησε στο «Ράδιο-Ένα» Βόλου, για τους στόχους που θέτει

 

Ο νέος πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, μίλησε στο «Ράδιο-Ένα» Βόλου, για τους στόχους που θέτει

Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ εξελέγη για τα επόμενα τρία χρόνια ο επί πολλά έτη πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος στις εκλογές που διεξήχθησαν το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα και μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή έθεσε τους στόχους του, που, μεταξύ άλλων, είναι η αναβάθμιση του δημοσίου τομέα και η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, αλλά και η εξάλειψη του συντεχνιακού τύπου των αιτημάτων που τόσα χρόνια ταλανίζουν το συνδικαλιστικό κίνημα.

«Να λυθεί το κτιριακό»

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε η συγκρότηση του νέου Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, που αποτελείται από 85 γενικούς συμβούλους όλων των δημοσίων υπαλλήλων, των εργαζομένων και οι σύμβουλοι επέλεξαν το 5μελες προεδρείο, ενώ ομόφωνα εξέλεξαν τον κ. Μούσιο για πρόεδρο με θητεία τριών ετών.

«Στόχος μου να αναβαθμίσω το ρόλο και του γενικού συμβουλίου και γενικότερα να μεταφέρω τις απόψεις αυτές και ως προς την εκτελεστική επιτροπή, έτσι ώστε να αποκτήσουμε μία σύγχρονη, ποιοτική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Γιατί αυτή είναι προς όφελος των δημοσίων υπαλλήλων και προς όφελος των πολιτών», ανέφερε ο ίδιος.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται σύμφωνα με τον κ. Μούσιο να μπουν κατευθυντήριες γραμμές, να ακολουθηθεί συγκεκριμένη στρατηγική, για να γίνει μία δημόσια υπηρεσία σύγχρονη. «Θα πρέπει να λύσουμε, δυστυχώς που δεν το έχουμε λύσει τόσα χρόνια, το κτηριακό ζήτημα. Είναι απαράδεκτο να στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες σε κτίσματα τα οποία δημιουργούν προβλήματα και στη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων ως προς τους πολίτες, αλλά και οι πολίτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στα συγκεκριμένα κτίσματα.

Χρειάζεται μετεγκατάσταση σε σύγχρονα κτήρια που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κοινωνίας και των πολιτών», υπογράμμισε. Ακόμη, επεσήμανε ότι χρειάζεται τακτική επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων και σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα θα πρέπει να γίνει ένας κώδικας των δομών και των νόμων, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αντικρουόμενοι νόμοι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται γραφειοκρατία και πολλές φορές ο δημόσιος υπάλληλος να έρχεται σε σύγκρουση με τους πολίτες.

«Λειτουργούσαμε τόσα χρόνια συντεχνιακά»

«Αν όλα αυτά γίνουν ή βρούμε όλες οι παρατάξεις ένα κοινό κώδικα σύνθεσης να κάνουμε ένα βήμα πιο μπροστά για να κάνουμε μία δημόσια διοίκηση πιο φιλική προς τον πολίτη και να λύνει προβλήματα για τους δημοσίους υπαλλήλους που χρόνια τώρα έχουν οξυνθεί και με τις μνημονιακές πολιτικές της τελευταίας δεκαετίας. Είναι δύσκολο μονοπάτι, γιατί κι εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι λειτουργούσαμε τόσα χρόνια συντεχνιακά. Προσπαθούσαμε να βάλουμε αιτήματα συντεχνιακού τύπου και αφήσαμε τη δημόσια διοίκηση, αλλά και τον κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων. Το κάθε κομμάτι, αν μπορούσε κέρδιζε και το πιο αδύναμο κομμάτι των δημοσίων υπαλλήλων δεν κέρδιζε, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω και μισθολογικά και οικονομικά.

Πρέπει να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις του παρελθόντος, να ξεφύγουμε από αυτό που ταλανίζει το συνδικαλιστικό και πολιτικό βίο της χώρα μας», σχολίασε ο νέος πλέον πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.

Επένδυση στην παιδεία για να έρθει η ανάπτυξη

Ο κ. Μούσιος όμως μίλησε και για τον κλάδο που τόσο καλά γνωρίζει όλα αυτά τα χρόνια και δεν είναι άλλος από την εκπαίδευση. Ανέφερε τις σημαντικές ελλείψεις στον τομέα της ειδικής αγωγής, σχολιάζοντας πως οι 4.500 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν είναι ένα μικρό βήμα για την εκπαίδευση, όμως μόνιμοι διορισμοί θα πρέπει να γίνουν και στη γενική εκπαίδευση.

Σημείωσε δε πως για να επέλθει η ανάπτυξη, που ακούμε τελευταία θα πρέπει η πολιτεία να επενδύσει στην εκπαίδευση και την παιδεία κι έδωσε ένα παράδειγμα από την έρευνα των τριών Αμερικανών οικονομολόγων που κέρδισαν Νόμπελ και υποστήριξαν ότι » εάν επενδύσεις 1εκ δολάρια στην άμυνα θα σου δώσει 12 θέσεις εργασίας, εάν επενδύσεις το ίδιο ποσό στην υγεία θα έχεις 19 θέσεις και στην εκπαίδευση θα έχουμε 26 νέες θέσεις εργασίας. Αν θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα επαναφοράς των νέων ανθρώπων στην πατρίδα μας και να υπάρχει και ανάπτυξη, θα πρέπει να στραφούμε στην επένδυση στην παιδεία».

Μαγνησία