Ο αγώνας φέρνει αποτέλεσμα - Διευθετήθηκε το θέμα του ορισμού Διευθυντή - Διευθυντή Σύνταξης

Το μείζον πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί σχετικά με την υποχρέωση ορισμού διευθυντή και διευθυντή σύνταξης των εφημερίδων μας, υποχρεωτικά μελών επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων και μάλιστα διαφορετικών μεταξύ τους προσώπων που προέβλεπε ο ν5005/22, τελικά λύθηκε!

Με Τροπολογία που κατατέθηκε προχθές σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τελικά ψηφίστηκε χθες 30/7/24, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές, ορίζεται ότι για τις εφημερίδες που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Περιφερειακού Τύπου, ορίζονται διευθυντής ο οποίος είναι είτε δημοσιογράφος είτε μέλος επαγγελματικού σωματείου εκδοτών ή ιδιοκτητών και διευθυντής σύνταξης ο οποίος είναι δημοσιογράφος.

Η δημοσιογραφική ιδιότητα είτε του διευθυντή είτε του διευθυντή σύνταξης, αποδεικνύεται είτε με την εγγραφή στο οικείο επαγγελματικό σωματείο είτε μέσω της ασφάλισης στους οικείους ασφαλιστικούς φορείς. Η ισχύς της ρύθμισης αυτής αρχίζει από 1/10/24, κάτι που προφανώς συνδέεται με τις διαδικασίες ανανέωσης της εγγραφής στο ΜΕΤ, χωρίς εκ πρώτης όψεως να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα επί της ουσίας.

Για τις εφημερίδες που ανανεώνουν την εγγραφή τους στο Μητρώο Περιφερειακού Τύπου έως 30/9/24 (δηλαδή όχι για όσες εγγράφονται για πρώτη φορά αλλά αυτό δεν αφορά τις εφημερίδες του ΣΗΠΕ που είναι όλες εγγεγραμμένες και περιμένουμε να ανανεώσουν την εγγραφή τους) οι ιδιότητες του διευθυντή και του διευθυντή σύνταξης μπορεί να ταυτίζονται, το δε πρόσωπο αυτό μπορεί να είναι είτε μέλος επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων είτε μέλος επαγγελματικού σωματείου εκδοτών ή ιδιοκτητών.

Πρόκειται για μια ακόμη μεγάλη επιτυχία του Συνδέσμου μας που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ο ανυποχώρητος αγώνας μαζί με την σωτή επιχειρηματολογία και την εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση, φέρνουν αποτελέσματα!

Θυμίζουμε ότι μόνος ο ΣΗΠΕ ανέδειξε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα και σήκωσε το βάρος της προσπάθειας για την αντιμετώπισή του!

Ο νέος νόμος στον οποίο περιλαμβάνεται η ρύθμιση που μας ενδιαφέρει, δεν έχει λάβει ακόμη αρίθμηση και φυσικά δεν έχει δημοσιευθεί. Μόλις δημοσιευθεί σε ΦΕΚ θα σας τον αποστείλουμε για την πληρέστερη ενημέρωσή σας.

Η νέα αυτή ρύθμιση δεν προωθήθηκε χωρίς αντιστάσεις! Οφείλουμε γι' αυτό να ευχαριστήσουμε τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Δ. Γαλαμάτη που άκουσε με προσοχή το δικαιολογημένο αίτημά μας και ενστερνίστηκε την επιχειρηματολογία μας.