REPORT ΔΣ 1 3 2013

Ανακοίνωση Αθήνα, 01/3/2013
Αποφάσεις της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΣΗΠΕ

Με τη συμμετοχή τριών τακτικών και ενός αναπληρωματικού μέλους του συνεδρίασε την Παρασκευή 1.3.13 στην έδρα του ΣΗΠΕ το δ.σ. του Συνδέσμου ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του Ε. Αθανασίου. Στη συνεδρίαση παρέστησαν οι Ε. Αθανασίου, Ε. Χαλκιαδάκης, Γ. Κατσαΐτης και Σ. Σιμοπούλου.

Για μια ακόμα φορά τη συνεδρίαση απασχόλησε η διάκριση που υφίστανται τα μέλη του ΣΗΠΕ ως προς το ύψος της εργοδοτικής εισφοράς στα ασφαλιστικά Ταμεία κι έτσι αποφασίστηκε να γίνει άμεσα η επιλογή εξειδικευμένου δικηγορικού γραφείου ώστε να αναλάβει την προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια.

Για τις περιπτώσεις εκείνες των φορέων/εντολέων των δημοσιεύσεων, διακηρύξεων κ.α. που αρνούνται να προσαρμοστούν στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κι έτσι να καταβάλουν αμέσως το τίμημα της δημοσίευσης θα αναζητηθεί, επίσης, νομική βοήθεια.
Το συμβούλιο θα επιχειρήσει το συντομότερο και νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνη, προκειμένου να υποστηρίξει και η ΚΕΔΕ την εφαρμογή της ως άνω απόφασης για την αλλαγή της -μέχρι σήμερα κακώς καθιερωμένης- διαδικασίας εξόφλησης των τιμολογίων των επιχειρήσεων Τύπου.

Το δ.σ. αποφάσισε να αναθέσει σε νομικό την σύνταξη εξωδίκου διαμαρτυρίας προς τη ΔΕΗ εξαιτίας του ότι στο διαφημιστικό της πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει τον περιφερειακό Τύπο, όπως η σχετική νομοθεσία επιβάλλει.

Επίσης πρόκειται να συντάξει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Τράπεζα της Ελλάδος για την αυθαίρετη εξαίρεση εφημερίδων μελών ΣΗΠΕ από τον κατάλογο με εκείνες που δημοσιεύουν την ετήσια έκθεση του Διοικητή της.

Όσον αφορά στην υπόθεση θέσπισης νέου νόμου για τον Τύπο, που παρά τις επανειλημμένες και διαχρονικές υποσχέσεις άλλοτε του υπουργείου και τώρα της Γ.Γ.Ε.& Ε εξακολουθεί να λανθάνει, το δ.σ. αποφάσισε να αναλάβει (ξανά) την πρωτοβουλία ανακίνησης του όλου θέματος.
Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων αλλά και όλων των εμπλεκομένων φορέων, δραστηριότητα που μπορεί να οδηγήσει και στην οργάνωση ενός συνεδρίου για το θέμα.
Στο μεταξύ θα διαμορφώσει ντοκουμέντο με τις βασικές επιδιώξεις του ΣΗΠΕ σε άξονες και θα οργανώσει την βαθειά και ουσιαστική συζήτηση με τα μέλη του Συνδέσμου.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας περαιτέρω μείωσης των εξόδων ΣΗΠΕ το δ.σ. αποφάσισε την κατάργηση της μιας τηλεφωνικής γραμμής του ΣΗΠΕ (2108228996) και συμφώνησε με την υπεύθυνη της γραμματείας στην έδρα του Συνδέσμου κα Χαρόβα τη μείωση των καταβληθέντων ενσήμων της (η οποία σε περίπτωση αύξησης των εσόδων του ΣΗΠΕ σε σταθερή βάση, θα προσαρμοστεί εκ νέου όπως και η σύμβαση εργασίας της).

Για την αλλαγή των προτύπων του περιφερειακού Τύπου & τη ρύθμιση της αγοράς

Την επομένη της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΗΠΕ σύσκεψη με αντικείμενο τις επιβεβλημένες ενέργειες για την αλλαγή των προτύπων του περιφερειακού Τύπου και τη ρύθμιση της οικείας αγοράς με την σύσταση φορέα για τη συνέργεια των περιφερειακών επιχειρήσεων Τύπου.
Στην σύσκεψη εκτός του δ.σ., που συμμετείχε με την σύνθεση της συνεδρίασης της προηγουμένης ημέρας, παρέστησαν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μελετών Χωροταξίας, Ν. Μπαλατσινός, ο Δ. Τζιώτης ως εκπρόσωπος της εταιρείας παραγωγής λογισμικού ATC, o μαθηματικός ειδικευμένος σε ζητήματα Τύπου και Πληροφορικής Στ. Παπαδάτος, ο επί χρόνια επικεφαλής του «επαρχιακού» της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, Κ. Καρτάλης και ο πρ. πρόεδρος του δ.σ. του ΣΗΠΕ, Γ. Λασκαράκης.
Η συζήτηση αποδείχθηκε παραγωγική και γόνιμη. Στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα υπάρξει προσχέδιο της επιθυμητής δράσης (συνέργειας) και η αρχική του κοστολόγηση καθώς και προτάσεις για την χρηματοδότηση του. Στην προοπτική αυτή και σε διαβούλευση με εκπροσώπους των περιφερειακών επιχειρήσεων Τύπου το δ.σ. θα επιχειρήσει την αποτύπωση των προδιαγραφών του εγχειρήματος.

Για το ΔΣ


Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Β. Αθανασίου Γ. Κατσαΐτης