Ενημερωτικό σημείωμα συνάντησης με Υπ. Πολιτισμού

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2022

                                                                                                                                                                                                             Αρ. πρωτ. 64

ΑΘΗΝΑ. Συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τους νομικούς συνεργάτες της για θέματα πνευματικών δικαιωμάτων είχε την Τρίτη η ομάδα των εκπροσώπων των εκδοτικών, εργοδοτικών Φορέων, στην οποία μετέχει και ο ΣΗΠΕ.   

Αντικείμενο της συνάντησης, που προκάλεσαν οι Φορείς με κοινή επιστολή τους για το θέμα, ήταν η προετοιμασία της ενσωμάτωσης στο εθνικό Δίκαιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας.   

   Η υπουργός δήλωσε έτοιμη να ξεκινήσει η νομοθετική διαδικασία μέσα στο καλοκαίρι ώστε το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει ψηφισθεί. Ανακοίνωσε ότι προτίθεται να κάνει κύκλο συζητήσεων, αρχής γενομένης με τους προαναφερόμενους Φορείς, στην συνέχεια με τις Ενώσεις Συντακτών και τέλος με τις πλατφόρμες. Κι αυτό πριν ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαβούλευση και η νομοθετική διαδικασία. Η υπουργός Πολιτισμού δεν άνοιξε τα χαρτιά της. Δεν έδωσε καμιά πληροφορία για το περιεχόμενο των επεξεργασιών της νομοπαρασκευαστικής Ομάδας. Δήλωσε ότι σ' αυτήν τη φάση, ήθελε μόνον να ακούσει.    

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής Οδηγίας έληξε πριν έναν χρόνο, πήρε παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2021 και εκκρεμεί. Η Λ. Μενδώνη είπε πως δέκα ευρωπαϊκές Χώρες, μαζί και η Ελλάδα, δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει την Οδηγία.    

Οι εκπρόσωποι των Φορέων επεσήμαναν την απώλεια πόρων για τις επιχειρήσεις Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης, που προκαλείται από την καθυστέρηση ενώ πρόβαλαν τη θέση τους για την επιλογή του ιταλικού υποδείγματος (σ.σ. που ενστερνίζεται και το Βέλγιο). Κι αυτό διότι θεσπίζεται Διαιτησία πριν οι όποιες διαφορές οδηγηθούν στον φυσικό δικαστή ενώ υποχρεώνονται οι πλατφόρμες να παρουσιάζουν τα πλήρη οικονομικά στοιχεία της δραστηριότητας στον ελληνικό Χώρο. Η υπουργός Πολιτισμού και οι συνεργάτες της επιφυλάχθηκαν και δεν αποκάλυψαν τις επεξεργασίες τους, λέγοντας πως όλα τα υποδείγματα έχουν θετικά και αρνητικά σημεία.   

Οι εκπρόσωποι των Φορέων που παρέστησαν στην συνάντηση είναι, ΣΗΠΕ, Γ. Κατσαΐτης, Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), Αλέξης Σκαναβής, πρόεδρος δ.σ., Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), Κ. Κιμπουρόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ) Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, πρόεδρος δ.σ. και Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), Ευάγγελος Παπαλιός, αντιπρόεδρος. 

 

Ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ

Γιώργος Κατσαΐτης