Image

Ο ΣΗΠΕ

Ήταν Νοέμβριος του 1997 όταν 22 εκδότες των μεγαλύτερων και των ιστορικών ημερήσιων τίτλων της περιφέρειας αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ).

Σκοπός ήταν η εφαρμογή καινοτόμων πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του κλάδου του ημερήσιου επαρχιακού Τύπου. Και αυτό διότι η μέχρι τότε θεσμική εκπροσώπηση του χώρου των ημερησίων επαρχιακών εφημερίδων και προβληματική ήταν και τις αλλαγές αδυνατούσε να παρακολουθήσει αποτελεσματικά την περίοδο εκείνη.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα τον Νοέμβριο του 1997 στην οποία εκλέχτηκε μία προσωρινή τριμελή Διοικούσα Επιτροπή αποτελούμενη από τους Γιάννη Γαρεδάκη εκδότη της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα», Τάκη Δημητρακόπουλο, εκδότη της εφημερίδας «Ελευθερία» της Λάρισας και Σπύρο Δούκα, εκδότη της εφημερίδας «Πελοπόννησος». Αμέσως ενοικιάστηκαν τα πρώτα γραφεία του ΣΗΠΕ στην οδό Αμερικής στην Αθήνα και στελεχώθηκε με τρία άτομα προερχόμενα από τις σπουδές Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. 

Ταυτόχρονα, με πρωτοβουλία της Διοικούσας Επιτροπής και την θετική ανταπόκριση του αρμόδιου Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ προκαλούνται δύο Γνωμοδοτήσεις από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η υπ’ αριθμ. 79/98 του Β’ Τμήματος με την οποία τα μέλη του ΣΗΠΕ μπορούν να απολαμβάνουν της τηλεφωνικής ατέλειας, του μειωμένου βιομηχανικού ρεύματος και των μειωμένων εργοδοτικών εισφορών και η υπ’ αριθμ. 743/98, επίσης του Β’ Τμήματος, η οποία δίνει την δυνατότητα στον αρμόδιο Υπουργό να εκδώσει νέα κοινή τροποποιητική υπουργική απόφαση με την οποία να παραχωρείται το ½ του αγγελιοσήμου που δινόταν ως ενίσχυση στην ΕΙΗΕΕ. Η παραπάνω γνωμοδότηση του ΝΣΚ έγινε δεκτή από την τότε πολιτική ηγεσία με αποτέλεσμα ο ΣΗΠΕ να αποκτήσει σημαντικούς πόρους και να μπορεί πλέον να αναπτύσσει σημαντικές πρωτοβουλίες.

Σε επίπεδο θεσμικών αιτημάτων, μετά από παρέμβαση του ΣΗΠΕ στον πρώην Υπουργό Τύπου και ΜΜΕ Χρ. Πρωτόπαπα, θεσπίστηκε η Επιτροπή Κωδικοποίησης της νομοθεσίας για τον επαρχιακό τύπο και με το Ν. 3166/2003 η Γνωμοδοτική Επιτροπή για τον έλεγχο της διαφημιστικής δαπάνης του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με τον ίδιο νόμο πετύχαμε την απομάκρυνση των μεσαζόντων οι οποίοι όμως εξακολουθούσαν να παρεμβαίνουν με ευθύνη των διαφημιστικών εταιρειών.

Μετά την διασφάλιση της οικονομικής του αυτοτέλειας ο ΣΗΠΕ ακολούθησε μία δυναμική πολιτική παρεμβάσεων σε συνεργασία με άλλους φορείς του χώρου των ΜΜΕ, την πανεπιστημιακή κοινότητα, την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, διεθνείς δημοσιογραφικούς φορείς, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μέσα σε μία δεκαετία ο ΣΗΠΕ οργάνωσε πάνω από 35 διεθνή συνέδρια, ημερίδες σεμινάρια και εκδηλώσεις ενώ το Νοέμβριο του 2007 ο ΣΗΠΕ έγινε επίσημο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εφημερίδων (WAN) που εδρεύει στο Παρίσι.

Ένα σημαντικό επίτευγμα, με πρωτοβουλία του Γιάννη Γαρεδάκη, υπήρξε η ίδρυση του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου στόχος του οποίου ήταν να καλύψει τα κενά στην δια βίου και συνεχιζόμενη εκπαίδευση των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στον κλάδο.

Στρατηγικός στόχος, όμως, του ΣΗΠΕ ήταν η υλοποίηση του Ν. 2328/95 για την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2006 τα διαφημιστικά έσοδα, από την διακίνηση μέσω του γραφείου του ΣΗΠΕ ανήλθαν στα 613.369 Ε χωρίς να συνυπολογιστούν τα έσοδα των εφημερίδων-μελών δια μέσου διαφημιστικών εταιρειών και οργανισμών, αποτέλεσμα των πιέσεων και προσπαθειών.

Μία, επίσης, σημαντική θεσμική παρέμβαση του ΣΗΠΕ υπήρξε η ψήφιση του Ν. 3548/2007 σύμφωνα με τον οποίο όλες οι ημερήσιες εφημερίδες της περιφέρειας υποχρεούνται να έχουν ελάχιστο αριθμό εργαζομένων δημοσιογράφων και ελάχιστο αριθμό σελίδων κάτι το οποίο διόρθωνε στοιχειωδώς τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τις εφημερίδες «μαϊμού».

Οι παρεμβάσεις προς την πολιτική ηγεσία ήταν συστηματικές με αποτέλεσμα να θεσπιστούν τα ετήσια βραβεία για τον περιφερειακό Τύπο, να παραχωρηθούν τα γραφεία της οδού Πινδάρου, να χρηματοδοτηθούν οι επαρχιακές εφημερίδες μέσω ενός ειδικού προγράμματος του ΕΟΜΜΕΧ και να χρηματοδοτηθεί από το αρμόδιο υπουργείο μία νέα και η πρώτη ουσιαστικά ολοκληρωμένη έρευνα αναγνωσιμότητας. Το 2007, οι 22 εφημερίδες-μέλη έφθασαν στον αριθμό των 54 με την μέση ημερήσια αναγνωσιμότητα τους να υπερβαίνει τους 650.000 αναγνώστες με βάση τα τότε στοιχεία της παραπάνω έρευνας.

Στο επίπεδο της απασχόλησης οι εφημερίδες-μέλη του ΣΗΠΕ απασχολούσαν περίπου το 60% των εργαζομένων στο χώρο του ημερήσιου επαρχιακού τύπου αριθμός που προσέγγιζε τότε τα 1500 άτομα συνολικά, με το ποσοστό αυτό να εκτινάσσεται περίπου στο 80% για την κατηγορία προσωπικού πλήρους απασχόλησης σύμφωνα με άλλη έρευνα υπό τον καθηγητή Ε. Χαιρετάκη που επίσης χρηματοδοτήσαμε μαζί με την ΕΙΗΕΕ.

Στο επίπεδο της θεσμικής και συστηματικής παρέμβασης ο ΣΗΠΕ προκάλεσε και διεκδίκησε την τροποποίηση νόμων οι οποίοι βελτίωναν την εικόνα του ημερήσιου τύπου της περιφέρειας, αποκαθιστούσαν στοιχειωδώς τον υγιή ανταγωνισμό και την διαφάνεια και έθεταν σε νέες βάσεις τις σχέσεις του κλάδου με την πολιτική εξουσία, τους διαφημιστές και τους διαφημιζόμενους.

Σήμερα ο ΣΗΠΕ θα έπρεπε να είναι υπερήφανος για την ιστορική του πορεία και κυρίως για τις υπηρεσίες που προσέφερε στον κλάδο και στην εν γένει αναβάθμιση της ελληνικής περιφέρειας.

ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΗΠΕ

Μακεδονία- Θράκη

Λασκαράκης Γιάννης (Γνώμη Αλεξανδρούπολης)

Κατσαρή Τζένη (Παρατηρητής Κομοτηνής)

Διαφωνίδης Γιάννης (Εμπρός Ξάνθης)

Χλώρος Γιάννης (Εβδόμη Καβάλας)

Σιμόπουλος Νίκος (Χρονικά της Δράμας)

Νομίδης Ιορδάνης (Καθημερινός Παρατηρητής Σερρών)

Περπερίδης Γιώργος (Ημερησία, Κιλκίς)

 

Ήπειρος

Τζάλλα Λουκία (Ηπειρωτικός Αγών Ιωαννίνων)

Μαλάμη Αρετή (Νέοι Αγώνες, Ιωαννίνων)

 

Θεσσαλία

Δημητρακόπουλος Τάκης (Ελευθερία, Λάρισας)

Ζησόπουλος Αθανάσιος (Ημερήσιος Κήρυκας Λάρισας)

Αλεξίου Φώτης (Νέος Αγών Καρδίτσας)

Χαδούλης Αργύρης (Θεσσαλία Βόλου)

Τσαρουχάς Μιχάλης (Πρωινός Λόγος Τρικάλων)

 

Στερεά Ελλάδα

Δημήτρης Ρίζος (Λαμιακός Τύπος Φθιώτιδας)

Πελοπόννησος

Δούκας Σπύρος (Πελοπόννησος Πάτρας)

Βαρουξής Λεωνίδας (Πατρίς Πύργου)

 

Κρήτη

Γαρεδάκης Γιάννης (Χανιώτικα Νέα Χανίων)

Νικηφοράκης Στέλιος (Κήρυξ Χανίων)

Αγγελάκης Νίκος (Αγώνας της Κρήτης Χανίων)

Καλαϊτζάκης Γιάννης (Κρητική Επιθεώρηση Ρεθύμνου)

Χαλκιαδάκης Ιωάννης (Ρεθεμνιώτικα Νέα Ρεθύμνου)

 

Πρώτη Τριμελής Διοικούσα Επιτροπή: Γιάννης Γαρεδάκης, Τάκης Δημητρακόπουλος, Σπύρος Δούκας

Διευθυντής: Αντώνης Σκαμνάκης