Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022

E Eνημέρωση

ΔΤ - Συνάντηση ΣΗΠΕ για το πρόγραμμα ενίσχυσης του περ. Τύπου

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 16/1/2020

 

Σε αναμονή για το νέο Πρόγραμμα ενίσχυσης του περιφερειακού Τύπου

 

Τις σταθερές θέσεις αρχών του ΣΗΠΕ για τις σχέσεις Πολιτείας και περιφερειακού Τύπου ανέπτυξαν τα μέλη του δ.σ. του Συνδέσμου στον υφ. στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Τύπου, Στ. Πέτσα, κατά την συνάντησή τους την Τετάρτη. Αυτή έγινε στην Γενική Γραμματεία Τύπου, παρόντος του γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Ι Μαστρογεωργίου κ.α. στελεχών της Γ.Γ. και συνεργατών του υφυπουργού. Στην αντιπροσωπεία του ΣΗΠΕ μετείχαν όλα τα μέλη του δ.σ. με επικεφαλής τον πρόεδρο Ε. Αθανασίου, η νομική σύμβουλος Μ. Δαχτάρη και η υπεύθυνη Τύπου, Ε. Σφαέλου.

Ο κ. Πέτσας απέδωσε την κυβερνητική απόφαση για τη ματαίωση του Προγράμματος ενίσχυσης του περιφερειακού Τύπου στον προβληματικό χαρακτήρα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) Χαρίτση – Κρέτσου και στις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσον αφορά στην εφαρμογή της άλλης ΚΥΑ για την εφάπαξ ενίσχυση των εθνικής κυκλοφορίας εφημερίδων.

Από την συζήτηση φάνηκε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης, με την ολοκλήρωση των επαφών με τους Φορείς του Τύπου και τα πολιτικά κόμματα. Υποσχέθηκε ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατό, πιθανότατα εντός του πρώτου διμήνου του 2020. Διαβεβαίωσε ότι η πίστωση για τις ανάγκες της ενίσχυσης είναι εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Επανέλαβε την πρόθεσή του ν’ ανοίξει ο θεσμικός διάλογος για το πλαίσιο λειτουργίας του Τύπου, ειδικότερα του περιφερειακού.

Η αντιπροσωπεία του ΣΗΠΕ επέμεινε στην ανάγκη διατήρησης του τετραετούς Προγράμματος ενίσχυσης του περιφερειακού Τύπου ως ελάχιστη αναπλήρωση των απωλειών από τις πρόσφατες αλλαγές στο φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο των επιχειρήσεων Τύπου, που εξακόντισαν στα ύψη τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων Τύπου.

Η διοίκηση του ΣΗΠΕ ξεκίνησε ήδη κύκλο ενημερωτικών επαφών με τα πολιτικά κόμματα. Την ίδια μέρα, την Τετάρτη 15.1.2020, αμέσως μετά την σύσκεψη με τον υφυπουργό, δεδομένης και εκείνης που ακολούθησε με το δ.σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ), τα δυο δ.σ. συναντήθηκαν στην έδρα της Ένωσης, όπου και αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις.