ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΤΑ

Προς κο Κωνσταντίνο Aσκούνη
Πρόεδρο ΚΕΔΕ
Κοιν. Επιτροπή Οικονομικών των ΟΤΑ


Αθήνα, 8/5/2014
Αρ. Πρωτ: 4072


Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε
Η σοβαρότητα και το επείγον του ζητήματος που επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας μας υποχρεώνει να επικοινωνήσουμε σήμερα μαζί σας με την επιστολή αυτή έχοντας πλήρη επίγνωση του βεβαρυμένου προγράμματός και των υποχρεώσεων σας την περίοδο αυτή.
Όπως θα πρέπει να γνωρίζετε, μετά την ισχύ του Ν4208/13 (άρθρο 16 παρ.1), όλες πλέον οι υποχρεωτικές από διάφορες διατάξεις νόμων δημοσιεύσεις των ΟΤΑ (όπως και όλου του δημοσίου) στις ημερήσιες και εβδομαδιαίες περιφερειακές εφημερίδες, δεν γίνονται αυθαίρετα και στην τύχη αλλά προσδιορίζονται από συγκεκριμένο νομικό καθεστώς το οποίο κατά βάση αποτελεί ο Ν3548/07 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Η πρώτη συνέπεια αυτής της βασικής αρχής είναι ότι οι υποχρεωτικές δημοσιεύσεις των Δήμων σας δεν μπορεί παρά να καταχωρίζονται μόνον στις εφημερίδες του νομού που έχουν αυτό το δικαίωμα με βάση το άρθρο 2 παρ.1 του Ν3548/07, δηλαδή όσες περιλαμβάνονται στην σχετική Υπουργική Απόφαση που έχει εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση της διάταξης αυτής. Η Υπουργική αυτή Απόφαση είναι η Υ.Α 9814/17-5-13(ΦΕΚ 1222 Β΄/20-5-13). Τυχόν καταχώριση σε άλλες εφημερίδες οποιασδήποτε περιοδικότητας που δεν συμπεριλαμβάνονται στην Υ.Α., δεν είναι νόμιμη και όπως ορίζει ο Ν3548/07 (άρθρο5 παρ.1) επιβάλλονται κυρώσεις (χρηματικά πρόστιμα) σε βάρος του φορέα του δημοσίου που αναθέτουν την καταχώρηση δημοσιεύσεων σε νομαρχιακή ή τοπική εφημερίδα, η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στην Υπουργική Απόφαση. Επίσης οι σχετικές δαπάνες δεν μπορούν να εγκριθούν από τον αρμόδιο Επίτροπο του ΕΛ.ΣΥΝ αλλά ακόμη κι αν διαλάθουν της προσοχής του και εγκριθούν, ενδεχομένως αργότερα αναζητηθούν και καταλογιστούν στους αιρετούς και υπαλλήλους του Δήμους σας ενώ είναι πιθανόν οι σχετικές διοικητικές πράξεις στις οποίες αφορούν οι δημοσιεύσεις (π.χ διακηρύξεις δημοπρασιών κλπ) να ακυρωθούν από τις εποπτεύουσες αρχές εν προκειμένω από την Γ. Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα αφορά την τιμολόγηση των δημοσιεύσεων αυτών καθώς έχουν τεθεί υπόψη του Συνδέσμου μας καταγγελίες ότι υπάρχουν εφημερίδες, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι το δικαίωμα να καταχωρούν δημοσιεύσεις του δημοσίου, που (υπο) τιμολογούν αυθαιρέτως και κατά το δοκούν τις καταχωρίσεις που φιλοξενούν! Η πρακτική αυτή είναι ευθέως παράνομη ως αντιβαίνουσα όχι μόνο τις γενικές περί ανταγωνισμού διατάξεις αλλά και αυτές καθαυτές τις διατάξεις του νόμου που όπως προαναφέραμε διέπει το καθεστώς των κρατικών δημοσιεύσεων. Όπως ρητά ορίζεται στο άρθρο 4 παρ. 2 του Ν3548/07, «Όλες οι ανωτέρω δημοσιεύσεις καταχωρίζονται με αμοιβή, η οποία καθορίζεται εκάστοτε κατά διατίμηση χιλιοστομέτρου με κοινή απόφαση του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε. και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται:α) η επιτρεπόμενη έκταση τίτλων, υπότιτλων και του τίτλου του φορέα ή της επιχείρησης ή του οργανισμού που εξέδωσε το υπό δημοσίευση κείμενο και β) το επιτρεπόμενο μέγεθος των τυπογραφικών στοιχείων». Η Κοινή αυτή Υπουργική Απόφαση που ισχύει σήμερα είναι η ΚΥΑ 2/82452/0020/12-11-2008 των Υπουργών Οικονομίας και Εσωτερικών με την οποία καθορίζονται αναλυτικά και με απόλυτη ακρίβεια τόσο οι τιμές των δημοσιεύσεων αυτών όσο και ο ακριβής χώρος τον οποίο πρέπει να καταλαμβάνουν ώστε να μην καταλείπεται ακριβώς κανένα περιθώριο ιδιαίτερων συναλλαγών, συμφωνιών ή αυθαίρετων τιμολογήσεων. Μάλιστα ακριβώς για να αποφευχθούν τέτοιου είδους ζητήματα ο νομοθέτης, πέραν της ακριβούς οριοθέτησης των τιμολογήσεων, όρισε στο άρθρο 4 παρ1 του Ν3548/07 ότι απαγορεύεται η χρησιμοποίηση διαφημιστικών γραφείων ή άλλων ενδιαμέσων για τις δημοσιεύσεις αυτές.
Με την πεποίθηση ότι συμφωνείτε μαζί μας ότι η τήρηση της νομιμότητας είναι η πρώτη και βασικότερη υποχρέωση όλων μας και κυρίως των δημόσιων λειτουργών, είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβετε εσείς και οι αρμόδιες υπηρεσίες σας σοβαρά υπόψη τα όσα θέτουμε υπόψη σας, ωστε να αποφευχθούν ενδεχομένως παράνομες ενέργειες με δυσάρεστες συνέπειες.
Για το λόγο αυτό σας παρακαλούμε θερμά όπως κοινοποιηθεί το περιεχόμενο του εγγράφου, με τη σήμανση του επείγοντος, σε όλους τους Δήμους της Ελλάδος και στις οικονομικές υπηρεσίες αυτών.
Σας ευχαριστούμε πολύ.


Με εκτίμηση
για το ΔΣ



Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Β. Αθανασίου Γ. Κατσαΐτης