Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2023

E Eνημέρωση

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΚΡΙΣΗΣ

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

διεθνές συνέδριο
Η Ψηφιακή Αφήγηση σε εποχές Κρίσης
8, 9, 10 Μαΐου 2014

Από τα δικαιώματα των γυναικών, την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς έως την επαγγελματική δημοσιογραφία, και από τις καθημερινές μάχες και συμφιλιώσεις στην ιδιωτική σφαίρα, τις πολιτικές αναταραχές στο πάρκο Gezi, τη μαθησιακή διαδικασία σε κάθε ηλικία έως την παρηγορία της ψυχικής διαταραχής, η ψηφιακή αφήγηση καλείται σήμερα, περισσότερο από ποτέ να παίξει έναν ρόλο διαμεσολαβητικό, μαθησιακό, επιμορφωτικό, και, εν τέλει, λυτρωτικό.
Επιστήμονες, καλλιτέχνες και ειδικοί του χώρου της ψηφιακής αφήγησης θα συγκεντρωθούν στην Αθήνα στις 8, 9 και 10 Μαΐου 2014 σε μια διεθνή συνάντηση επικοινωνίας, όπου θα ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες από τις πολλαπλές εφαρμογές της ψηφιακής αφήγησης σε θέματα που άπτονται ολόκληρου του φάσματος της ανθρώπινης κατάστασης.
Η αφήγηση, και με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων ως ψηφιακή αφήγηση, αποτελεί ένα όχημα ατομικής έκφρασης, αλλά και συλλογικής παράλληλα προσέγγισης, το οποίο, ειδικά σε εποχές κρίσης όπως η σημερινή, καλείται -και πολύ συχνά επιτυγχάνει- να επικοινωνήσει γνώσεις, εμπειρίες, συναισθήματα και ανάγκες με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι οι συμμετέχοντες στο συνέδριο θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν, μεταξύ άλλων, τον Joe Lambert, συνιδρυτή του Center for Digital Storytelling του Berkeley και πρωτοπόρο στη διάδοση της ψηφιακής αφήγησης διεθνώς, την Pip Hardy και τον Tony Sumner, υπεύθυνους του προγράμματος Patient Voices το οποίο, δίνοντας τον πρώτο λόγο στον ασθενή, αποσκοπεί στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και παροχής φροντίδας, τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου, κάθε τραγούδι της οποίας συνιστά μια αφήγηση της ελληνικής συναισθηματικής καθημερινότητας, τη Veronique De Leener, που προτείνει την ψηφιακή αφήγηση ως μέσο αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας καθώς και της ανεργίας σε υποβαθμισμένες περιοχές του Βελγίου, και τη Burcu Simsek, που ειδικεύεται στη χρήση της ψηφιακής αφήγησης σε θέματα συγκρούσεων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο χώρο στη γειτονική μας Τουρκία.
Οι επιστημονικές παρουσιάσεις του συνεδρίου πλαισιώνονται από παράλληλες εκδηλώσεις με εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό προσανατολισμό, οι οποίες απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και είναι ανοικτές για το κοινό.


Το συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με υπεύθυνο τον καθηγητή Μιχάλη Μεϊμάρη, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22).
επίσημος ιστοχώρος συνεδρίου: dst.ntlab.gr
ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.