ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΚΟ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Αθήνα, 2 Απριλίου 2013
Αρ. Πρωτ: 3998

Εξόφληση τιμολογίων δημοσιεύσεων και καταχωρήσεων Δημοσίου, Οργανισμών & ΟΤΑ

Προς τον κ. Υπουργό των Εσωτερικών, Ε. Στυλιανίδη
Κοινοποίηση: - κ. Ι. Α. Παναγιωτόπουλο, Γενικό Γραμματέα Μέσων Ενημέρωσης
- Διοικητικό Συμβούλιο ΚΕΔΕ
- Διοικητικό Συμβούλιο ΕΝΠΕ
- Πρόεδρο Ελεγκτικού Συνεδρίου

Κύριοι,
Η απόπειρα εφαρμογής της πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τα μέλη του Συνδέσμου μας, αποδεικνύεται βασανιστική και ατελέσφορη. Οι περισσότερες Υπηρεσίες ανά την Ελλάδα αρνούνται να εξοφλήσουν τα τιμολόγια καταχωρήσεων, έτσι όπως αυτό αποσαφηνίζεται να γίνει σύμφωνα με την πράξη 223/2011 του Τμήματος VII του Ελεγκτικού Συνεδρίου, βάσει της οποίας «…η αμοιβή για τη δημοσίευση της διακήρυξης καταβάλλεται στην εφημερίδα από τον οικείο φορέα (ΟΤΑ κλπ), ο οποίος αποστέλλει τη σχετική διακήρυξη προς καταχώρηση και δίνει την εντολή για τη δημοσίευσή της και στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, οι δαπάνες δημοσίευσης, καθώς και τα εν γένει έξοδα της δημοπρασίας καταβάλλονται στον ΟΤΑ από τον ανάδοχο, τον οποίο και βαρύνουν οι δαπάνες αυτές».
Η εύλογη αυτή πράξη του Ελεγκτικού δεν εφαρμόζεται:

1.- Διότι ο τρόπος της τιμολόγησης της καταχώρησης αναγκαστικά έπεται της δημοσίευσης εφόσον πρέπει πρώτα να μετρηθεί η έκτασή της σε μονόστηλους πόντους. Για την υπέρβαση αυτής της δυσκολίας ο ΣΗΠΕ έχει προτείνει την αλλαγή της επιμέτρησης ώστε να γίνεται σε χαρακτήρες, σήμερα που όλοι γράφουν σε προγράμματα που «μετρούν» κατά την σύνταξη του κειμένου τις διαστάσεις του. Έτσι ο εντολέας θα γνωρίζει ακριβώς και εκ των προτέρων πόσο κοστίζει η δημοσίευση για να μπορεί να «τρέξει» όλες τις διαδικασίες, που θα του επιτρέψουν να την εξοφλήσει με την παραγγελία της.

2.- Το δεύτερο «αγκάθι» αφορά στα δυο διαφορετικά τιμολόγια, που ο νόμος ορίζει για την αποπληρωμή των καταχωρήσεων. Άλλο για τον εντολέα-φορέα, άλλο για τον εργολάβο-ανάδοχο του έργου ή της δράσης. Η επιστροφή της διαφοράς, στην περίπτωση π.χ. άγονης διαδικασίας, δημιουργεί υποχρεώσεις έκδοσης πιστωτικών τιμολογίων και έτσι μιας επιπλέον γραφειοκρατικής διαδικασίας. Ο ΣΗΠΕ προτείνει την εξομοίωση των δυο τιμοκαταλόγων στο ύψος που σήμερα βαρύνει τον ανάδοχο του έργου, ο οποίος και καλείται εντέλει να εξοφλήσει το κόστος της δημοσίευσης.

Η διευθέτηση αυτών των δυο δυσλειτουργιών θα επιτρέψει την εξόφληση τιμολογίων παρελθουσών χρήσεων ενώ θα εξομαλύνει τις σχετικές συναλλαγές από τούδε και στο εξής, αποσβένοντας τις τριβές ανάμεσα στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων Τύπου και των Υπηρεσιών. Θα ανακουφίσει τον δοκιμαζόμενο περιφερειακό Τύπο χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών, εφόσον δεν απαιτείται καμιά επιπλέον δαπάνη για την εφαρμογή των ισχυόντων.

Για το ΔΣ


Ο πρόεδρος Ο γ. γραμματέας
Ε. Αθανασίου Γ. Κατσαΐτης