REPORT ΔΣ 28 9 2013

Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2013

Αποφάσεις συνεδρίασης του δ.σ. της 28ης Σεπτεμβρίου 2013

Συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη το δ.σ. του ΣΗΠΕ υπό την προεδρία του προέδρου του, Ε. Αθανασίου και με τη συμμετοχή των μελών του Ε. Χαλκιαδάκη, Γ. Κατσαΐτη και Χ. Χουτζούμη.

● Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, προκειμένου να διαμορφωθεί σύγχρονο, κανονιστικό πλαίσιο για τον Τύπο σε αντικατάσταση της σημερινής παρωχημένης και ελλιπούς, σχετικής νομοθεσίας, επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά η διοίκηση του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, στη συνεδρίαση της το Σαββάτο 28 Σεπτεμβρίου 2013. Για τον σκοπό αυτό προτίθεται μέσα στο εναπομείναν χρονικό διάστημα της θητείας της, να οργανώσει πανελλήνιο συνέδριο με τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των φορέων του Τύπου. Μάλιστα κατά την προετοιμασία του, θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες με αντικείμενο και στόχο την ενοποίηση ή την ομοσπονδοποίηση των πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων στο χώρο, σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης της πρόσφατης, γενικής συνέλευσης των μελών του ΣΗΠΕ στα Γιάννενα.
● Σχέδιο για την αποκατάσταση της νομιμότητας όσον αφορά στη διαχείριση των δημοσιεύσεων της Αυτοδιοίκησης και του Δημοσίου στις περιφερειακές εφημερίδες, τίθεται σε εφαρμογή, προκειμένου να αντιμετωπίσει ο κλάδος την ιδιότυπη στάση πληρωμών σε βάρος του. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, ο ΣΗΠΕ θα απευθυνθεί στα υπουργεία και τις Υπηρεσίες της γενικής κυβέρνησης, καθώς και σ’ εκείνες των Περιφερειών και των Δήμων σ’ ολόκληρη την Επικράτεια. Στις ενέργειές του αυτές διεκδικεί και την αρωγή της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ με παραστάσεις και υποδείξεις προς τις Υπηρεσίες των ΟΤΑ. Για τις ενέργειες αυτές θα ενημερωθούν τα μέλη του ΣΗΠΕ ειδικότερα και συντόμως.
Υπενθυμίζεται η κατατεθειμένη, από μακρού στην Γενική Γραμματεία ΜΜΕ, πρόταση του ΣΗΠΕ για την αλλαγή του τρόπου επιμέτρησης (σ.σ. με τον χαρακτήρα) ώστε να είναι δυνατή η αποτίμηση και η εξόφληση των καταχωρήσεων αμέσως και προκαταβολικώς με την παραγγελία δημοσίευσης καθώς και η καθιέρωση μιας και μόνης τιμής για κάθε περίπτωση ώστε να περιορίζονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες εκκαθάρισης της συναλλαγής.
● Δεδομένης της μικρής βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης του Συνδέσμου ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του αυστηρού προγράμματος διαχείρισης της λειτουργίας του, η διοίκησή του είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι αποκαθιστά εντός του μηνός Οκτωβρίου την απόδοση των εισπράξεων των καταχωρήσεων για τα κρατικά λαχεία, αρχικώς κατά το ήμισυ ώστε συντόμως να επανέλθει το καθεστώς πλήρους και άμεσης εξόφλησής τους. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΗΠΕ εισπράττει από τα παραστατικά των επιχειρήσεων Τύπου, μελών του, που μεταφέρει στη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων, περίπου τρεις μήνες μετά την έκδοση – προώθηση των τιμολογίων.
● Τέλος και προκειμένου να αρθεί το άδικο καθεστώς που ισχύει σε βάρος των μελών του ΣΗΠΕ και αφορά στις εργοδοτικές εισφορές στα Ασφαλιστικά Ταμεία, επτά επιχειρήσεις Τύπου – μέλη προτίθενται να προσφύγουν δικαστικώς. Η διοίκηση του ΣΗΠΕ αποφάσισε την κάλυψη του ημίσεως κόστους της προσφυγής, όπως αυτή ορίσθηκε από το νομικό γραφείο των Αθηνών που αναλαμβάνει την υπόθεση. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η προκαταβολή του υπολοίπου ημίσεως από τις προσφεύγουσες επιχειρήσεις ώστε να ξεκινήσει η όλη διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι η θητεία της διοίκησης του ΣΗΠΕ θα είναι κατά περίπου έξι μήνες μικρότερη, εξαιτίας της προσαρμογής στο γράμμα του καταστατικού που ορίζει ότι η ετήσια γενική συνέλευση των μελών του, άρα και η εκλογοαπολογιστική, συγκαλείται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, δηλ. στην προκείμενη περίπτωση έως το τέλος του Ιουνίου του 2014.

Για το ΔΣ


Ο Πρόεδρος Ο Γ.Γραμματέας
Ε. Αθανασίου Γ. Κατσαΐτης