Λάρισα: Κατ’ οίκον έκτιση ποινής για 72χρονο ασελγό

Καταδικάστηκε χθες με 5ετή κάθειρξη για αποπλάνηση 12χρονου αγοριού, αλλά δε θα οδηγηθεί στη φυλακή σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα

 

Καταδικάστηκε χθες με 5ετή κάθειρξη για αποπλάνηση 12χρονου αγοριού, αλλά δε θα οδηγηθεί στη φυλακή σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα

Κατ’ οίκον - χωρίς να τελεί υπό περιορισμό - θα εκτίσει την ποινή της 5ετούς κάθειρξης ένας 72χρονος κάτοικος κωμόπολης του Δήμου Τυρνάβου, ο οποίος θα τύχει των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα.

Σε μια από τις πρώτες φορές και με βάση το άρθρο 105 του νέου Ποινικού Κώδικα, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας επέβαλε στον κατηγορούμενο την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής αντί να οδηγηθεί στη φυλακή καθότι σήμερα είναι 72 ετών, άνω δηλαδή των 70 ετών.

Ηλικιακό όριο καθοριστικό σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος στο συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει πως «όποιος καταδικάστηκε σε ποινή στερητική της ελευθερίας έως δεκαπέντε έτη και έχει υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας εκτίει την ποινή ή το υπόλοιπο της ποινής στην κατοικία του» εκτός αν το δικαστήριο, κρίνει ότι η έκτιση της ποινής σε κατάστημα κράτησης «είναι απολύτως αναγκαία».

Ο 72χρονος θα επιστρέψει στο σπίτι του, αφού κατά τα άλλα δεν έπεισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο ως προς την αθωότητά του, ενώ μετά από πρόταση του εισαγγελέα της έδρας και διευθύνοντος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμ. Δασκαλόπουλου μία φορά τον μήνα θα συναντάται με επιμελητή κοινωνικής αρωγής.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο κατηγορούμενος πρωτόδικα καταδικάσθηκε σε 8ετή κάθειρξη χωρίς και τότε να οδηγηθεί στη φυλακή μετά και την έφεση που άσκησε. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το απόγευμα της 20ής Μαΐου του 2016 και ενώ ήταν σε ηλικία 68 ετών, ο συνταξιούχος ζήτησε από τον 12χρονο να επιβιβασθεί στο αυτοκίνητό του.

Ο 12χρονος πείστηκε να μπει στο αυτοκίνητο του συνταξιούχου «υποκύπτοντας στο δέλεαρ των χρημάτων», ενώ ο δράστης γνώριζε «τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας».
Ο κατηγορούμενος με το αυτοκίνητό του οδήγησε το 12χρονο αγόρι σε απομακρυσμένη αγροτική τοποθεσία έξω από τον Αμπελώνα και στη συνέχεια ασέλγησε σε βάρος του. Ο 12χρονος μετά την πράξη έκλεψε το πορτοφόλι του ηλικιωμένου άνδρα και κατήγγειλε το γεγονός στη μητέρα του, η οποία μετέβη στο καφενείο και χαστούκισε τον συνταξιούχο.

Τα γεγονότα περιέγραψαν καταθέτοντας και οι γονείς του ανηλίκου, ενώ ο κατηγορούμενος στην απολογία του ισχυρίσθηκε πως είναι «θύμα πλεκτάνης» και πως έπεσε «θύμα εκβιασμού».
Ισχυρισμούς που χαρακτήρισε «έωλους» ο εισαγγελέας της έδρας σημειώνοντας ότι ο κατηγορούμενος δεν κατέφυγε στην ΕΛ.ΑΣ. για να καταγγείλει τον εκβιασμό.

Κάνοντας επίσης αναφορά στα γεγονότα όπως τα μετέφερε το 12χρονο αγόρι στον παιδοψυχολόγο λέγοντας πως «ένα 12χρονο παιδί δεν μπορεί να ξεγελάσει έναν ειδικό, παιδοψυχολόγο» ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του κατηγορουμένου υπογραμμίζοντας ότι «τέλεσε την πράξη».

Ο συνήγορος του κατηγορουμένου σημείωσε πως η υπόθεση «είναι πάμφτωχη από άποψη μαρτυρικών καταθέσεων» και ζήτησε την αθώωσή του «λόγω αμφιβολιών», αφού νωρίτερα επανέλαβε τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου ότι ο 12χρονος ήταν αυτός που «παρεισέφρησε στο αυτοκίνητο» του συνταξιούχου «και απαίτησε να τον πάει στο σπίτι της γιαγιάς του».

ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λάρισας επέβαλε τελικά πενταετή κάθειρξη στον 72χρονο και κατ’ οίκον έκτιση της ποινής καθότι έχει υπερβεί τα 70 χρόνια.
Ηλικιακό όριο καθοριστικό σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα ο οποίος στο άρθρο 105 προβλέπει πως «όποιος καταδικάστηκε σε ποινή στερητική της ελευθερίας έως δεκαπέντε έτη και έχει υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας εκτίει την ποινή ή το υπόλοιπο της ποινής στην κατοικία του, εκτός αν το δικαστήριο, με ειδική αιτιολογία, κρίνει ότι η έκτιση της ποινής σε κατάστημα κράτησης είναι απολύτως αναγκαία για να αποτραπεί από την τέλεση άλλων αντίστοιχης βαρύτητας εγκλημάτων. Αν το πιο πάνω όριο ηλικίας έχει συμπληρωθεί κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, αποφασίζει το δικαστήριο που επιβάλλει την ποινή».

Β. Κακάρας
Ελευθερία Λάρισας