Σύνδεσμος Ελλήνων Περιφερειολόγων Συζήτηση στρόγγυλου τραπεζιού

Σύνδεσμος Ελλήνων Περιφερειολόγων

 

Συζήτηση στρόγγυλου τραπεζιού

Αθήνα 5 Ιουλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ελλάδα δεν γίνονται επενδύσεις, κυρίως, όμως, άμεσες ξένες ιδιωτικές επενδύσεις, στερώντας τη χώρα από πολλαπλά οφέλη στην τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η προσπάθεια που απαιτείται (από την κοινωνία και την εκτελεστική και δικαστική εξουσία) προκειμένου η Ελλάδα να αποτελέσει ένα περιβάλλον ελκυστικό και φιλικό για Άμεσες Ξένες Ιδιωτικές Επενδύσεις, υπερβαίνει τα πολιτικά και κοινωνικά ειωθότα. Απαιτείται πολύς κόπος, πολυάριθμες αλλαγές, ανατροπές, φρέσκες ιδέες, καλές πρακτικές από το εξωτερικό και μια σειρά από άλλες δομικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις, ώστε να αρχίσουν να ενθαρρύνονται οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και να λειτουργήσουν ως θεμέλιο, αλλά και εφαλτήριο για βιώσιμη ανάπτυξη.

Αυτό ήταν το πρόταγμα της συζήτησης στρόγγυλου τραπεζιού που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Περιφερειολόγων, στις 4 Ιουλίου 2016 στην Αθήνα, σε συνέχεια του προβληματισμού που έθεσετέθηκε στο 19ο Συνέδριό του τον Μάιο στην Λαμία.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης, που μίλησε για τη σύμπνοια και τις σημαντικές αλλαγές που απαιτούνται, εξειδικεύοντας οκτώ (8) προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος, με έμφαση στην ενίσχυση των περιφερειακών θεσμών. Χρέη κεντρικού ομιλητή ανέλαβε ο επίτιμος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Στέρλινγκ του ΗΒ Γρηγόρης Παπανίκος, ο οποίος παρουσίασε τη μείωση των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, μέσα από στοιχεία και έρευνες και κατέδειξε πόσο σημαντικό είναι και με ποιους όρους πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα στη χώρα η ενθάρρυνση των άμεσων ξένων ιδιωτικών επενδύσεων, προτάσσοντας τη θεσμική και νομική θωράκισή τους έναντι των κρατικών ενισχύσεων/ επιδοτήσεων που αποτελούν κύρια πηγή διαφθοράς.

Μια σειρά από αξιόλογους ομιλητές, που εκπροσωπούν την αγορά, μετέφεραν μέσω των παρουσιάσεών τους το σημερινό κλίμα, τις παθογένειες και την εχθρικότητα που αντιμετωπίζουν υποψήφιοι ξένοι επενδυτές, με παραδείγματα της δικής τους επαγγελματικής διαδρομής και με ανάλυση δεδομένων σε συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο αιχμής για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Τις διαρθρωτικές αλλαγές που κρίνονται επείγουσες και εξαιρετικά απαραίτητες, σε συνδυασμό με άλλα επιμέρους στοιχεία που επηρεάζουν το πλαίσιο αναφορικά με τις ιδιωτικές ξένες επενδύσεις, στηλίτευσαν με τις παρεμβάσεις τους επιχειρηματίες, εκπρόσωποι επενδυτικών ιδρυμάτων και Μέσων Ενημέρωσης, καθώς και ειδήμονες του χώρου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠ Λάμπρος Πυργιώτης.