ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΛΙΣΤΑ ΓΓΕ

Προς
1.- το Γραφείο του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά
2.- τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, της Δημοκρατικής Αριστεράς & του ΚΚΕ

Κοινοποίηση
1. -στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κο Κεδίκογλου
2. -στο Γ. Γραμματέα Ενημέρωσης Επικοινωνίας, κο Παναγιωτόπουλο

Αθήνα 22.05.2013
Αρ. Πρωτ:4008

Διαμαρτυρία για τη λίστα και πρωτοβουλία διαλόγου απ’ τον ΣΗΠΕ

Αντί της πραγματοποίησης ουσιαστικής και σε βάθος διαβούλευσης για την αντικατάσταση του επιεικώς μη λειτουργικού, νομοθετικού πλαισίου για τον περιφερειακό και τοπικό Τύπο, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σ. Κεδίκογλου, υπέγραψε με καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου την λίστα των εφημερίδων, που δικαιούνται να καταχωρούν ανακοινώσεις του Δημοσίου, με βάση τα δικαιολογητικά των επιχειρήσεων Τύπου για το 2011!
Και μόνο το γεγονός, εκτός των άλλων, ότι απ’ αυτό τον κατάλογο λείπουν (και) μεγάλες, επαρχιακές εφημερίδες (με πολλούς δημοσιογράφους αλλά και μεγάλη έκθεση στην ύφεση), μαρτυράει τις αδυναμίες του εν ισχύει νομοθετήματος, που «τιμωρεί» τις επιχειρήσεις, στερώντας τους τη δυνατότητα των δημοσιεύσεων ενώ είναι πρόδηλο πως για μια ακόμα φορά, η ικανοποίηση των προϋποθέσεων που ο νομοθέτης ορίζει, γίνεται προσχηματικά και με ελλειπτικό τρόπο.
Η διοίκηση του ΣΗΠΕ είχε προ πολλού ζητήσει ν’ αρχίσει ο διάλογος για την αντικατάσταση του υφιστάμενου μ’ ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για τον Τύπο συνολικά, που να ικανοποιεί τις ανάγκες του σήμερα και του αύριο.
Στην επανειλημμένως και με κάθε τρόπο διακηρυγμένη αυτή θέση, ο ΣΗΠΕ δεν πήρε ποτέ, εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, καμιά απάντηση!
Για το λόγο αυτό και με αφορμή τις εξελίξεις, ο ΣΗΠΕ προτίθεται να πάρει την πρωτοβουλία και να συμβάλει στην οργάνωση του απαιτούμενου διαλόγου με τη μεγαλύτερη δυνατή ευρύτητα και βάθος ώστε να προκύψει ως απόσταγμα, το πλαίσιο που η μαζική επικοινωνία, ο δημόσιος λόγος και ειδικότερα ο Τύπος στην εποχή μας, έχει ανάγκη.

Για το ΔΣ


Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Β. Αθανασίου Γ. Κατσαΐτης