19ο διήμερο συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

58 Επιστήμονες τοποθετήθηκαν συνολικά στο 19ο διήμερο συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων, που διοργανώθηκε στις 12-13 Μαΐου στη Λαμία. Με τις 35 συνολικά εισηγήσεις τους και τις σχετικές συζητήσεις, υπέβαλαν προτάσεις, παρατηρήσεις και σχόλια για το στοίχημα της εξόδου από τη μεγάλη ύφεση και την ανάγκη προώθησης των επενδύσεων στην Ελληνική Περιφέρεια, τα εμπόδια και τις προοπτικές.

Κινδυνεύουμε να χάσουμε μια ακόμη δεκαετία βαλτώνοντας στην ύφεση και τη μαζική ανεργία ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο ΣΕΠ κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του, που ξεκίνησε τις εργασίες του στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Στερεάς. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θύμιος Καραΐσκος επισημαίνοντας τη συγκεκριμένη στόχευση που πρέπει να δοθεί στην περιφερειακή ανάπτυξη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, ο οποίος κάλεσε τους νέους να ανατρέψουν με τους αγώνες τους «ένα αυτιστικό πολιτικό σύστημα και την παρακμιακή πορεία της χώρας». Ρηξικέλευθη, αλλά και αιτιολογημένη, ήταν η πρόταση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου Λάμπρου Πυργιώτη, για δικαίωμα υποβολής προτάσεων στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μόνο από νέους έως 35 ετών!

Εξαιρετικά πλούσια και ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση στρογγυλού τραπεζιού που πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Στερεάς στη Λαμία με θέμα ''γιατί δεν γίνονται άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην ελληνική Περιφέρεια ;''. Απαντήσεις στο ερώτημα του στρογγυλού τραπεζιού επιχείρησαν να δώσουν εκλεκτοί επιστήμονες με εξειδίκευση σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων .

Οι ομιλητές περιέγραψαν με μελανά χρώματα το οικονομικό κλίμα που διαμορφώνεται στην Ελλάδα της μεγάλης ύφεσης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει για την ώρα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στο φορολογικό και οικονομικό σύστημα της χώρας για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας κυρίως για τους νέους επιστήμονες. Αξιοσημείωτη ήταν η επισήμανση του κ. Μπακογιάννη ότι: «η λύση είναι μια ανάπτυξη από τα κάτω και αυτό επιτυγχάνεται μόνο αν επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο παρέχοντας ελευθερίες».

Παρεμβάσεις στο στρογγυλό τραπέζι έγιναν επίσης από τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Στασινό, τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κόλλια, τον Διευθυντή έργου της Academy Gardehs ,τον Σύμβουλο Ξένων Επενδυτών Ευάγγελο Κρητικό, τον Αντιπρόεδρο της ΤΕΜΕΣ ΑΕ Νίκο Κατσακερό, τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ευάγγελο Γαζή, την Κοσμήτορα του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων Ελένη Διαφωνίδου και τον επίκουρο καθηγητή του Παντείου δικηγόρο Λάμπρο Μπαμπαλιούτα.