Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

E Eνημέρωση

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΘΕΣΕΩΝ ΣΗΠΕ

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Προς :

Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Στέλιο Πέτσα

Κοινοποίηση:

Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη

Γ.Γ. Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, Ι. Μαστρογεωργίου

 

Αθήνα, 27/07/2020

 

Υπόμνημα θέσεων ΣΗΠΕ

για την πραγματοποίηση των αναγκαίων τομών στον χώρο του περιφερειακού Τύπου

 

 

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με το υπόμνημα αυτό, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε και να επικοινωνήσουμε μαζί σας τις προτάσεις μας για την ποιοτική αναβάθμιση και ψηφιακή μετεξέλιξη των εκδοτικών επιχειρήσεων που Περιφερειακού Τύπου, που παρότι διατηρούν μεγάλο τμήμα της παραγωγής πρωτογενούς υλικού δημοσιογραφικού έργου και διαθέτουν βαθιά κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων των τοπικών κοινωνιών της ελληνικής Περιφέρειας, αναγκάζονται να αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους με ένα απαρχαιωμένο και δυσλειτουργικό (εν τοις πράγμασι ανεφάρμοστο) θεσμικό καθεστώς, παράλληλα με την απουσία πρωτοβουλιών από την πλευρά της Πολιτείας, για την υποστήριξη της βιωσιμότητας, τη μετεξέλιξη στο ψηφιακό περιβάλλον και την ανάπτυξη του κλάδου συνολικά.

Οι θέσεις και οι προτάσεις μας, όπως παρουσιάζονται παρακάτω, βασίζονται σε σύγχρονα παραδείγματα της διεθνούς και ευρωπαϊκής εμπειρίας, και εκπηγάζουν από την στρατηγική προσέγγιση της διαμόρφωσης ενός εξελιγμένου, σύγχρονου και ακηδεμόνευτου περιφερειακού Τύπου στη Χώρα.

Ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων είναι ο εκπρόσωπος των μεγαλύτερων και σημαντικότερων επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου (εφημερίδες και ενημερωτικές ιστοσελίδες). Αριθμεί 46 μέλη, σχεδόν σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της ελληνικής Επικράτειας.

Η νέα διοίκηση, που αναδείχθηκε από την εκλογοαπολογιστική συνέλευση των μελών του (12.7.20), απηχεί την αποφασιστικότητα όλων για την πραγματοποίηση των αναγκαίων τομών στον χώρο, ιχνηλατώντας διαρκώς και υιοθετώντας καινοτόμες αλλαγές, που συντελούνται παγκοσμίως στον δημόσιο λόγο και τη μαζική επικοινωνία.

  1. Εν πρώτοις, είναι αδήριτη η αναγκαιότητα συγκρότησης Μητρώου περιφερειακών επιχειρήσεων Τύπου σε αντικατάσταση του υφιστάμενου, συμπεριλαμβάνοντας και την ψηφιακή μορφή των εφημερίδων καθώς και το σύνολο των ενημερωτικών ιστοσελίδων στην ελληνική περιφέρεια, με την εφαρμογή σύγχρονων κριτηρίων και την παράλληλη λειτουργία εποπτικού μηχανισμού (πχ Ανεξάρτητη Αρχή ή αντιπροσωπευτική Επιτροπή εποπτείας). Ο κεντρικός άξονας των κριτηρίων προτείνουμε να βασίζεται στο τρίπτυχο ιστορικότητα-αναγνωσιμότητα-απασχόληση και στη βάση της εφαρμογής του να εντάσσεται το σύνολο των σχέσεων, που διέπουν τον περιφερειακό Τύπο με τους φορείς του Δημοσίου (καταχωρίσεις, κρατική διαφήμιση κλπ).
  2. Η ίδρυση επιμελητηριακού θεσμού για τον περιφερειακό Τύπο, με σκοπό οργανωτική ανασυγκρότηση του χώρου και την αναβάθμιση της ιδιότητας του Εκδότη και της έγκυρης δημοσιογραφίας.
  3. Το Πρόγραμμα μακράς πνοής για την ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου πρέπει να ενεργοποιηθεί, ιδιαιτέρως τώρα που η πανδημική συγκυρία δυσκόλεψε και τις επιχειρήσεις Τύπου, που παρέμειναν βεβαίως στις επάλξεις της ενημέρωσης, μη φειδόμενες κόστους, περιορισμών, κόπων και βασάνων. Δικαιούχοι των πόρων του Προγράμματος ενίσχυσης ζητείται να είναι επίσης ο ΣΗΠΕ και οι άλλες Ενώσεις Τύπου καθώς και το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στα Χανιά.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η μια μετά την άλλη αφαιρέθηκαν όλες οι πρόνοιες για την υποστήριξη του περιφερειακού Τύπου με την επίκληση μνημονιακών δεσμεύσεων, και παρά το πέρας της οδυνηρής αυτής περιόδου ουδέποτε επανήλθαν ή αντικαταστάθηκαν με σύγχρονες άλλες.

  1. Σύσταση Ταμείου για τον Τύπο μέσω του οποίου θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν ποικίλες δράσεις, όπως η ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, έρευνες της κοινής γνώμης κ.π.α.
  2. Ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο του άρθρου 15 της ευρωπαϊκής Οδηγίας 790/2019 για τα πνευματικά δικαιώματα, που μπορεί να αποτρέψει τη λεηλασία της δημοσιογραφικής παραγωγής και να αποκαταστήσει τα δικαιώματα συνακολούθως και τα έσοδα των πληττόμενων από την αυθαιρεσία επιχειρήσεων Τύπου.
  3. Τέλος, είναι εξαίρετης σημασίας η διατήρηση της υποχρέωσης του Δημοσίου να προβαίνει σε ανακοινώσεις και καταχωρίσεις μέσω των περιφερειακών εφημερίδων, πρωτίστως για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης. Ζητάμε η ισχύς της υποχρέωσης να παραταθεί επ' αόριστον και πάντως η όποια επ' αυτού εξέλιξη να συνεκτιμηθεί κατά την εκπόνηση νέου πλαισίου υποστήριξης του περιφερειακού Τύπου και όχι πριν από την καθιέρωσή του.

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Θεωρούμε ότι η πρόθεση της συνδρομής της Πολιτείας στην αναβάθμιση του Περιφερειακού Τύπου, αντανακλάται σε πρωτοβουλίες ουσίας και ως εκ τούτου προτείνουμε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για την επεξεργασία των ενεργειών για τον Περιφερειακό Τύπο. Σε αυτή μπορούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι των σωματείων (ΣΗΠΕ, ΕΙΕΤ, ΕΔΙΠΤ), στελέχη της Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και των Υπηρεσιών των οικείων κυβερνητικών χαρτοφυλακίων, με σκοπό την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των σχέσεων Δημοσίου - επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου, στη βάση των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών και του διεθνούς υποδείγματος.

Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης να αποτελέσει το περιεχόμενο νομοθετικού έργου  για τον περιφερειακό Τύπο, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι ρυθμίσεις, από το Μητρώο έως τα εργασιακά, ασφαλιστικά, φορολογικά,  έτσι που να αποφεύγονται οι εκτός πλαισίου, επιμέρους ενέργειες ανά υπουργείο, που συντηρούν σε ό, τι μας αφορά, μια χρόνια και αναποτελεσματική «Βαβέλ».

Αφού σας ευχαριστήσουμε εκ των προτέρων για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, ελπίζουμε σε ουσιαστική, εποικοδομητική και γόνιμη συνεργασία.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                Ο Πρόεδρος    Ο Αντιπρόεδρος     Η Γ.Γραμματέας     Η Ταμίας      Ο Κοσμήτωρ

               Γ. Κατσαΐτης     Μ.Χαλκιαδάκης      Ν. Βαφειάδου        Χρ. Χιώτη        Ε. Λέμας