ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Ν. 3548/2007-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΗΠΕ

Αθήνα 7 Οκτ. 13

Σχετικά με τη διαβούλευση για την αλλαγή άρθρων του N.3548/2007

Επιμένει η ΓΓ ΜΜΕ στην τροποποίηση προς τα κάτω των προϋποθέσεων που προβλέπονται στο ν. 3548/2007 για την υπαγωγή των περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων στον κατάλογο εκείνων που δικαιούνται να δημοσιεύουν τις υποχρεωτικές καταχωρήσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Αντί να ξεκινήσει τη διαδικασία εκπόνησης νέου πλαισίου για την σωτηρία και την ανασυγκρότηση του περιφερειακού Τύπου, αναλώνεται στο σύμπτωμα, αδυνατώντας να προσεγγίσει τις αιτίες. Εντάσσει έτσι, εμβόλιμα σε νομοσχέδιο άλλου αντικειμένου, τροπολογία για τη σημειακή αλλαγή του 3548/2007, περιορίζοντας τον απαιτούμενο αριθμό των ημερησίως εκδιδομένων φύλλων.


Ακόμα κι αν θεωρηθεί από τους εκπροσώπους μικρών επιχειρήσεων Τύπου ως αναγκαστική και ανακουφιστική μια τέτοια κίνηση, η εκπεφρασμένη έτσι έλλειψη βούλησης της ΓΓ ΜΜΕ για την αντιμετώπιση και νομοθετικά των γενεσιουργών αιτιών θα έχει ως πιθανότερο αποτέλεσμα την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων και των συνεπειών τους με απότοκη την απαίτηση για νέα έκπτωση των σταθεροτύπων. Αναμφίβολα πρόκειται για κατήφορο και μάλιστα ολισθηρό. Δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο στην επιβίωση των περιφερειακών επιχειρήσεων Τύπου αλλά και στην εργασία σ’ αυτές, σ’ ολόκληρο το σύμπλεγμα παραγωγής και διακίνησης του οργανωμένου, δημόσιου λόγου εντύπως στην ελληνική Επικράτεια.


Ο ΣΗΠΕ αντιτάχθηκε από την αρχή και κατ’ αρχήν σ’ αυτή την οπτική, επισημαίνοντας συχνά και σ’ όλους τους τόνους την ανάγκη εκπόνησης νέου νομοθετικού πλαισίου για τον Τύπο, καταθέτοντας συχνά και με κάθε ευκαιρία τις προτάσεις του.


Παρά ταύτα και ενώ ήδη η διοίκηση του Συνδέσμου έχει ξεκινήσει την οργάνωση ενός φόρουμ για το νομοθετικό εκσυγχρονισμό και το τέλος του κατακερματισμού της εκπροσώπησης των επιχειρήσεων Τύπου αλλά και σε επίδειξη θετικής στάσης επαναφέρει για μια ακόμα φορά την πρότασή της για την εξομάλυνση των διαδικασιών δημοσίευσης, αποπληρωμής των καταχωρήσεων του Δημοσίου.

Ζητείται λοιπόν στο πλαίσιο της διαβούλευσης να τροποποιηθεί η διαδικασία ανάθεσης των καταχωρήσεων έτσι ώστε η επιμέτρησή τους να γίνεται με τον αριθμό των χαρακτήρων (συμπεριλαμβανομένων και των κενών ανάμεσα στις λέξεις) ώστε να αντικειμενικοποιείται αυτή. Να καθιερωθεί μια και μόνη τιμή κόστους δημοσίευσης (και όχι δυο που ισχύει σήμερα, άλλη για τον Φορέα κι άλλη για τον μειοδότη, πλειοδότη εργολάβο κατά περίπτωση).

Εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση αυτή του ΣΗΠΕ, τότε θα είναι δυνατή η εξόφληση των παραγγελιών προκαταβολικά και αμέσως. Μια τέτοια εξέλιξη συνιστά αναμφιβόλως και οικονομία κλίμακας σε εργατοώρες και διαδικασίες στους Φορείς του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης αλλά και στα διοικητικά Τμήματα των επιχειρήσεων Τύπου. Και θα ελάφρυνε το φορτίο των Ελεγκτικών Οργάνων και Δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένου των Τμημάτων και της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συχνά – πυκνά καλούνται να γνωμοδοτήσουν για το αυτονόητο…
Σ.σ. Επισυνάπτεται η τροπολογία http://www.opengov.gr/minreform/?p=1112


Για το ΔΣ


Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Ε. Αθανασίου Γ. Κατσαΐτης