Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022

E Eνημέρωση

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΔΣ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΟΥΝΙΟΣ 2014

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΔΣ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΟΥΝΙΟΣ 2014


Αγαπητά μέλη,
Το απερχόμενο ΔΣ ανέλαβε σε μια δύσκολη περίοδο για το Σύνδεσμο και σε μια ακόμη πιο δύσκολη περίοδο για τα μέλη και γενικότερα για τον κλάδο.
Η οικονομική κρίση ήδη επιδρούσε στις επιχειρήσεις ενώ οι θεσμικοί παράγοντες δεν ήταν διατεθειμένοι να δουν και να μπουν στην ουσία κανενός ζητήματος.
Παράλληλα τα οικονομικά του Συνδέσμου ήταν σε οριακό επίπεδο. Έτσι οι πρώτες προτεραιότητες ήταν να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία του γραφείου στην Αθήνα, να μεταφέρουμε κλίμα ηρεμίας και συνεργασίας στα μέλη, και να επιχειρήσουμε να επικοινωνήσουμε με τους φορείς, όχι σε επίπεδο εθιμοτυπικών επισκέψεων, αλλά οριοθέτησης των προβλημάτων και συνεργασιών ουσίας.
Το ΔΣ λειτούργησε αμέσως ως ομάδα, συνεδρίαζε μια φορά το μήνα μέσω skype, λάμβανε τις αποφάσεις του ομόφωνα και προσπαθούσε να τελειώσει τα ζητήματα που θέτονταν άμεσα και χωρίς να αφήνει τίποτα στην τύχη. Για να έχουμε ισορροπία εσόδων εξόδων χρειάστηκε να γίνουν απολύσεις και όλοι, εκτός από τη Γραμματεία, την κα Χαρόβα, συνεργάζονται με το ΣΗΠΕ ως εξωτερικοί συνεργάτες και πληρώνονται για τις υπηρεσίες που τους ζητούνται. Το μηνιαίο κόστος λειτουργίας του γραφείου μειώθηκες στις 3000€ μηνιαίως, από τις 6000€ που ήταν και τις 15000€ ακόμα παλαιότερα. Με τον κο Βαγγέλη Παπαχρήστο που είχε αναλάβει να τρέξει διαφημιστικά κονδύλια λύσαμε τη συνεργασία μιας και δεν υπήρχαν αποτελέσματα, με ένα ποσό της τάξεως των 2500€, πολύ μικρό σε σχέση με όσα απέρρεαν από το συμφωνητικό που είχε γίνει μαζί του.
Από τα πρώτα ΔΣ τέθηκε το μεγάλο πρόβλημα της βιωσιμότητας του κλάδου και της αναζήτησης ενός νέου μοντέλου λειτουργίας του περιφερειακού Τύπου. Τον Ιανουάριο του 2013 συγκαλέσαμε μια πρώτη συνάντηση των μελών μας και των μελών των άλλων συνδικαλιστικών φορέων για να γίνουν συζητήσεις ως επιχειρήσεις, να τεθούν προβληματισμοί και να αναζητηθούν λύσεις. Με το ίδιο σκεπτικό το καλοκαίρι του 2013 οργανώθηκε και η ημερίδα στα Ιωάννινα, παρουσία του γ.γραμματέα, κου Παναγιωτόπουλου για να καταλήξουμε στο μεγάλο συνέδριο τον Μάρτιο του 2014 στην Αθήνα, όπου σε συνεργασία με τη Γ. Γραμματεία, τα Πανεπιστήμια, τα κόμματα, τους συνδικαλιστικούς φορείς, καταφέραμε να ξαναβάλουμε στον προβληματισμό της πολιτικής τον περιφερειακό Τύπο. Οι εργασίες του συνεδρίου έχουν αποδώσει ένα πολύ σημαντικό υλικό περίπου 200 σελίδων, ισχυρότατο συμβουλευτικό εργαλείο για αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του Τύπου της περιφέρειας. Επίσης, αποτελούν τις βάσεις για τις συζητήσεις με το υπουργείο και για τη συνένωση του κλάδου σε Ομοσπονδία.
Χρειάστηκε να παρέμβουμε δυο φορές σε πολύ δύσκολες πολιτικές αποφάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης με τις οποίες καταργείτο η υποχρεωτικότητα των δημοσιεύσεων του κράτους. Στην πρώτη, μετά από συζητήσεις με τον υφυπουργό κο Καλογιάννη, σταμάτησε το πρόβλημα. Στη δεύτερη περίπτωση, τον Ιανουάριο του 2014 με το νομοσχέδιο του κου Χατζηδάκη ο κίνδυνος ήταν ακόμα μεγαλύτερος. Μετά από έντονη προσπάθεια καταφέραμε να έχουμε στα χέρια μας ένα κείμενο όπου το σύνολο του κλάδου εργοδότες και εργαζόμενοι το συνυπέγραψαν, εκτός από την ΕΙΗΕΕ, η οποία πρότεινε να γίνουν παρασκηνιακές και παραγοντίστικες κινήσεις, για την άρση του προβλήματος. Επίσης, αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο κος Χατζηδάκης να μας ενημερώσει τηλεφωνικά ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα αποσυρθεί από το νομοσχέδιο.
Τώρα εμφανίστηκε πρόβλημα στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου σε νομοσχέδιο του κου Μιχελάκη για τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης υπάρχει διάταξη που καταργεί κάποιες από τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις των Δήμων. Αυτό είναι ένα νέο πεδίο που πρέπει να παρέμβει το νέο ΔΣ.
Διαχειριστήκαμε μια σειρά από προβλήματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα, οργανώσαμε συναντήσεις με τα μέλη στις περιοχές τους για να συγκεντρώσουμε όσο γίνεται περισσότερες απόψεις και σκέψεις. Μετά από επίμονες προσπάθειες για την εξόφληση των τιμολογίων των Δήμων βρήκαμε θετική απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου η οποία και εστάλη στα μέλη. Στο ζήτημα των διαφορετικών χρεώσεων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, πέντε εφημερίδες έχουμε ξεκινήσει διαδικασία προσφυγής μέσω δικηγορικού γραφείου, σε διαφορετικά μέρη ανά την Ελλάδα, έτσι ώστε όταν κερδηθούν τα Διοικητικά Δικαστήρια να ωφεληθούν όλα τα μέλη. Έγιναν συναντήσεις με την ΚΕΔΚΕ, την Τράπεζα της Ελλάδος, πολλές φορές με τη Γ. Γραμματεία, τα κόμματα, τα ΕΛΤΑ, έτσι ώστε να τεθεί η Τύπος της περιφέρειας στην πολιτική ατζέντα ως ζήτημα προς άμεση επίλυση. Στάλθηκαν πάρα πολλές επιστολές για διαφορετικά θέματα και έγιναν εκατοντάδες τηλέφωνα.
Στο ζήτημα της συνένωσης του κλάδου, στόχο που είχε θέσει το ΔΣ στις συναντήσεις που έγιναν μετά το συνέδριο με τα ΔΣ των εβδομαδιαίων εφημερίδων, αποφασίστηκε να συσταθεί επταμελής επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν τρία μέλη από το ΣΗΠΕ. Η επιτροπή έχει ως αντικείμενο να ολοκληρώσει τη διαδικασία για να συσταθεί η Ομοσπονδία και με νομική μορφή. Όσες προσπάθειες έγιναν να βρεθεί τρόπος συνεννόησης με την ΕΙΗΕΕ, απέτυχαν. Μάλιστα, πριν από το συνέδριο, με υπογραφή του ΔΣ της ΕΙΗΕΕ, χωρίς ονόματα, στάλθηκε προς όλο τον κλάδο υβριστικά επιστολή και καλούσε τις εφημερίδες να μη συμμετέχουν στο συνέδριο. Επίσης, με μειωτικούς χαρακτηρισμούς για το ΔΣ ΣΗΠΕ και σε εμένα προσωπικά, χαρακτήριζε το συνέδριο παρωδία. Εμείς παρόλα αυτά, λίγες ημέρες πριν, τους καλέσαμε προσωπικά να έρθουν και να καταθέσουν στο συνέδριο όποιες προτάσεις ή αντιρρήσεις είχαν. Ο κλάδος όμως προχωράει μπροστά και πιστεύω ότι στην Ομοσπονδία τελικά θα υπερισχύσει η λογική και θα συμμετέχουν όλοι.
Σχετικά με το συνέδριο ο ΣΗΠΕ ζήτησε την υποστήριξη της πολιτείας αλλά και την οικονομική υποστήριξη από εταιρίες. Είχαμε την ευτυχή κατάληξη η Προεδρία της Δημοκρατίας να δώσει την αιγίδα της στο συνέδριο, την υποστήριξή της η Γ. Γραμματεία, επίσης η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος να μας υποστηρίξει οικονομικά και μεγάλες εταιρίες να μας χορηγήσουν και να διευκολύνουν την πραγματοποίηση του συνεδρίου.
Αποκαταστήσαμε τη σχέση μας με τη Διεθνή Ένωση Εφημερίδων Wan-Ifra και πλέον μπορεί να είναι σύμμαχος μας σε ζητήματα που μπορεί να προκύψουν με την ελληνική πολιτεία.
Ο ΣΗΠΕ αυτήν την ώρα είναι ο μόνος συνδικαλιστικός φορέας που έχει ουσιαστική συγκρότηση, είναι ισχυρός συνομιλητής με το κράτος, ενώ παράλληλα παραμένει στο επίκεντρο των εξελίξεων.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του ΔΣ που δε συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές για την άριστη συνεργασία μας και να ευχηθώ καλή επιτυχία στους υποψηφίους.
Να ευχαριστήσω το γραμματέα, το Γιώργο τον Κατσαΐτη του για την προσφορά του να παραχθεί πολύτιμη σκέψη όλο αυτό το διάστημα και να βρεθούν τρόποι επίλυσης των προβλημάτων μας. Χρειάστηκε πολλές φορές να ασχοληθεί με τη βαρετή πλευρά των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει, προκειμένου να έχουμε τα μέλη άμεση ενημέρωση με την ανάρτηση ανακοινώσεων στην ιστοσελίδα μας, πάνω από 80.
Επίσης τον αντιπρόεδρο κο Μανώλη Χαλκιαδάκη, τον ταμία μας, κο Ακη Μυκωνιάτη που συνέβαλε και αυτός στις προσπάθειες και διατήρησε την οικονομική μας φερεγγυότητα με ευλαβικό τρόπο και βέβαια τον κοσμήτορα, τον Μπάμπη το Χουτζούμη για την ενεργή του παρουσία, όλο αυτό το διάστημα.

Για το απερχόμενο ΔΣ
Ο Πρόεδρος
Βαγγέλης Αθανασίου