Επιστολή ΣΗΠΕ-ΕΙΕΤ προς τον Πρωθυπουργό

*ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ*

*ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ*

 

                                                                                                            ΑΘΗΝΑ, 26-6-2020

 

ΠΡΟΣ:

κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Πρόεδρο της Κυβερνήσεως

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

κ. Άδωνι Γεωργιάδη

(Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων)

κ. Στέλιο Πέτσα

(Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ – Κυβερνητικό εκπρόσωπο)

 

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΥΠΟ

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ ,

Τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε στον κλάδο μας η πανδημία του κορωνοϊού, ήρθαν να προστεθούν σε εκείνα που προκάλεσε η δεκαετής οικονομική κρίση και προκάλεσαν μεγάλα πλήγματα στον Περιφερειακό Τύπο.

Για τον -ημερήσιο και εβδομαδιαίο- Περιφερειακό Τύπο είναι θέμα μείζονος σημασίας η διατήρηση της δημοσίευσης των Διακηρύξεων και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2020, ως τεκμήριο διαφάνειας και ενημέρωσης της αγοράς και της κοινωνίας.

Ωστόσο, η έλευση της πανδημίας και όσα προκάλεσε και θα προκαλέσει από εδώ και στο εξής, καθιστούν επιτακτική ανάγκη το να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα αυτό για να μπορέσουν οι εφημερίδες να σχεδιάσουν το, ούτως ή άλλως δύσκολο, μέλλον τους.

Επισημαίνουμε ότι ο αριθμός των εφημερίδων που έχουν το δικαίωμα δημοσιεύσεων υποχρεωτικού χαρακτήρα (διακηρύξεις, προκηρύξεις κ.α.), ανέρχεται σε διακόσιες τριάντα δύο (232), δηλαδή σχεδόν στο σύνολο του εβδομαδιαίου και ημερήσιου Τύπου της Περιφέρειας και του τοπικού Τύπου της Αττικής.

Σε περίπτωση κατάργησης των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων από 1-1-2021 στον έντυπο Περιφερειακό Τύπο, είναι βέβαιο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των -εβδομαδιαίων και ημερήσιων εφημερίδων-, που σήμερα δικαιούνται αυτές τις δημοσιεύσεις, θα οδηγηθούν στο λουκέτο, ενώ ακόμη και αυτές που θα καταφέρουν να επιβιώσουν θα αναγκαστούν να συρρικνωθούν σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τον έντυπο Τύπο.

Παράλληλα, πρέπει να επισημάνουμε ότι το δημοσιονομικό κόστος δημοσίευσης των διακηρύξεων στις εφημερίδες είναι λιγοστό, καθώς το αναλαμβάνουν σχεδόν στο σύνολο του οι εργολάβοι που εκτελούν τα έργα.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος μας είναι αρκετά και σημαντικά. Πολλά από αυτά προϋπήρχαν της κρίσης, τα περισσότερα όμως επιδεινώθηκαν με την έλευση της πανδημίας.  

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα τα δίκαια αιτήματα μας, η υλοποίηση των οποίων θα επιφέρει ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος αλλά παράλληλα θα δώσει βαθιά ανάσα σε πολλές δεκάδες επιχειρήσεων, δεν έχουν τύχει της ανάλογης προσοχής από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε δυσχερή θέση αφού, εκτός των άλλων, τα τελευταία χρόνια δεχτήκαμε μεγάλα πλήγματα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες (φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές κλπ.).

Με γνώμονα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας για τον έντυπο Τύπο, ευελπιστούμε στη καθοριστική συμβολή σας για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος μας, ούτως ώστε ο Περιφερειακός Τύπος να σταθεί στα πόδια του συνεχίζοντας να επιτελεί τον διαχρονικό ρόλο του στις τοπικές κοινωνίες.

Καθώς, το θέμα της κατάργησης των δημοσιεύσεων παραμένει ανοιχτό εδώ και πέντε χρόνια, στον κλάδο μας δικαιολογημένα κυριαρχεί ανησυχία και ανασφάλεια. Η άμεση επίλυση του μείζονος αυτού θέματος θα δώσει βαθιά ανάσα σε όλους τους εκδότες του Περιφερειακού Τύπου και παράλληλα θα επιβεβαιώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον ιστορικό μας κλάδο. 

 

Για τις Ενώσεις Περιφερειακού Τύπου

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

 

Ε.Ι.Ε.Τ                                                              Σ.Η.Π.Ε.

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ                   ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ