Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη στα Χανιά

Το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη επισκέφθηκε την Πέμπτη 4 Απριλίου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Ο ιδρυτής του Μουσείου και της εφημερίδας "Χανιώτικα Νέα" Γιάννης Γαρεδάκης και η μουσειολόγος Μυρτώ Κοντομυτάκη, ξενάγησαν τον κ. Κασσελάκη στους εκθεσιακούς χώρους και του έδειξαν τις εκτυπωτικές μηχανές που διαθέτει, γνωστοποιώντας του παράλληλα τη διαδικασία έκδοσης εφημερίδων με τα μαντεμένια πιεστήρια από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Ο κ. Κασσελάκης τύπωσε μία σελίδα εφημερίδας με παλιά τεχνική, ενώ θαύμασε και ενθουσιάστηκε όπως είπε, όταν είδε το ξύλινο πιεστήριο αντίγραφο, πολύ κοντά σε αυτό που επινόησε ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος, ο “πατέρας” της Τυπογραφίας, το οποίο και δίνει το στίγμα του 15ου αιώνα, της εποχής που η τυπογραφία γεννήθηκε στην Ευρώπη.

 

Σε δήλωση του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Το Μουσείο Τυπογραφίας του Γιάννη Γαρεδάκη είναι ένα διαμάντι, το οποίο εμπνέει πολλά παιδιά να μάθουν κυριολεκτικά και μεταφορικά, γράμματα. Το να βλέπεις πώς η γνώση διαδίδεται μέσα στους αιώνες, είναι συγκλονιστικό. Το ότι υπάρχει στα Χανιά σε αυτή την τοποθεσία, στην πατρίδα μου, ένα Μουσείο τέτοιας ποιότητας, με τόσους θησαυρούς, είναι κάτι για το οποίο πρέπει όλοι να ενδιαφερθούμε, όλοι πρέπει να το αναδείξουμε. Οφείλουμε να φέρουμε όσο πιο πολύ κόσμο μπορούμε από Αθήνα, από Ελλάδα, εκτός Κρήτης, για να ζήσουν όλοι αυτή την εκπληκτική εμπειρία γνώσης και ιστορίας. Για αυτή την εμπειρία θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον κ. Γαρεδάκη όπως επίσης και για όσα απόψε μου έμαθε. Πράγματα που δεν ήξερα και θεωρώ ευρισκόμενος στο Μουσείο Τυπογραφίας πως ομολογουμένως ήταν μία εμπειρία την οποία πάντα θα μνημονεύω και υπόσχομαι ότι πάντα θα ενδιαφέρομαι».

Στο Μουσείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είδε από κοντά επίσης, ποδοκίνητα πιεστήρια τύπου Victoria, αγορασμένα από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ελβετία, καθώς και ένα δωρισμένο από Έλληνα τυπογράφο, τα οποία σηματοδοτούν την πορεία της τυπογραφίας στο χρόνο, μαζί με πολυάριθμα χειροκίνητα πιεστήρια, τύπου Boston. Πήρε στα χέρια του παλαιά γράμματα στοιχειοθεσίας και εκτύπωσης, ανακάλυψε τη μαγεία όπως ο ίδιος είπε, βλέποντας τις φωτογραφίες, τα αρχεία και τους πάγκους στοιχειοθεσίας και έμαθε για τον αγώνα, τον κόπο που κατέβαλαν οι στοιχειοθέτες γράμμα-γράμμα, ώστε να ετοιμάσουν το κείμενο με τη χρήση ανάγλυφων τυπογραφικών στοιχείων.

Το Μουσείο διαθέτει εκθέματα κάθε πτυχής και ενότητας της Τυπογραφίας από την την εποχή του Γουτεμβέργιου μέχρι και ένα μέρος του 20ού αιώνα.

Τον κ. Κασσελάκη συνόδευαν στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, συνεργάτες του καθώς και ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης. 


Το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη στεγάζεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο στη Σούδα Χανίων (Κτίριο 1303).

 

Περισσότερα στο https://www.typography-museum.gr/

Τηλ: +30 28210 80090
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.